Nörttitytöt

Alustat: PS4 (lähiaikoina myös PC:lle Epic Gamesin valikoimaan)
Kehittäjä: Quantic Dream
Julkaisija: SIEE
Genre: Seikkailu
Ikäraja: k18

Detroit: Become Human on ranskalaisen pelitalon Quantic Dreamin luoma tarinallinen seikkailupeli. Se sijoittuu 2038-vuoden Detroitiin, jossa androidit ovat kehitelty ihmisten avuksi kotitöihin, lastenhoitoon, viihdyttämään, tuomaan nautintoa ja mihin sen omista haluaakaan androidia käyttää. Mitä tapahtuu, kun androidi haluaakin toimia koodin vastaisesti ja alkaa tuntea kuin ihminen?

Katso traileri: https://youtu.be/YtPmIBqRwQU
Detroit: Become Human – PGW 2017 Gameplay Trailer | PS4  
(Lähde: PlayStationin Youtube-kanava)

Pelaaja elää tarinaa eri androidihahmojen kautta. Pelaaja valitsee mitä hahmo tekee, millaisia valintoja hän tekee, miten tarina etenee ja millaiseen loppuratkaisuun tarina päättyy. Kuulostaako tutulta idealta? Kyllä, Heavy Rain ja Beyond: Two Souls ovat saman pelifirman tuotantoa. Tarinan vaihtoehtoisia polkuja ja loppuratkaisuja on useita, joihin jokainen valinta vaikuttaa. Jokaisen luvun jälkeen pelaaja näkee kaavion, minkä mukaan hänen valintansa meni ja mikä mielenkiintoisinta, pelaaja voi nähdä kuinka monta prosenttia muista pelaajista ja omista kavereista on valinnut saman polun. Oliko valintasi uniikki löytö vai hölmö ratkaisu? Pelin voi pelata myös uudestaan haluamastaan luvusta.

Ihmismäisiä androideja

Androidit ovat ihmisen näköisiä ja tuntuisia. Pelissä osa androideista alkavat kokea erilaisia tunnetiloja ja alkavat toimia niiden mukaisesti. Kun androidi rikkoo rationaalista koodiaan, hänestä tulee enemmän ihmisen kaltainen. Heistä tulee ajattelevia ja tuntevia yksilöitä, jotka pohtivat mikä on oikein ja väärin. He vaativat, että heitä kohdeltaisiin tasavertaisina ihmisten kanssa.

Peli on toteutettu taitavasti CGI-tekniikalla eli ammattinäyttelijät ovat näytelleet kohtaukset studiossa pisteet kasvoilla ja kokovartalopuvut päällä. Kuvausten jälkeen animaattorit ovat luoneet pelihahmot tietokoneella. Detroitin olisi voinut tehdä yhden tarinan animoiduilla hahmoilla peliksi tai kuvata elokuvaksi, mutta Quantic Dreams tunnetaankin intohimoisista peliprojekteistaan. Peli muistuttaa enemmän pelin ja elokuvan välimuotoa.

Katso CGI-tekniikasta: https://youtu.be/siA2-fLHl80
Detroit: Become Human | Cast Interview | PS4 (Lähde: PlayStationin Youtube-kanava)

Päähahmot

Eniten sykähdytti päähahmon Karan tarina. Hän työskentelee yksinhuoltaja isän ja hänen tyttärensä kotona. Hän hoitaa kotiaskareita kuten tiskaa, pyykkää, tekee ruokaa, vie roskat ja kaikkea sellaista mihin itsekin toivoisin teknologian kehittyvän. Tiskikone ei vielä täyty ja tyhjene itsestään. Kara on alustettu kertaalleen, mutta hänen muistinsa palautuu vähitellen ja perheen isän väkivaltaisuus paljastuu jo pelin trailerissa. Pelaajan tehtäväksi tuleekin valita, hyväksyykö Kara tilanteen kuin hänet on ohjelmoitu vai pelastaako hän perheen tyttären.

Toinen päähahmo Markus hoitaa iäkästä ja varakasta miestä. Hänen tarinaansa en paljasta kuin alun verran, koska se täytyy kokea itse. Mutta ajatus ikäihmistä hoitavasta robotista houkuttelee. Hän kantaa isäntäänsä, hoitaa kotitöitä kuten Karakin, pitää isännälleen seuraa ja käy filosofisia keskusteluja. Robotit pitävät jo nyt jumppatuokioita vanhainkodeissa, mutta Markuksen kaltaiseksi niistä ei ole. Tekoäly kehittyy jatkuvasti ja automaatiolla saadaan hoidettua yksitoikkoisia työtehtäviä, jotta ihminen voi keskittyä tärkeämpiin ja mielekkäämpiin tehtäviin. Ihmistä ei vielä voi korvata robotilla tehtävissä, joissa vaaditaan tunneälyä ja ihmisen kohtaamiseen tarvittavia taitoja, mutta en väitä etteikö sekin voisi olla jossain määrin mahdollista tulevaisuudessa.

Empatia kasvaa

Pelin moraaliset kysymykset pistävät pelaajan pohtimaan omaa käsitystään robotiikasta, tekoälystä, etiikasta, tasavertaisuudesta ja empatiakyvystä. On siis kyse isommasta kuin pelkästään pelistä. Pelissä nousevat teemat sopisivat kaikenikäisten pohdittavaksi, mutta väkivaltaisuuden vuoksi peli on ikärajaltaan k18. Vaikka moraalisia kysymyksiä tulee vastaan muissakin tarinallisissa peleissä, en ole ennen kokenut pelin kasvattavan omaa empatiakykyä ja pistänyt pohtimaan ihmisyyttä näin vahvasti. Vaikuttava peli.

Tiivistelmä

Hyvää:
+ Pelin moraaliset kysymykset pistävät pelaajan pohtimaan omaa käsitystään robotiikasta, tekoälystä, etiikasta, tasavertaisuudesta ja empatiakyvystä.
+ Upea grafiikka
+ Vahvasti tarinallinen peli, joka on pelin ja elokuvan välimuoto

Huonoa:
– k18 Teemoiltaan soisi nuoremmillekkin pelattavaksi ja pohdittavaksi. PEGI on kuitenkin merkinnyt ikärajan aivan oikein eikä peli sovi muutenkaan herkimmille.
– Suomeksi käännetyt valintatekstit eivät aina vastaa sitä mitä pelaaja tavoittelee. Hyvää tarkoittava pelaaja voi vahingossa valita aggressiivisen vastausvaihtoehdon. Onneksi luvun voi pelata uudestaan, jos valinnat menevät ihan metsään. Muissa kohdissa kuten valikossa ja tekstityksessä suomen kieli toimii hyvin.

Mrs. Darth Vader

Peli on kirjoittajan hankkima.