Nörttitytöt

Uusi vuosi on alkanut ja moni on tehnyt uudenvuodenlupauksia. Minä olen tosi huono tekemään sellaisia, joten yritän jollakin muulla tavalla haastaa itseäni ja mennä mukavuusalueeni ulkopuolelle. Niinpä osallistun erilaisiin haasteisiin, ja teen parhaani vuoden aikana että tavoitteet toteutuisivat. Minulla on jäänyt ainakin lukuhaaste pari kertaa vajaaksi, mutta olen tehnyt parhaani ja ollut tyytyväinen uusiin kokemuksiin. Kokosinkin siksi tähän postaukseen kasan eri haasteita, joista ehkä sinäkin saat inspiraatiota.

Kirja- ja lukuhaasteita on lukemattomia erilaisia. Helsingin kirjaston Helmet-lukuhaaste on suosittu ympäri Suomea ja moni tämän blogin lukijoista osallistuukin siihen varmaan jo. Vaihtoehtoina on täysi viidenkymmenen kirjan tai helpompi 25 kirjan lukuhaaste. Monella muullakin kirjastolla (mm. OUTI, Sata, Keski, Pori, Seinäjoki, Veteli) on omat haasteet. Käy katsomassa, josko sinunkin kirjastollasi olisi oma haasteensa!


Samaan lukuhaastesarjaan voi pistää Popsugarin lukuhaasteen, jossa vaatimukset ovat vain hieman toisenlaisia. Itse kuuntelen kirjapodcastia nimeltä The Reading Glasses ja heillä on helppo haaste, jossa luetaan viisi kirjaa ja tehdään viisi kirjoihin liittyvää aktiviteettia. Erilaisia kirjoihin liittyviä haasteita löytyy aivan varmasti sinunkin makuusi. Haastavaa lukemista on blogi, joka on kerännyt kaikkia mahdollisia muita lukuhaasteita. Itsellä on jäänyt monta kirjaa kirjahyllyyn pölyttymään, joten osallistun hyllynlämmittäjähaasteeseen, jossa lupaan tänä vuonna lukea kaksitoista tällaista kirjaa omasta kirjahyllystä.

Helmetillä on myös muita haasteita kuin lukuhaaste. Itse osallistun pelihaasteeseen, jossa pelataan erilaisia pelejä, jotka täyttävät 24 haastekohtaa. Tyyli on vapaa: haasteeseen kelpaavat ihan kaikki pelimuodot. Tietokone-, konsoli-, mobiilipelit tulevat varmaan ensimmäisenä mieleen, mutta haasteen voi toteuttaa myös lauta-, kortti- tai roolipeleillä – tai sitten yhdistelemällä näitä kaikkia!

Tarvitsetko hieman haastetta elokuvien katsomiseen tai kuunteletko aina vain samaa musiikkia? Helmetiltä löytyy myös musiikkihaaste ja elokuvahaasteita on kaksi, iso viidenkymmenen elokuvan sekä pienempi, 25 haastekohdan lista.

Myös kirjaston ulkopuolelta löytyy haasteita. Itselleni tuttuja on museohaaste ja retkihaaste. Museohaaste antaa museokäynnille vähän muutakin tehtävää, ja voi antaa jo tutulle museolle uuden näkökulman. On helppoja haasteita, kuten “someta selfie”, mutta myös vaikeampia, jotka vaativat käymään ainakin kolmessa eri museossa. Jos on varaa, kannattaa sijoittaa museokorttiin, sillä sen omistaminen helpottaa varmasti tämän haasteen suorittamista.


Retkihaaste taas houkuttelee ulos liikkumaan luontoon. Ajatuksena on tehdä 52 retkeä vuodessa, niin lyhyempiä kuin pitempiäkin matkoja. Haasteista löytyy niin talviretkiä, arkiretkiä kuin luonnossa yöpymistä vaativia retkiä. Tämän haasteen voi hyvin yhdistää 1000 tuntia ulkona haasteeseen.


Miten sinä haastat itsesi tänä vuonna? Onko sinulla jokin haaste, jota suosittelisit?