Nörttitytöt

Sojourn on ajatuksia herättävä ensimmäisen persoonan pulmapeli, jossa matkustetaan valon ja varjon rinnakkaisissa maailmoissa vastauksia etsien.

© Shifting Tides

Alustat: PlayStation 4, Xbox One (arvosteltuna), PC
Kehittäjä:  Shifting Tides
Julkaisija: Iceberg Interactive
Julkaisuvuosi: 2019
Genre: pulmapeli (puzzle)

Tämä peli on aivan järkyttävän kaunis. En ole järin suuri pulmapelien ystävä, mutta tätä oli aivan pakko kokeilla, sillä pelin traileri oli vain niin hätkähdyttävän kaunis ja puoleensavetävä. Peli onkin tunnelmaltaan todella esteettinen, rauhallinen ja harmominen, sillä äänimaailma muodostuu vain rauhallisesta taustamusiikista eikä pelissä ole mitään äkkinäisiä liikkeitä tai tapahtumia. Pelaaminen on lähestulkoon meditatiivinen kokemus.

Sojournissa edetään taso tasolta eteenpäin maailmassa, joka rakentuu aina silmiesi edessä astuessasi uuteen ympäristöön. Pelissä leikitään valolla ja varjolla: varjopaikat tarjoavat sinulle uusia polkuja ja mahdollisuuksia tehdä asioita eri tavalla kuin valossa, ja suloiset pienet valopallot johdattavat sinua eteenpäin polullasi. Peli ei tarjoa sanallista kerrontaa, mutta siitä huolimatta pulmien lomassa pääsee seuraamaan tarinaa perheestä, kun heidän jähmettyneet patsaat ilmestyvät aina uusia tilanteita esittäen eteesi, kun ratkaiset jonkin tietyn tason tehtävän. Jossain vaiheessa huomasinkin oikein kiirehtiväni pulmien ratkaisemissa, jotta pääsisin näkemään taas uuden patsasasetelman ja tulkitsemaan, mitä sillä hetkellä hahmoille tapahtuu tai mitä he ovat tekemässä.

© Shifting Tides

Pelin vaikeusastetta voi hieman modifoida sen mukaan, tekeekö kenttien lisätehtäviä vai ei. Itse tein niitä välillä, kun keksin ratkaisun tarpeeksi helposti, mutten ottanut niiden suorittamisesta liikaa paineita. Niiden avulla pelin lisä- ja uudelleenpelattavuus nousee jonkin verran.

Minusta tämä peli on ehdottomasti parhaimmillaan niinä hetkinä, kun haluaa itse rauhoittua ja kaipaa jotain seesteistä tekemistä itselleen. Voisin kuvitella sytyttäväni kynttilöitä, napostelevani jotain kivaa ja kuuntelevani jotain mukavaa samalla, kun nautin pelin estetiikasta. Suosittelen kokeilemaan tätä ehdottomasti myös kaveriporukalla tai parisuhdepelinä!

Peli saatu arvostelukappaleena.