Nörttitytöt

Kuva: Unsplash, Tim Gouw.

Tämä postaus syntyi lähipiirissäni kaikuvien kokemusten kirvoittamana. Olen siis pian kolmikymppinen humanistinainen ja sekä minä että ystäväni olemme nyt muutaman vuoden ajan kokeilleet siipiämme työelämässä. Minun ja ystävieni kokemuksia työssä leimaa epävarmuus, oppiminen erehdysten kautta sekä neuvottelutaitojen ja tärkeän tiedon uupuminen. Emme ole tienneet, mikä on kohtuullinen palkkatoive, tai millaisia ehtoja voi työnantajalta vaatia, saatikka kuinka huolehtia ehtojen toteutumisesta.

Osasyy löytyy varmasti kulttuurisista ennakkoluuloista ja puuduttavista mantroista: “humanisti ei työllisty” ja “saatpahan ainakin tehdä työtä, jota rakastat”. Näin voi toki olla muillakin aloilla, ja tietysti työehtojen neuvotteleminen on erityisen hankalaa silloin, kun vasta aloittelee työelämää. Jos työtä tarjotaan, se olisi otettava vastaan kyselemättä ja kiitollisena, että ylipäätään saa töitä.

On kuitenkin syytä muistaa, ettei työnantaja ole mikään hyväntekijä. Palkka on korvaus tehdystä työstä ja sillä pitäisi pystyä elämään. Kyseessä ei ole almu, eikä kaikkeen, mitä työnantaja ehdottaa, tarvitse suostua. Neuvotteleminen omista eduista voi tuntua kiusalliselta, mutta se on todella tarpeellinen taito työelämässä.

Tätä postausta varten kysyin muilta kanssanörteiltä, mitä olisi hyvä pitää muistissa, kun neuvottelee itselleen kohtuullisen palkan tai reilut työehdot. Vinkit on nyt koostettu listaan, jonka kanssa voi prepata palkkaneuvotteluja tai tulevaa työhaastattelua varten.

Vinkkejä neuvotteluihin

 • Mieti palkkatoive aina valmiiksi ennen työhaastattelua tai kehityskeskustelua. Mikäli sinulla ei ole tietoa alan palkoista, on hyvin todennäköistä, että esittämäsi toive on liian alhainen. Voi tietysti käydä niinkin, että esittämäsi palkkatoive on liian suuri, eikä työnantaja siksi harkitse palkkaamistasi.
 • Jos palkkatoivetta pyydetään yllättäen, voit aina kieltäytyä antamasta toivetta ja pyytää työnantajaa ensiksi tarjoamaan jotakin summaa. Voit myös sanoa, että palaat asiaan mahdollisimman pian, kunhan olet ensin ottanut selvää alan palkkatasosta.
 • Muista, että kyseessä on neuvottelu! Voit tehdä vastatarjouksen tai heittää huoletta palkkatoiveesi hieman yläkanttiin.
 • Valitettavan monille palkoista puhuminen on tabu. Työntekijät saattavat jopa luulla, että palkkatiedot ovat salaisia. Näin ei kuitenkaan ole, sillä verotiedot ja sitä kautta tiedot tuloista ovat Suomessa kaikkien saatavilla. Kysele siis rohkeasti työkavereiltasi ja ystäviltäsi heidän palkoistaan. Voit myös kysyä palkkatietoja liitosta, ammattiyhdistykseltä, luottamusmieheltä tai tarvittaessa vaikkapa googlailla työmarkkinatutkimuksia internetistä. Tärkeintä on, että sinulla on jonkinlainen käsitys alan yleisestä palkkatasosta, johon osaat oman toiveesi suhteuttaa.
 • Jos omista eduista neuvotteleminen tuntuu kiusalliselta, ajattele, että neuvotteletkin ehtoja todella hyvälle ystävällesi, joka osaa homman yhtä hyvin kuin sinä.
 • Mikäli et onnistu neuvottelemaan itsellesi mieluista palkkaa, mutta haluat tai tarvitset työn joka tapauksessa, pyydä merkitsemään työsopimukseen päivämäärä (esimerkiksi koeajan päättyminen), jolloin työtehtävät ja palkka tarkastetaan. Tämä on ehdottoman tärkeää esimerkiksi silloin, kun tiedossa on valmistuminen.
 • Ylennyksen tai lisääntyneen työmäärän pitäisi näkyä myös palkassa. Muista siis ottaa asia esille, mikäli olet saanut uusia tehtäviä tai edennyt työpaikan sisällä!
 • Jos palkasta ei voi neuvotella, tai se tuntuu harmittavan pieneltä, voit yrittää neuvotella muista eduista. Voisitko tehdä töitä etänä? Liukuvalla työajalla? Tai kevennettyä viikkoa?
 • Mikäli tarjottu työsopimus herättää epäilyksiä, voit tarkistuttaa sen liiton asianajajalla ennen allekirjoittamista.

 

Vinkkejä reilumpaan työelämään

 • Puhu palkoistasi avoimesti ystäviesi ja kollegoiden kanssa. Näin tarjoat heille arvokasta tietoa kohtuullisista korvauksista ja reiluista työehdoista. Kukaan muu, paitsi työnantaja, ei hyödy palkkojen salailemisesta.
 • Hae kerran vuodessa muualle töihin. Näin saat tietoa alan palkkatilanteesta ja säilytät työnhakutaitosi. Jos saat mielenkiintoisen tarjouksen, kerro tarjouksesta avoimesti esimerkiksi kehityskeskustelussa esimiehellesi – mutta vain siinä tapauksessa, jos olet oikeasti vaihtamassa työpaikkaa. Tällöin esimiehelläsi on mahdollisuus tarjota sinulle parempia ehtoja tai palkankorotusta.
 • Kun tulee aika tarkistaa palkka, muista perustella palkankorotus huolella! Mainitse esimerkiksi työtehtäviä tai projekteja, jotka olet hoitanut erityisen ansiokkaasti, tai siteeraa saamaasi palautetta.
 • Muista, että voit aina tarpeen vaatiessa olla yhteydessä liittoon – asioiminen liiton kanssa ei ole epäluottamuslause työnantajaa kohtaan vaan työntekijän oikeus.

 

Onko sinulla jokin korvaamaton vinkki työelämään tai palkkaneuvotteluihin? Jaa se kommenteissa!