Kielletyn rakkauden kirja – aukeama

Kristel Nyberg: Kielletyn rakkauden kirja
Praedor-lähdeteos

Kokenut pelinjohtaja Kristel Nyberg on kirjoittanut kotimaiselle Praedor-fantasiaroolipelille lisäosan, joka käsittelee niitä kaikista kiinnostavimpia aiheita, joita ei turhan tarkasti koskaan kerrota. Eli nyt kyse on rakkaudesta, avioliittoperinteistä sekä kielletystä lemmestä Jaconiassa.

Törmäsin teokseen kesän lopulla Ropeconissa ja aihepiiri oli sen verran kiehtova, että tämän halusin lukea, vaikken kovinkaan paljoa roolipelikirjoja luekaan. Aihe tuntui tuoreelta ja kirjaa selailtuani myös käsittelytapa vaikutti miellyttävältä. Hieman myöhemmin tarjoutuikin mahdollisuus lukea kirja ja kirjoittaa siitä arvostelu.

Kirjan sinänsä lukee nopeasti, yhdeltä istumalta, kuten varmaan monet tämäntyyliset teokset. Tämä ei kuitenkaan vähennä Kielletyn rakkauden kirjan arvoa, päin vastoin! Tietokirjamainen teos pitääkin olla helposti lähestyttävä ja omaksuttava. Tämän arvostelun kirjoittaminen tosin viivästyi, koska minun piti perehtyä tarkemmin myös Praedoriin ja aiemmin julkaistuihin lisäosiin. Kielletyn rakkauden kirja tuo myös Jaconiaan paljon uutta tietoa, mitä aikaisemmissa osissa ei ole ollut.

Nybergin tausta tietokirjailijana nousee positiivisesti esiin. Kokonaisuus on erittäin looginen ja aiheet seuraavat toisiaan selkeässä ja “oikeassa” järjestyksessä. Nybergin tyyli kirjoittaa on sujuvaa ja kuvailevaa.

Kuvitus kirjassa on luonnollisesti hieno. Petri Hiltusen tyyli on tunnistettava, mutta myös muu taiteilijakaarti (Marko Laine, Mari Laukkanen, Hans Zenjuga ja Tiitu Myrsky) suoriutuu hyvin. Suurin miinus tulee kirjan taitosta ja etenkin valitusta kirjasintyylistä, joka huokuu 90-lukua. Sivut on ahdettu liian täyteen ja visuaalinen vaikutelma olisi voinut olla laadukkaampikin.

Kielletyn rakkauden kirja on hämmentävän laaja ja moninainen katsaus rakkauteen, seksiin, seksuaalivähemmistöihin ja vaikka mihin. Vaikeitakaan aiheita ei jätetä paitsioon. Siellä täällä oli hauskoja juoniaihioita, joihin olisi halunnut heti tarttua ja mieli lähtikin kehittelemään ties minkälaisia seikkailuja kielletynkin rakkauden syövereihin.

Tutustu kirjaan: http://www.praedor.net/tuote/kielletyn-rakkauden-kirja/

Ropecon 2019: Julkaisuluento (K-16)

Kirja saatu arvostelukappaleena.