Huhtikuu tuo jälleen mukanaan Night Visionsin, tuon Pohjoismaiden suurimman ja saanen sanoa että myös kauneimman fantasia-, kauhu-, scifi-, ja toimintaelokuviin keskittyneen festivaalin, joka tänäkin keväänä tarjoilee katsojille yli 30 erilaista elokuvaa. Valikoimaa viisipäiväisellä festarilla siis riittää. Valinnanvaikeutta helpottamaan Nörttitttöjen Noora ja Nea vinkkaavat omat ennakkosuosikkinsa.

Kuva: http://www.nightvisions.info/wp/

Nooran Night Vision -vinkit

Assasination Nation

Kuva: http://www.universalpictures.co.uk/micro/assassination-nation

Olin tästä elokuvasta sen verran innoissani, että ehdin jo vuokrata sen ennen festareita. Sam Levinsonin toinen kokopitkä filmi ei ehkä ole täysosuma, mutta feministiset teemat ja roisi yhteiskunnallinen kritiikki kantavat pitkälle. Lisäksi toiseen pääosaan on valittu transnainen, upea malli ja näyttelijä Hari Nef. Kaiken kaikkiaan Assasination Nation on rämäkkää satiirikauhua, jossa on paljon mielenkiintoisia elementtejä ja viimeisen päälle hallittu esteettinen ilme.
 

Greta

Ellen jälkeen en missaa enää yhtäkään Isabelle Huppertin trilleriä tai kauhuelokuvaa, sen verran riipivän roolityön näyttelijätär Paul Verhoevenin teoksessa tekee. Gretassa nähdään pääosassa myös lupaava Chloë Graze Moretz, jonka aiempiin kauhumeriitteihin kuuluvat muun muassa Suspiria-, Carrie- ja Ystävät hämärän jälkeen -uusintafilmatinsoinnit. Elokuva on ohjannut alan konkari Neil Jordan, jonka viimeisin kauhuelokuva oli melankolinen vampyyripätkä Byzantium.

Valmistaudu etukäteen tai fiilistele kotisohvalla: katso Huppertin tähdittämä Elle tai Jordanin ohjaama Byzantium.
 
Die Kinder der Toten

Tässä yksi keskeinen elämänohjeeni: jos joskus tarjoutuu mahdollisuus lukea tai katsoa Nobel-palkitun Elfriede Jelinekin teoksia, tilaisuutta ei saa jättää käyttämättä. Jelinekin ydinteemoihin kuuluvat halu, fasismi, kapitalismi, tabut, traumat ja väkivalta. Mitään kevyttä on tuskin siis tälläkään kertaan odotettavissa. Jelinek on myös kuulu suopeasta suhtautumisestaan teostensa adaptaatioihin. Kirjailija antaa yleensä teatterille tai elokuvaohjaajalle vapauden tulkita lähdemateriaalia mielensä mukaan, joten katsoja ei voi koskaan tietää, mitä on luvassa.

Valmistaudu etukäteen tai fiilistele kotisohvalla: katso Jelinekin teokseen perustuva elokuva Pianonopettaja tai lue Jelinekin tuotantoa.
 
Tumbbad

Tumbbadinkin ehdin jo katsoa Amazon Primelta. Itse en ehkä kovin innostunut elokuvan moraalisoivasta sävystä, mutta estetiikka ja näyttelijätyö ovat Tumbbadissa täyttä kultaa. Lisäksi intialainen kauhupätkä on siitä harvinaista herkkua, että siinä on yhdistetty ansiokkaasti intialaista kansanperinnettä kolonialismin kritiikkiin. Kieli pitkällä odotan, mitä kovin tiedostavalta vaikuttavalla intialaisella kauhulla onkaan vielä tulevaisuudessa tarjottavanaan!
 
Under the Silver Lake

Kuva: imdb.com

David Robert Mitchellin edellistä kauhupätkää, It Followsia, voisi kutsua jo genren moderniksi klassikoksi. Siksi arvelenkin, että suurin osa festariyleisöstä kuumottelee eritoten Mitchellin uutta neonoiria, Under the Silver Lakea. Itsekin hurahdin täysillä It Followsiin, vaikken sitä kaikilta osilta onnistuneena pidäkään. Mitchell osoitti kuitenkin jo esikoisohjauksessaan taitavansa tunnelman rakentamisen: It Followsissa nautiskellaan kuljettamalla juonta tahallisen hitaasti ja härnätään katsojaa jatkuvalla jännitteen rauhkeamisen uhalla. Odotan siis innolla, miten ohjaaja onnistuu kerimään langat yhteen tällä kertaa.

Valmistaudu etukäteen tai fiilistele kotisohvalla: katso Mitchellin esikoisohjaus It Follows.
 
 
Nean Night Vision -vinkit

Memory: The Origins of Alien

Kuva: imdb.com

Vaikka Ridley Scottin myöhemmistä tuotoksista voi olla montaa mieltä, alkuperäinen Alien on edelleen ja ikuisesti yksi hienoimmista näkemistäni elokuvista. Alexandre O. Philippen dokumentti onkin mielestäni koko festarin lupaavinta antia, sillä se vaikuttaa porautuvan syvälle Alienin syntyhistoriaan ja siihen suuresti vaikuttaneisiin lähteisiin aina underground-sarjakuvista egyptiläiseen mytologiaan.

Valmistaudu etukäteen tai fiilistele kotisohvalla: katso Alien, tietenkin
 

Black Circle

Latinanalaisen Amerikan kauhutaituri Adrián Garcia Boglianon uusin elokuva, täysin ruotsiksi puhuttu Black Circle tuo hämärän rajamaat länsinaapurimme pääkaupungin kaduille. Kahden siskon elämä kääntyy päälaelleen kun kuolleen sukulaisen hallusta löytynyt unihypnoosi-LP on vähän turhankin tehokas ja vapauttaa maailmaan jotain muuta kuin tylsän elämän aiheuttamaa turhautumista.

Valmistaudu etukäteen tai fiilistele kotisohvalla: kuuntele Tanis-podcastia ja uppoudu sen unenomaiseen paranoiaan.
 

The Hole in the Ground

The Hole in the Ground tarjoilee katsojalleen tuttuakin tutumman asetelman äidistä ja pojasta, jotka aloittavat elämänsä alusta Irlannin maaseudun syrjäkylässä. Naapurin kummallinen käytös ja takapihan metsän siimeksessä oleva valtava maakuoppa huokuvat pahaenteisyyttä ja pian poikakin alkaa käyttäytymään omituisesti. Odotankin kiinnostuksella onnistuuko ohjaaja Lee Cronin pitämään jännityksen katossa hamaan loppuun asti, vai lässähtääkö tunnelma jo alkumetreillä. Mielenkiintoisena kuriositeettina elokuvan tuotantoon on osallistunut useampi suomalainen alan ammattilainen.

Valmistaudu etukäteen tai fiilistele kotisohvalla: Äidin ja lapsen suhdetta tarkastellaan myös elokuvissa The Badadook ja Under the Shadow