Vuonna 2018 julkaistiin monia feministiä tietokirjoja naisten vihasta. Eikä ihmekään: edeltänyt vuosi 2017 oli etenkin Yhdysvalloissa poliittisesti kuohuttavaa aikaa, jolloin monien vähemmistöjen oikeudet ottivat takapakkia, ja ehdittiinpä suomalaisessa Hesarissakin messuta ihmisoikeuksien kultakauden päättymistä. Viha vaikuttaa luonnolliselta reaktiolta tilanteeseen.

Lukemani kirjat kuitenkin näyttävät, ettei vihan tarvitse olla lamaannuttavaa tai pelottavaa, vaan se voi toimia energisoivana muutosvoimana. Tähän postaukseen olen koonnut vinkkejä viime vuonna ilmestyneistä kirjoista, joihin soisi kaikkien tutustuvan, sekä lisäksi muutaman hyödyllisen linkin, jotka tarjoavat nopeita keinoja vihalla voimaannuttamiseen.

 

Kolme kirjaa vihasta

 

Brittney Cooper – Eloquent Rage: A Black Feminist Discovers Her Superpower

Kirjan nimi tarkoittaa Cooperin mukaan hänen tapaansa käyttää raivoa akateemisen kirjoittamisen ja puheiden välineenä. Eloquent Ragessa Cooper kirjoittaa omien kokemustensa pohjalta muun muassa rasismista, rodullistamisen vaikutuksista ystävyyteen, romanttisten suhteiden poliittisuudesta sekä mustan, vihaisen naisen stereotypiasta. Kirjoitus ei jää pelkästään anekdoottien tasolle, sillä teos yhdistelee taitavasti arkea ja analyysia. Cooper on hauska kirjoittaja, joka onnistuu tarvittaessa sivaltamaan armottomasti niitä, jotka eivät etuoikeuksiaan tiedosta.

Katso myös Cooperin TED-puhe aiheesta “The Racial Politics of Time”.

 

 

 

Soraya Chemaly – Rage Becomes Her: The Power of Women’s Anger

Helposti lähestyttävä intersektionaalinen perehdytys naisten ja vähemmistöjen vihaan. Chemaly käsittelee teoksessaan vihan merkitystä naisten oikeuksia ajaneiden liikkeiden taustalla. Käsittely ei rajaudu ainoastaan menneeseen, vaan Chemaly pohtii myös, miksi naisille on edelleen vaarallista näyttää vihaansa jokapäiväisissä tilanteissa. Lisäksi Rage Becomes Her tutkii, kuinka naisen hiljennetty viha voi kohdistua itseen tai omaan jälkikasvuun ja muuttua tuhoavaksi. Chemalyn teoksen luettuaan ymmärtää, kuinka tärkeää yksilön on osata ilmaista vihaansa sekä käyttää sitä oman kasvunsa välineenä. Yksilön viha voi oikein kohdistettuna inspiroida kokonaista sukupolvea kohti tasa-arvoista maailmaa. 

Kuuntele Reading Women -podcastista Soraya Chemalyn haastattelu.

 

 

Rebecca Traister – Good and Mad: The Revolutionary Power of Women’s Anger

All the Singles Ladies -teoksen kirjoittaja käy uusimmassa kirjassaan läpi Yhdysvaltain edellisiä presidentinvaaleja sekä maan poliittista historiaa. Traister esittää, että Hillary Clintonin avoin aggressiivisuus vaikutti osaksi vaalien tulokseen ja vieraannutti äänestäjiä. Samalla Traister valottaa, miksi naisten ja vähemmistöjen viha on politiikassa tabu, ja kuinka raivo voidaan valjastaa myönteiseksi muutosvoimaksi. Good and Mad osoittaa, että vuoden 2016 vaalit aloittivat Yhdysvalloissa aktivistisen liikehdinnän, jossa naisten ja vähemmistöjen vihalla on iso rooli taistelussa epäoikeudenmukaisia rakenteita vastaan. 

Katso Traisterin ja Cooperin puolentoista tunnin keskustelu vihan poliittisesta voimasta.

 

 

Bonusvinkit

 

Audre Lorde – The Uses of Anger: Women Responding to Racism

Lorden essee vihan ja rasismin kytköksistä sekä raivon muutosvoimasta kuuluu feministisen kirjallisuuden kaanoniin. 

Lue Lorden essee Black Past -sivustolta.

Omaa luokkaa -podcast – 24. Vapauttava viha

Taija Roiha ja Mia Haglund käsittelivät viime vuonna erinomaisessa Omaa luokkaa -podcastissaan eri tunteita ja niiden kulttuurisia merkityksiä. Suosittelen tutustumaan erityisesti kaksikon vihaa käsittelevään jaksoon, jossa pohditaan vihan ilmaisemisen vaikeutta.

Kuuntele podcastia Soundcloudissa.