Haluatko pelastaa maailman? Haluatko luoda itsellesi säännöllisen kirjoittamisrutiinin? Haluatko kirjoittamisesta entistä hauskempaa? Jos sanot näille kyllä, voi 4thewords.com olla kuin sinulle luotu.

4thewords on internetissä toimiva kirjoittamispeli, joka on oikeastaan pelillistetty tekstinkäsittelyohjelma. Tarkoituksena 4thewordsissä on valita olento, jota vastaan taistella kirjoittamalla tietyssä ajassa tietty määrä sanoja, jotta pääsee eroon sen valtaansa ottaneesta oudosta violetista pölystä. Voittaessasi olennon saat siltä saalista ja kokemusta, jotka kummatkin auttavat sinua eteenpäin uusien haasteiden pariin. Voit myös saada hahmollesi hienompia vaatteita ja esimerkiksi hiuksia taistelemalla tai käyttämällä oikeaa rahaa tai virtuaalivaluuttaa. Sivusto voi kuulostaa ideana hyvin kirjoittamista häiritsevältä, mutta taistelua on toteutettu niin ettei se häiritse. Taistellessa sivun alareunassa on otuksen kuva, jonka ympärillä kulkee kaksi viivaa. Näistä toinen merkkaa jäljellä olevaa aikaa, ja toinen kirjoitettavia sanoja.

4thewordsissä on myös pienimuotoinen tarina ja erilaisia sivutehtäviä, jotka etenevät juuri pelin erilaisia hirviöitä vastaan taistelemalla, tai niiden pudottamaa saalista keräämällä. Tarinan voi myös jättää omaan arvoonsa, joskin silloin ei saa uusia alueita ja otuksia auki, vaan joutuu tyytymään aloitusalueen olentoihin. Oman tekstin voi myös halutessaan jakaa muille sivuston pelaajille, joskin tämä lienee hyödyllisintä vain niille, jotka kirjoittavat englanniksi. Tällöin sivustolla voi saada palautetta tekstistään muilta pelaajilta. Itselläni ei ole kokemusta tuleeko palautetta, sillä olen käyttänyt ohjelmaa vain itseäni varten.

Tarina on ollut aika yksinkertainen tähän mennessä, mutta siinä on ollut hiukan feministinen ote kun hahmolleni Marrakselle huomautettiin, ettei käsityöt ja ruuanlaitto ole huonompia kuin taisteleminen.

 

Itse ihastuin 4thewordsiin National Novel Writing Monthin (NaNoWriMon) eli kansallinen romaaninkirjoituskuukauden takia. Kun sitä heräsi joka aamu kirjoittamaan päivän sanamääriä, oli selvää että into alkaa vähetä jossain kohtaa ja tekstin yleinen välttely alkaa. 4thewordsin avulla tarvitsin vain hetken rohkeuta klikata itselleni vaikkapa vain sadan sanan otusen taisteltavakseni ja kirjoittaa sen verran. Yleensä tämän alkuvaivailun jälkeen kirjoittaminen ei tuntunut ihan niin pahviselta, ja seuraavan otuksen kanssa taistelun aloittaminen oli jo paljon helpompaa. Sivusto myös tallentaa itsestään aina kun pitää pienen tauon kirjoittamisessa, joka pitkää tekstiä kirjoittaessa oli tietysti kultaakin kalliimpi ominaisuus. Toki varmuuskopio jonnekin muualle on silti hyvä tehdä kaiken varalta. NaNoWriMon aikaan pelissä oli mukana myös kaikille pelaajille yhteisiä haasteita, joissa muun muassa kaikki lahjoittivat kirjoittamiaan sanoja yhteiseen tehtävään. NaNoWriMon aikaan nämä pikkuhauskuutukset kirjoittamisen keskellä ja mielihyväntunne otuksen kanssa tappelun voittamisesta auttoivat jaksamaan, ja koenkin että ohjelma on parhaimmillaan nimenomaan raakatekstin tuottamiseen. Tarkempaan ja rauhallisempaan tekstin käsittelyyn jokin muu ohjelma toimii varmasti paremmin, sillä esimerksiksi wordin tasoisia ominaisuuksia 4thewordistä ei löydy.

NaNoWriMon jälkeen päätin ottaa 4thewordsin vuodeksi käyttöön, ja luultavasti otan sen sen jälkeen uuden jäsenyyden. 4thewordsistä on kuukauden pituinen ilmaisversio, jossa pääsee rauhassa näkemään onko ohjelma itseään varten. Sivuston jäsenyys ilmaiskuukauden jälkeen ei ole kovin kallis, vain neljä dollaria kuukaudelta tai vähemmän jos ottaa jäsenyyden pidemmäksi aikaa. Samalla pääsin tutkimaan entistä enemmän 4thewordsiä, sillä aiemmin oli ollut vähän turhan kiire paneutua kaikkeen. Samalla havaitsin sivustolla joitain pieniä asioita, jotka eivät ole välttämättä aivan täydellisiä, mutta sivuston ylläpitäjät vaikuttavat päivittävän ja valvovan sivua hyvinkin tarkkaan. Esimerkiksi kerran yritin korjata kirjoitusputkeni, joka tarkoittaa sivuston 444 päivittäisen sanan minimi päivätavoitetta, jonka saavutettuaan saa useimpina päivinä palkintoja. Kirjoitusputken korjaus onnistuu käyttämällä “stempoja”, joilla edellisten päivien unohdukset voi korjata. Teknisen virheen takia sivusto söi “stemponi” mutta ei korjannut kirjoitusputkeani. Sain selville että kyseessä on yleinen ja hyvin tiedossa oleva virhe, jota ylläpito yrittää korjata, ja otin yhteyttä asiakaspalveluun jotta he korjaisivat putkeni. Asia hoitui nopeasti ja jätti hyvin positiivisen mielikuvan sivuston ylläpidosta.

Sivustolla on siis vielä joitain bugeja, ja lisäksi jotkut asiat voivat aluksi myös vaikuttaa sekavalta. Esimerkiksi ihmettelin aluksi eikö tekstistään voi kumota mitään, esimerkiksi palauttaa vahingossa poistamaansa tekstin pätkää, mutta foorumin kautta minulle selvisi että sivustolla ei ole nappulaa kumoamis-toiminnolle, vaan pitää käyttää pikakomentoja. Tämä tietenkin tuntui päivänselvältä heti kun joku sen ilmoitti, mutta ei ollut minulle aivan selvää, kun sitä ei missään lukenut.

Toinen hiukan häiritsevä asia on se, että sivuston sanamäärälaskuri ei ihan toimi. Tai tavalllaan toimii, se nimittäin laskee sanat, mutta myös sanat jotka poistaa. Tämä kertookin siitä, että sivuston tarkoitus on nimenomaan saada sinut tuottamaan tekstiä, ei hiomaan sitä.

Kokonaisuutena voin kuitenkin lämpimästi suositella 4thewordsin kokeilemista, onhan ensimmäinen kuukausi ilmainen, eikä korttitietojaan tarvitse antaa sivustolle. Minulle se teki kirjoittamisesta hauskempaa ja motivoivampaa silloinkin kun ei olisi kiinnostanut, ja auttoi luomaan jonkinlaista rutiinia asiaan.

Asiaankuuluvasti myös tämänkin tekstin ensimmäinen versio on luotu 4thewordsissä.

Tämän artikkelin suunnittelua. Alhaalla vasemmalla on käynnissä taistelu rudakai-otusta vastaan.

 

 

Artikkelin kuvat ovat 4thewordsin virallisista lähdemateriaaleista.