Nörttitytöt

Huhtikuussa olin risteilyllä 50 parhaan internet-ystäväni kanssa. Osan tapasin ensimmäistä kertaa, osa oli tuttuja jo vuosien takaa.

Kun viitisentoista vuotta sitten keskustelufoorumit olivat minulle ja monelle muulle “se juttu”, en koskaan oikeastaan pysähtynyt ajattelemaan, että niiden kasvottomien avatarien takana olisi ihan oikeita ihmisiä perheineen, huolineen, iloineen ja kokemuksineen. Tai oikeastaan en osannut kuvitella, että ensinnäkään tapaisin niitä epämääräisiä internet-ihmisiä milloinkaan livenä saati että saisin heistä kavereita tai jopa ystäviä. Toisin kävi. Risteilyn lisäksi olen ollut järjestämässä tai osallistunut keskustelufoorumin järjestämälle vuosittaiselle perheleirille, kuukausittaiseen lukupiiriin, vaatteidenvaihtoiltoihin, Halloween-bileisiin ja pikkujouluihin. Tietenkään kaikki viisikymmentä tai sata tai joskus jopa useampi sata foorumilaista eivät osallistu kaikkeen, vaan osasta on muodostunut tiivis ystävyysjoukko, joka tapaa toisiaan mielellään paitsi erilaisten tapahtumien merkeissä, myös ihan muuten vaan, ystävinä ja kavereina.

Toisinaan nettiystävistä tulee niitä kaikkein tärkeimpiä ja rakkaimpia. (Kuva: 8tracks)

Internet-ystäviltä olen saanut apua useaan otteeseen. Olen saanut lapsilleni ja itselleni vaatteita, kirjavinkkejä, vertaistukea, olkapäätä ja ehkä tärkeimpänä todistajat maistraattiin, kun karkasimme puolisoni kanssa naimisiin kertomatta kenellekään – paitsi keskustelufoorumille. Lisäksi on ollut ilo huomata, miten pyyteettömästi ja myötätuntoisesti ihmiset rynnivät auttamaan, kun joku on avun tarpeessa. Rahaa, vaatteita, ruokaa, keskusteluapua ja lastenhoitoa saavat kaikki, jotka sitä akuutisti tarvitsevat. Kaikki järjestyy.

Nyt on kasvamassa jo toisen polven internet-ystävyyksiä, sillä monien meidän lapset ovat ystävystyneet keskenään. Perheleirit ja leikkitreffit ovat poikineet monta kohtaamista, joiden kautta nyt jo teini-iässä olevat lapsemme ovat saaneet uusia ystäviä, joiden seuraan voi poiketa koulun jälkeen tai lähteä junalla kesällä pariksi päiväksi. Meilläkin ovet ovat aina avoinna kavereille, kuten uudenvuodenaattona, jolloin yläkerrassamme majaili viisi esiteiniä.

Internet-ystävissä on voimaa. Jopa silloin, kun he jäävät kasvottomiksi avatareiksi, mutta erityisesti silloin, kun heistä tulee tuttuja, kavereita, ystäviä.