(Kuva: Vehka H.)

Kirja: Räjähdemiehen perintö. Vallasta, kirjallisuudesta ja Nobelin palkinnosta
Kirjailija: Sanna Nyqvist
Kustantaja: Tammi
Julkaisuajankohta: syyskuu 2019


Tunnustan: tiesin Nobelin palkinnosta vielä viikko sitten varsin vähän. Osasin nimetä ulkomuistista muutaman edellisen vuoden voittajat ja kertoa palkinnon perustajan nimen ja alkuperämaan, mutta siihen se suurimmaksi osaksi sitten jäikin.

Nyt tiedän paljon enemmän. Kirjallisuudentutkija Sanna Nyqvistin uusi teos, Räjähdemiehen perintö. Vallasta, kirjallisuudesta ja Nobelin palkinnosta, esittelee aihetta niin vetävästi, että hotkaisin kirjan lopulta kahdessa päivässä. Teoksessaan Nyqvist esittelee palkinnon monipolvista historiaa sen perustajasta, Alfred Nobelista, aina viimeisimpiin palkinnon saajiin ennen vuotta 2018. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole listata tai käsitellä jokaista palkittua – vaikka kirjan lopusta luettelo Nobel-palkituista kirjailijoista löytyykin – vaan tarkastella palkintoa useista eri näkökulmista. Nyqvistin tyyli on eloisa ja innostava, sillä siitä välittyy selkeästi kiinnostus aihetta kohtaan. Kirjoitustapa tuo positiivisella tavalla mieleen museokierroksen, jossa kokenut matkaopas esittelee kohdetta kuulijoille. Toisinaan viivähdetään hetki tarkastelemassa vaikkapa palkintojuhlien loistoa tai Nobelista kieltäytyneitä kirjailijoita, toisinaan käydään keskustelua naisten asemasta palkintokilvassa. Teoksen Nobel-trivia on valittu huolella ja siitä riittääkin jaettavaa kahvipöytäkeskusteluihin ja työpaikan illanistujaisiin.

Vaikka kirja on kirjoitettu vetävästi ja sen lukee nopeasti, on lopussa tarjolla kattava lähdeluettelo muistuttamassa teosta varten tehdystä tutkimuksesta ja taustatyöstä. Liitteistä löytyy myös lista niistä suomalaisista, jotka ovat olleet ehdolla palkinnon saajiksi aina vuoteen 1968 asti. Sitä lukiessa voi leikitellä ajatuksella siitä, miten vaikkapa Väinö Linnan tai Maria Jotunin Nobel-palkinto olisi vaikuttanut suomalaisen kirjallisuuden kehitykseen.

Nyqvist käsittelee teoksessaan vaikeitakin aiheita: poliittisia valintoja, epätasa-arvoa, Nobelin palkinnon miehistä historiaa ja vuoden 2017 #metoo-kohua, jonka seurauksena Ruotsin Akatemia menetti suuren osan naisakateemikoistaan ja maineestaan. Oikeudenmukaisuus ja valta ovat aiheita, jotka Nyqvist nostaa esiin ja jättää sitten lukijan mietittäviksi. Valmiita vastauksia ei ole, mutta pureskeltavaa kyllä riittää.

Räjähdemiehen perinnön lukemisen jälkeen Nobelin kirjallisuuspalkintoa, Ruotsin Akatemiaa ja palkittuja kirjailijoita tarkastelee väistämättä uudella tavalla. Nykyisyys ja uudet palkinnot asettuvat omalle paikalleen pitkän historian jatkoksi. Kun Akatemia jakoi eilen kaksi uutta palkintoa – Olga Tokarczukille ja Peter Handkelle – ei julkistustilaisuudessa hurrattu tai riemuittu samalla tavoin kuin ennen. Vuoden 2017 tapahtumat ja #metoo olivat vielä tuoreessa muistissa. Vasta seuraavat vuodet osoittavat, onnistuuko Akatemia puhdistamaan maineensa ja palauttamaan Nobelin kirjallisuuspalkinnon kimmellyksen.