Nörttitytöt

Käsi ylös, kuinka monella on tälläkin hetkellä ranteessa jonkinlainen aktiivisuutta mittaava laite? Hyvä, voitte laskea kädet. Toivottavasti viittasitte sillä kädellä, missä se laite on, saitte ehkä askeleen tai pari.

Minullakin oli moinen. Tai no, moisia, sillä kävin läpi muutamankin erilaisen mallin. Viimeisimpänä oli sellainen, joka oli omaan käyttööni jo lähes liiankin älykäs: En osannut käyttää tai hyödyntää varmasti puoliakaan sen tarjoamista ominaisuuksista. Kahvia se ei keittänyt, vaikka kuinka yritin säätää…

Joskus on hyviä ja reippaita päiviä, joskus… ei.

Huomasin nopeasti, miten tärkeäksi päivittäisen aktiivisuuden täyteen saaminen muodostui. Koin ahdistuksen ja huonommuuden tunteita päivinä, jolloin olin sairaana tai kävin muuten puoliteholla, koska silloin aktiivisuusprosentti oli huono. Ärsytti, kun elokuvissa istuessa sai aktiivisuushuomautuksia, kun tunnin välein ei vaan päässyt liikkeelle.

Henkilökohtaisia ongelmia, tiedetään. Moni hyötyy ja tykkää aktiivisuusmittareista, eihän niitä muuten myytäisi niin paljon. Monelle omien urheilusuoritusten seuranta on tärkeää tavoitteellisen treenaamisen vuoksi, ja toisille oman elämän piirtämien käppyröiden seuranta on jopa viihdyttävää.

Rupesin jo useampi vuosi sitten etsimään vaihtoehtoa aktiivisuusmittarille. En nyt ihan passiivisuusmittaria, mutta jotain sellaista, joka tarjoaisi kattavaa dataa myös levosta ja palautumisesta. Törmäsin tutkimusretkilläni oululaiseen innovaatioon, Oura-sormukseen, jonka ensimmäinen sukupolvi oli… möhkö. Hirmuisen suurelta ja hankalan kokoiselta näyttävä kapistus ei viehättänyt muotoilullaan sitten ollenkaan, joten hyppäsin sen yli ja unohdin koko asian. Kunnes toissavuonna julkaistiin uusi sukupolvi. Uudet Oura-sormukset olivat edeltäjiään sirompia ja paljon korumaisempia, ja kiinnostukseni heräsi jälleen.

 

Oura-sormuksia. Kuvakaappaus ouraring.com-sivulta.

 

Ajoin itseni kuitenkin totaaliseen analyysiparalyysiin, koska en voinut lopettaa ominaisuuksien vertailua ja aina vain paremman tuotteen markkinoille tulon odottamista. Lopulta päätin kuitenkin ottaa riskin, ja tilasin älysormuksen. Odotusaika oli pitkä, ja muutamaan kertaan ehdin jo unohtaa koko tilauksen… Marraskuussa kuitenkin sain oman sormukseni, ja olen uskollisesti siitä asti kerännyt sen avulla käppyröitä omasta olemisestani.

 

Nukkuisit joskus, jooko?

Siellä ne näkyy, ne nukkumiskruunut (5.1. ja 14.1.)

 

Oura siis mittaa erilaisia asioita keskittyen lähinnä lepoon ja palautumiseen liittyviin muuttujiin. Se mittaa unen eri vaiheita, valveillaoloa, leposykettä, sykevälivaihtelua sekä kehon lämpötilaa. Lisäksi se seuraa valveillaolon aikaista aktiivisuutta ja sen intensiivisyyttä.

Vuorotyöläisenä nukkuminen ja laadukas vapaa-aika ovat kultaakin kalliimpia, ja olen huomannut Ouran antavan kohtuullisen tarkkaa tietoa mm. uneni laadusta. Se on myös loistava kertomaan sen, että nukun jatkuvasti liian vähän. Mobiilisovellus “palkitsee” laadukkaasta unesta, riittävästä aktiivisuudesta ja yleisvalmiudesta (readiness) antamalla kruunuja, ja olen tähän mennessä saanut nukkumiskruunun kahdesti. Kahden kuukauden aikana olen siis nukkunut kahdet oikeasti laadukkaat, riittävän pitkät ja hyvät yöunet. Hupsista. 

Aktiivisuudessa Oura ei ole maailman tarkin, enkä suosittelisi sitä treenaajalle ainoaksi seurantalaitteeksi. Hyvin se kyllä osaa muistuttaa, että tunnin välein kannattaisi jaloitella, mutta osaa toisaalta ottaa huomioon riittävän staattisen istumisen lepona. Ja eikös lepo ole ihmiselle ihan hyvästä…

Ouran mobiilisovellus on kohtalaisen simppeli, ja datan päivitys käy sujuvasti bluetoothin avulla. Akkukesto laitteessa voisi olla parempi, mutta toisaalta: kuinka ison akun sormuksen kokoiseen laitteeseen oikeasti voi saada? Vajaan viikon akkukesto on tämän kokoisessa härvelissä ihan riittävä. Lataus tapahtuu Ouran oman telakan kautta, ja telakan voi liittää sopivaksi katsomaansa USB-porttiin. Easypeasy.

 

Kätevä pieni laite

 

Nukkumisdataa yhdeltä yöltä. Vaikka unta tulikin määrällisesti paljon, sen laatu olisi voinut olla parempaa.

Kaiken kaikkiaan Oura on kätevä pieni laite, jonka avulla saa kohtalaisen hyvän käsityksen omasta palautumisestaan. Vuorotyöläisen unirytmiinkin se sopeutuu kohtalaisen näppärästi, tosin laitteen tarjoamat “voisit tänään mennä nukkumaan klo 23:15 – 00:15” -ehdotukset lähinnä naurattavat siinä vaiheessa, kun työvuoro on ihanteelliseen nukkumaanmenoaikaan alle puolivälissä.

Suosittelenko? Kyllä. Ei tosiaan välttämättä sovellu aktiiviliikkujalle ainoaksi laitteeksi datan keräämiseen, mutta on tiedonhaluiselle hyvinkin sopiva kaveri. Oman sykevälivaihtelun, ruumiinlämmön vaihtelun ja REM-unen määrän seuranta nyt vaan sattuu olemaan koukuttavaa.

 

Ouran plussat:
+ pieni ja huomaamaton, korumainen ulkonäkö
+ paljon kaikkea kivaa dataa omasta elämästä
+ lepoon ja uneen keskittyminen, ei vain aktiivisuuden mittaus
+ mobiilisovelluksen käytettävyys

Ja miinukset:
– aktiiviurheilijalle tai tavoitteelliselle treenaajalle ei välttämättä riitä ainoaksi mittariksi
– hinta voi tuntua kovalta verrattuna laitteen kokoon
– toimitusaika (tähän luvattu parannuksia kevään kuluessa, kirjoitushetkellä toimitusaika-arvio 9-12 viikkoa)