Tänään hypätään roolipelimaailmaan ja katsotaan, mitä fanit saavat aikaiseksi, kun tekee mieli pelata omissa suosikkimaailmoissa, mutta valmiita systeemejä ei ole tai ne eivät sellaisenaan houkuttele.

There Is No Spoon on jälleen kerran yksi osoitus roolipelinörttien idearikkaudesta. (Kuva: Steve Darlington.)There Is No Spoon (The Matrix)

Roolipelaajat tuppaavat olemaan kiinnostuneita populaarikulttuurista ja on aivan luontevaa alkaa pelaamaan jonkin suosikkielokuvan maailmassa, siihen vain yleensä vaaditaan säännöt. Harrasteen alkuajoista saakka asenne on yleensä se, että sen sijaan, että olettaisiin jonkun muun tekevän ne tai jonkun firman hankkivan lisenssin, on paras tehdä homma itse. Steve Darlingtonin 15 vuotta vanha pöytäroolipeli There Is No Spoon ei ole uusinta ja terävintä kärkeä pöytäroolipelien saralla, mutta oli edellä aikaansa vuonna 2004. Se on edelleen monille Matrix-elokuvan faneille rakas nostalgiatrippi ja kohtuullisen toimiva peli. Tämän faniprojektina tehdyn roolipelin tekee klassikoksi sen ymmärrys materiaalista, johon se pohjaa: miten niinkin monimutkainen asia kuin Matrix saadaan toimimaan pöytäroolipelinä?

Star Wars 5E (Star Wars ja Dungeons & Dragons)

Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa vuonna 1977 alkoi Star Wars -elokuvasarja joka muutti maailmaa. Samaisella vuosikymmenellä (1974) sai alkunsa myös Dungeons & Dragons -roolipeli. Uusia Star Wars -elokuvia tulee edelleen ja Dungeons & Dragons on myös suositumpi kuin koskaan aiemmin. Fanit ovat yhdistäneet molemmat ja julkaisseet Dungeons & Dragons roolipelin viidennen laitoksen sääntöjen pohjalle rakennetun Star Wars -roolipelin.