Kirja-arvostelu

Kauhumaan kartta

Kirjoittanut Mervi Heikkilä ja Anne Leinonen

Kuvittanut Broci

Haamu kustannus 2019

Kauhumaan kartta on karmiva kauhutarinoiden kirjoitusopas nuorille kirjoittajille

Nykyään ajatellaan usein, että lapset ja nuoret eivät juurikaan lue kirjoja, eivätkä juurikaan kirjoita tarinoita. Tämä käsitys ei kuitenkaan ole totta, sillä nuoret kirjoittavat innokkaasti esimerkiksi fanfictionia. Kauhukirjoitusoppaita on julkaistu aikuisille kirjoittajille, mutta Mervi Heikkilän ja Anne Leinosen Kauhumaan kartta kirjoita jos uskallat on ensimmäinen suomenkielinen kauhukirjoitusopas lapsille ja nuorille.

Heikkilän ja Leinosen Kauhumaan kartta on kirjoitusopas nuorille kirjoittajille viidennestä luokasta ylöspäin. Kauhumaan kartta on nimensä mukaisesti kirjoitusopas kauhutarinoille, sillä kuten Heikkilä ja Leinonen saatetekstissään kuvaavat kauhutarinat herättävät ajatuksia ja kauhu kiinnostaa lapsia ja nuoria. Tämä on ehdottomasti totta, sillä kaikenlaiset kutkuttavan hirvittävät jutut kiinnostavat kaikenikäisiä. Pienemmillä lapsilla kauhussa on enemmän kyse jännityksestä ja vaarattomasta hirvityksestä, ja lapsille löytyy kaikenlaisia kauhujuttuja Halloween-aiheisista naamiaisasuista lasten kauhutarinoihin.

Heikkilän ja Leinosen opas on tarkoitettu luovan kirjoittamisen opetuksen tueksi opettajille ja ohjaajille, sekä nuorille kirjoittajille itselleen. Kirjasta löytyy eritasoisia kirjoitusharjoituksia, ideoita, tukea ja inspiraatiota kirjoittamiseen. Opettajan kannalta on hyvä, että kirjan harjoitukset on suunniteltu sellaisiksi, että niitä voi tehdä sekä yksin että ryhmässä.

Kirja etenee lähestyttävästi laajoista konsepteista kuten siitä mikä on pelottavaa ja mitä kauhu voi olla yksityiskohtaisempiin teemoihin juonen rakentamisesta ja päähenkilöien suunnittelusta. Opas on nimensä mukaisesti kartta kauhumaahan, sillä jokaisen luvun teema johdattaa lukijaa johdonmukaisesti kohti seuraavaa teemaa. Jokaisen luvun alussa on lyhyt ”kirjoita oma seikkailusi” tyylinen tarinan pätkä, joka pohjustaa luvun keskeistä teemaa. Nämä tarinanpätkät kutittelevat mielikuvitusta ja saavat ideoita liikkeelle jo ennen asiaan pureutumista.

Oppaassa on runsaasti ideioita, kirjoitusharjoituksia ja inspiraatiota

Jokaisessa luvussa on runsaasti kirjoitus ja ideointiharjoituksia, joiden tarkoitus on auttaa lukijaa päästämään luovuutensa valloilleen. Kirjassa on kolmen vaikeustason harjoituksia, yhdestä kallosta kolmeen kalloon, ryhmäharjoituksia, jotka tunnistaa haamujengi-symbolista ja kurpitsoita niihin hetkiin kun kirjoittajasta tuntuu, että ideat ovat lopussa. Harjoitukset ovat huolellisesti rakennettuja ja niitä, kuten Heikkilän ja Leinosen mukaan kirjaa ylipäätään, voi lukea missä järjestyksessä vain.

Kirjalla on paljon annettavaa sekä niille nuorille kirjoittajille, joita kirjoittaminen kiinnostaa, mutta eivät tiedä mistä aloittaisivat, sekä kokeneemmille kirjoittajille, jotka voivat saada harjoituksista lisää syvyyttä teksteihinsä. Heikkilä ja Leinonen ovat kohdentaneet kirjan taidokkaasti nuorille kirjoittajille, kuitenkaan aliarvioimatta yleisöään, mikä voi olla varsin vaikeaa. Väittäisin myös, että aikuinenkin lukija saa tästä kipinöitä ja kirja sai minunkin mielikuvitukseni laukkaamaan odottamattomalla tavalla, sillä olen itse kirjoittanut fiktiota varmaankin juuri ala-asteikäisenä.

Jokaisen luvun alussa on lyhyt seikkailukuvaus Brocin hyytävän hauskan kuvituksen siivittämänä.

Kauhumaan kartta on huolellisesti suunniteltu ja tasapainoinen opas, jossa on runsaasti monipuolista sisältöä nuorille kirjoittajille. Kirja on helposti lähestyttävä ja matalan kynnyksen harjoitukset ovat mainio paikka aloittaa kauhutarinan kirjoittaminen tai hyvä paikka purkaa kirjoittamisen umpikujaa. Brocin kutkuttavan karmaiseva kuvitus sopii kirjan teemaan mainiosti olematta liian pelottavaa. Kirjassa esiintyvät hirviöt ovat kutkuttavia ja varmasti nuorille kirjoittajille mieleisiä. Kirja on tarkoitettu nuorille kirjoittajille viidennestä luokasta eteenpäin. Jokainen vanhempi tietää oman lapsensa herkkyystason ja siksi suosittelen aina tutustumaan materiaaliin ensin itse tai yhdessä lapsen kanssa. Kirjassa on pienempiä pelottavia teemoja, joten alle viidesluokkalaiselle kirja saattaa olla pelottava, jolloin kannattaa noudattaa kirjan ikäsuositusta.

Jos kotonasi asuu nuori kirjoittaja, joka kaipaa inspiraatiota tai haluat omaan opetukseesi kirjoitusopasta suosittelen lämpimästi tutustumaan Heikkilän ja Leinosen hiuksia nostattavaan oppaaseen.

Annan kirjalle kolme kalloa kolmesta ja hyytävän suosituksen.