”Love dressing up, shopping, DIY and stories? Come to play Love Nikki, a dressing up fantasy!”

Näin kuvaillaan Love Nikki-Dress UP Queen -peliä sovelluksen Facebook-sivulla. Kyseessä on yksi tämän hetken suosituimmista dress up -peleistä. Alkujaan kiinalainen mobiilipeli on käännetty useille eri kielille; englanninkielinen serveri sai alkunsa huhtikuussa 2017. Itse olen ollut peliin koukussa jo 1,5 vuotta, eikä loppua näy. Elexin julkaisema Love Nikki onkin genrensä ehdoton johtotähti. Mutta miksi ihmeessä? Palataan siihen kohta – ensin taustoitan hieman käyttämääni englanninkielistä termiä.

Mikä ihmeen dress up -peli?

Dress up -pelejä voisi kutsua suomeksi vaikkapa pukeutumispeleiksi. Niissä ideana on usein virtuaalisesti pukea nukke käyttäen valmista vaatevalikoimaa. Eräänlaista modernia paperinukkeilua, siis. Toisinaan hahmolle voi myös valita meikin ja hiukset. Tällaisia pelejä on ollut muistikuvieni mukaan netissä ainakin 2000-luvun alusta lähtien. Muistan silloin pukeneeni minikokoisia nukkeja skrollaamalla valtavaa valikoimaa, ja haluttu vaate piti raahata pitkän matkan takaa nuken päälle.

Yksi tekemistäni asukokonaisuuksista Love Nikkissä.

Kehitys kehittyy, ja nykyään pukeutumispelejä on paljon helpompi käyttää. Googlettamalla löytää myös valtavasti pelisivustoja. Tämän päivän internetissä voi pukea esimerkiksi Disney-prinsessoja ja viikinkejä tai vaikka suunnitella oman yksisarvisen – vain mielikuvitus on rajana! Varsin uusi konsepti ovat pelit, joissa yhdistellään dress up -peliä ja visual novelia, eräänlaista visuaalista tarinapeliä. Niitä tehtailee esimerkiksi ranskalainen peliyhtiö Beemov, jonka pelit ovat minullekin tulleet tutuiksi.

Suuri osa pukeutumispeleistä on suunnattu lapsille, mikä on tietysti aikuisen näkökulmasta harmillista. Olen aina nauttinut erilaisten asukokonaisuuksien keksimisestä, ja netti tarjoaa siihen vaivattoman alustan. Peleistä saa myös vinkkejä oman tyylin hienosäätöön, ja niiden avulla voi suunnitella vaikka oman roolipelihahmon. Stressaavina hetkinä se on myös loistavaa aivot narikkaan -tekemistä. Kun pukemishimo iskee, päädyn yleensä Azalea’s Dress Up Dollsiin, josta löytyvät mielestäni laadukkaimmat ja monipuolisimmat pelit.

Silti yksi on ylitse muiden. Viime vuoden helmikuussa aloittamani Love Nikki-Dress UP Queen vei niin täydellisesti mukanaan, ettei tänäkään vuonna ole mennyt päivääkään, etten olisi avannut sovellusta. Kyseessä on niin ikään visual novelia hyväkseen käyttävä peli, jossa tarinat ovat vähintään yhtä suuressa osassa pukemisominaisuuden kanssa. Premissi on kenties kliseisin mahdollinen: päähenkilö herää tuntemattomassa maailmassa, kohtalonaan vaikuttaa sen tulevaisuuteen. Tuo maailma on kuitenkin kaikkea muuta kuin tavallinen, sillä kaikki sen asukkaat ovat hulluina stailaamiseen. Paikan nimi on Miraland, ja se kostuu 7 eri kansasta, joilla on kullakin omintakeinen tyylinsä. Kilpailut ja jopa taistelut käydään kamppaillen siitä, kenellä on parhain asukokonaisuus.

Koska mikään peli ei ole täydellinen, olen koonnut listan hyvistä ja huonoista puolista arvosteluni pohjaksi. Osa seikoista liittyy peliin lähinnä välillisesti mutta vaikuttaa olennaisesti pelikokemukseen. Aloitetaan plussista.

 

PLUSSAT

 

Tarina
Mietin hetken, mainitsisinko tämän puolen, sillä en ole seurannut pelin tarinaa kovinkaan tarkasti. Tarina itsessään ei ole kummoinen – Nikki ystävineen matkustaa pitkin poikin Miralandia ja tutustuu uusiin ihmisiin –, mutta sen luonne kyllä. Sitä luuli törmänneensä söpöön ja viattomaan peliin, mutta melko pian kovemmat aseet otetaan käyttöön. Ja ihan kirjaimellisesti, sillä Miralandissa syttyy sota. Tunteet käyvät kuumina, hahmoja kuolee. Sellaista en ihan odottanut pukeutumispeliltä. Vaikka toistoakin on jonkin verran (esim. samantyyppiset pukeutumishaasteet), juuri juonen yllätyksellisyys vie tämän seikan plussan puolelle.

Pelin päänäkymä. Ylhäällä näkyvät valuutat.

Koukuttavat elementit
Verrattuna moniin muihin peleihin Love Nikkissä on hoksattu, miten pelaaja saadaan kunnolla koukkuun: tarjoamalla juuri sopivasti uutta tekemistä joka päivä. Tärkein valuutta on timantit, joita saa joka päivä ihan ilmaiseksi suorittamalla tehtäviä. Timanteilla saa ostettua kaikkein hienoimmat asut, ja siksi niitä haluaa hamstrata. Myös rahaa ja staminaa saa joka päivä lisää. Ensimmäisellä voi mm. ostaa halvempia asusteita, jälkimmäisellä kahlata tarinaa eteenpäin. Tehtävien suorittaminen kerryttää omaa kassaa, joten luonnollisesti peliin on kirjauduttava joka päivä edes hetkeksi. Se antaa paljon ilmaiseksi – mutta jättää myös pelaajalle halun kasvattaa eksponentiaalisesti omaa vaatevarastoaan gotta catch ’em all -hengessä (tästä lisää kohdassa Rahanmeno).

Tapahtumat ja tiedotus
Tämä kuuluu oikeastaan koukuttaviin elementteihin, mutta on sen verran merkittävä, että päätin lisätä sen omaksi kohdakseen. Peli nimittäin pitää yllä pelaajien mielenkiintoa sillä, että sitä päivitetään jatkuvasti. Ainakin joka viikko on tiedossa jokin uusi tapahtuma eli event. Sellaisen aikana saa usein haalittua itselleen asun, joka ei muulloin ole saatavilla. Kuten todettu, upeimmat luomukset vaativat joskus melkoista timanttisaldoa, joten pelaaja on helppo pitää sitoutuneena peliin päivästä toiseen. Lähes joka päivä erilaisista tapahtumista ja tulevista päivityksistä tiedotetaan pelin Facebook-sivulla, joten on myös helppo pysyä kärryillä siitä, mitä kulloinkin tapahtuu.

Visuaalisuus
Entäs ne asut sitten? Kerrassaan upeita, jotkut jopa henkeäsalpaavan kauniita ja yksityiskohtaisia. Tämä oli varmasti yksi tärkeimmistä syistä, miksi aikanaan peliin koukutuin: en ollut koskaan nähnyt yhtä hienoja vaatteita dress up -pelissä. Jos siis olet esteetikko ja rakastat kauniita asuja, kannattaa peliin ehdottomasti tutustua. Vaatteiden lisäksi hahmolle voi valita meikin ja hiukset sekä erikoisempia ”asusteita”,vaikkapa siivet tai tatuoinnin, sekä taustalle isompia asioita ja objekteja, esimerkiksi puun tai eläimen. Eikä siinä vielä kaikki, sillä pelissä on myös taustakuvia, joiden avulla hahmon voi pistää seisoskelemaan vaikka niityllä kuunvalossa. Ah, silmäkarkkia!

Toinen tekemäni asukokonaisuus.

Fanikunta
Jokaiseen fandomiin kuuluu mukavia ja vähemmän mukavia tapauksia, mutta omat kokemukseni ovat olleet lähinnä ainoastaan ensimmäistä laatua. Ensinnäkin Love Nikkin fanikuntaan kuuluu hämmästyttävä määrä aikuisia. Pelillä on oma Facebook-ryhmänsä, jossa ihmiset jakavat kuvia pelistä sekä hassuja meemejä. Tunnelma on iloinen ja kannustava, tervettä kriittisyyttä tietysti unohtamatta. Satun myös kuulumaan pelissä yhteisöön, jonka kanssa yhteistyötä tekemällä voi saada joitain hienompia asuja. Meillä on oma Discord-ryhmä, jossa keskustellaan hyvässä hengessä niin pelistä kuin arkipäivän kuulumisistakin sekä järjestetään omia stailauskilpailuja.

 

MIINUKSET

 

Rahanmeno
On tietysti oma valinta, käyttääkö rahaa pelin sisäisiin ostoihin. Sovellus itsessään on ilmainen, mutta vähänkin hienommat asut vaativat usein röykkiöittäin timantteja. Tunnustan: olen törsännyt peliin enemmän kuin edes uskallan laskea. Kärsivällinen ihminen saattaa säästää roposiaan yhtä hienoa asua varten, jos houkutus tuhlailuun ei ylly liian suureksi. Sanomattakin selvää, etten kuulu näihin ihmisiin. Ehkä tämän vuoksi niin suuri osa pelaajista on aikuisia?

Stereotypiat
Love Nikkissä, kuten monissa muissakaan peleissä, on vaikea välttyä haitallisilta stereotypioilta. Monesti puhutaan kulttuurisesta omimisesta, jos esimerkiksi Amerikan alkuperäiskansojen pukeutumista jäljittelevä asu esitellään pelissä. Jotkin ryhmät taas loistavat poissaolollaan: esimerkiksi afrohiuksia ei pelissä ole ollenkaan, kihariakin melko vähän. Kaiken huipuksi lähes jokainen asu – riippumatta etnisyydestä – esitetään vaaleaihoisen hahmon päällä. Tähän on onneksi hitaasti saatu pieniä muutoksia. Jokin aika sitten erään stailauskilpailun teemana oli ”eksoottisuus”, mitä oikeutetusti pidettiin hyvin stereotypisoivana. Esimerkkejä on lukuisia, mutta onneksi valveutuneet fanit pitävät melua kohtaamastaan epäoikeudenmukaisuudesta.

Asiakaspalvelu
Vaikka peliä päivitetään usein, asiakaspalautteeseen vastaaminen ei kuulu työntekijöiden vahvimpiin puoliin. Kysymyksiin ei vastata eikä toiveita kuunnella. Törkein esimerkki varsinaisesta törttöilystä on erään asun osien muuttaminen pelillisesti vähemmän arvokkaiksi, kun moni oli jo ostanut asun. Ostajat saivat jälkikäteen pienen ei-rahallisen korvauksen, siinä kaikki. Edellisen ison eventin aikaan faneja puhutti se, että englanninkielisellä serverillä sai tiettyä rahasummaa vastaan viisi asua, kun Kiinan serverillä asuja oli kuusi samaan hintaan. Tapahtumat ovat myös lähes aina niitä kaikkein kalliimpia, vaikka halvempia olisi tarjolla. Dollarisilmäiset pelinkehittäjät ovatkin yksi suurimmista vitsien ja ärtymyksen aiheista.

 

4 gods -nimisen eventin upea asu. Kuva: Elex

 

Kaikesta tästä huolimatta pidän Love Nikkiä hyvänä pelinä – tai ehkä negatiiviset puolet vain häviävät mielestä, kun uppoutuu sen maailmaan. Peli edustaa minulle täydellistä eskapismia, optimoitua me timea. Silti pidän innostustani dress up -peleihin jonkinlaisena guilty pleasurena, asiana, josta ei viitsi juuri julkisesti huudella. Tuntuu, että ylipäätään feminiinisinä pidettyihin kiinnostuksen kohteisiin liittyy usein häpeilyä ja piilottelua. Tällä postauksella haluankin kannustaa muita samassa tilanteessa olevia avoimuuteen. Toiveissani siintää tulevaisuuden maailma, jossa tyttömäisyyden stigmaa ei enää tarvitsisi pelätä.