Uusiseelantilaisen Katie O’Neillin The Tea Dragon Society (2017, Oni Press) on hurmaava lastensarjakuva, joka ihastuttaa myös aikuista lukijaa. Sarjakuva kertoo Greta-nimisestä hiisitytöstä, joka haluaa opetella äitinsä sepänammatin, mutta ei varsinaisesti koe intohimoa ammattia kohtaan. Eräänä päivänä hän pelastaa pienen teelohikäärmeen ja palauttaa sen omistajalleen. Lohikäärmeen omistaja, Hesekiel, houkuttelee Gretan tutustumaan teelohikäärmeiden hoitamiseen.

Hesekielin luona Greta tutustuu teelohikäärmeiden ohella Hesekielin kumppaniin Erikiin ja oudosti käyttäytyvään Minette-tyttöön. Tarinan edetessä Greta oppii enemmän uusista ystävistään ja oivaltaa, mitkä asiat ovat hänelle tärkeitä.

Greta ja Minette ovat molemmat ilahduttavan vahvoja henkilöhahmoja. Heillä molemmilla on heikkouksia ja epävarmuuksia, mutta molemmat ovat myös nokkelia ja valmiita tukemaan toisia. He ovat nuoresta iästään huolimatta tarinassa aktiivisia toimijoita. Hesekiel ja Erik opastavat nuorempia tarvittaessa, mutta loppujen lopuksi nämä tekevät omat ratkaisunsa ja oivalluksensa.

Sarjakuva on tyyliltään mangahenkinen. Se yhdistää japanilaista ja länsimaista kulttuuria, joskaan en tunne japanilaista kulttuuria riittävästi arvioidakseni, kuinka suuri osa vaikutteista tulee Japanin suunnalta. Tunnelmaltaan teos on rauhallinen ja positiivinen. Kuvat ovat idyllisiä ja hahmojen tunteet ja reaktiot välittyvät helposti lukijalle.

The Tea Dragon Society lumosi minut heti ensimmäiseltä sivulta. Tarina on suloinen ja lämminhenkinen ja kokonaisuus kuvituksineen on herttainen. Nautin paljon tämän kirjan lukemisesta teekupin ja vieressä kehräävän kissan kanssa. 

Katie O’Neill on kirjoittanut tähän mennessä kolme lapsille suunnattua sarjakuvaa. The Tea Dragon Society on voittanut joukon erityisesti lastenkirjallisuudelle ja sarjakuvalle omistettuja kirjallisuuspalkintoja. Se on tekijänsä kolmas teos ja sille on julkaistu jatkoa viime syksynä. Teoksen hengessä on tehty myös korttipeli. Törmäsin kirjaan alun perin hypisteltyäni korttipeliä lautapelikaupassa.

Teosta ei ainakaan toistaiseksi ole käännetty suomeksi, mutta pienemmätkin lukijat nauttinevat tarinasta, jos aikuinen kertoo tarinaa omin sanoin. Kieli on melko helppoa, joten aloittelevakin englanninopiskelija voisi nauttia teoksesta.

Kirjailijan teoksiin pääsee tutustumaan ilmaiseksi tämän kotisivuilla, joten voit vaikka heti käydä hurmaantumassa teelohikäärmeisiin. <3

Kirjailija: Katie O’Neill
Teos: The Tea Dragon Society
Julkaisuvuosi: 2017
Kustantaja: Oni Press
Kirjailijan kotisivut: https://ktoneill.com/