Kuva: Nikke Puskala / Nukketeatteri Sampo

Kekri se tulla käläkättelee
makkara kakkara kainalossa.
Kekri se männöö kuprin kaprin
makkara kakkara kainalossa.

Kyllästyttääkö amerikkalainen Halloween ja tekisi mieli tutustua paremmin suomalaisiin syysjuhlaperinteisiin? Nukketeatteri Sampo on tuonut syksyn ohjelmistoonsa kekriaiheisen esityksen, jonka nimikin on ytimekkäästi Kekri.

“Kekri, keyri eli köyri on vanha suomalainen syysjuhla, joka juhlistaa sadonkorjuuta ja vuoden vaihtumista”, kertoo Nukketeatteri Sampo Kekrin käsiohjelmassa. Esitys on suunnattu lapsille, mutta kyllä aikuinenkin voi tulla katsomaan vanhoja perinteitä. Nukketeatteri Sampolle ominaiseen tapaan taitavat muusikot ja vetävät laulut kuljettavat tarinaa eteenpäin. Lavalla ihmisnäyttelijät siirtyvät luontevasti roolista toiseen ja muuttuvat nukellanäyttelijöiksi tai tapahtumien säestäjiksi. Aivan tavalliset esineet heräävät eloon, kun lattiaharja hirnahtaa ja kirmaa hevosena salin ympäri tai puukauha tervehtii vainajana yleisöä.

Kekrin juoni on suhteellisen löyhä. Satu toimii kevyenä viitekehyksenä, jolla esitellään erilaisia kekriperinteitä. Ennakkoensi-illassa eräs kolmasluokkalainen olikin osuvasti todennut näytelmän olleen “hyvin järkevä esitelmä”. Tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö Kekri olisi kiinnostava ja mukaansatempaava. Taustatyönsä työryhmä on tehnyt hyvin. Kekrissä esiteltäviä perinteitä, perinneruokia ja tietoa on kerätty korttikaupalla esimerkiksi Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistosta. Tämä osaltaan tekeekin Kekristä niin mielenkiintoisen seurattavan.

Aikuiset tuntuivat viihtyvän yleisössä ja kenties perinne-esineet toivat joillekin varttuneemmista katsojista miellyttäviä nostalgiapuuskia omasta lapsuudesta. Yleisön pienimmätkin jaksoivat kiinnostua lavan tapahtumista ja taianomaisuudesta ja osa intoutui jopa mukaan laulamaan. Hieman Kekriä tosin vaivasi rytmityksen epävarmuus tai tekemisen turha alleviivaaminen (“Nyt minä aion tehdä…”), joka näyttelijäkaartin tuntien hioutunee toistoilla pois. Lavastus ja valaistus houkuttelivat katsomaan ja viihtymään. Lämminsävyinen tunnelma välittyi katsomoon.

Kekri oli kokonaisuutena tervetullut, hauska ja viihdyttävä esitys. Suomalaisetkin perinteet tarjoavat mainioita eväitä syksyn juhlaan!

Kuva: Nikke Puskala / Nukketeatteri Sampo

Kekri
Nukketeatteri Sampo
Ensi-ilta 11.10., esityksiä 2.11. saakka
Käsikirjoitus ja ohjaus: Iivo Barić
Näyttämöllä: Susan Aho, Lassi Logrén ja Antero Reinistö
Musiikki: työryhmä
Valo- ja äänisuunnittelu: Immanuel Pax
Puvustus: Kristiina Jokinen
Lavasteiden rakennus ja koristelu: Tape Komulainen, Emma Komulainen, Matti Westerlund sekä työryhmä