Neuletissejä omatarkkailuopastuksessa. Kuva: Tunne rintasi ry.

Huom. Postaus saattaa sisältää NSFW-elementtejä. Kuvissa ei ole aitoja vaan piirrettyjä rintoja. Videossa näkyy naisen paljas yläkeho, josta nännit on sumennettu. 

Lokakuu on jo mennyt, mutta edelleen kaupungilla saattaa nähdä roosia nauhoja ihmisten rintapielissä. Roosa nauha on Syöpäsäätiön jokasykysyinen kampanja, jolla kerätään varoja mm. rintasyöpätutkimusta varten. Lisäksi keräysvaroilla tuetaan syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään.

Minulle tulee erityisesti syksyisin viestejä, joissa pyydetään levittämään rintasyöpätietoutta jakamalla salaperäinen julkaisu, esimerkiksi sydän tai rintaliivien väri, Facebook-seinällä. Nämä viestit alkoivat turhauttaa minua, koska niiden informaatioarvo on olematon. Ilman muuta on hienoa, että rintasyöpä kiinnostaa, onhan se yleisin naisten syöpä Suomessa. On tosi hyvä, että tsemppaamme rintasyöpään sairastuneita ja heidän läheisiään. Siinä sivussa olisi kuitenkin hyvä muistaa, että rintojen omatarkkailu on tärkeä osa jokaisen hyvinvointia. Minusta sydämen jakamisen sijaan voisi jakaa omatarkkailuohjeita tai muuta käytännöllistä. Tästä turhaumasta sai alkunsa tämä postaus. Ehkä tämä myös tavoittaa enemmän ihmisiä kuin FB-seinäni 😉

Rintasyöpä voi oireilla tavoin. Kuva: Tunne rintasi ry.

Jopa joka kahdeksas nainen sairastuu rintasyöpään jossain elämänsä vaiheessa. Uusia tapauksia todetaan vuosittain yli 5000. Koska rintasyövän syytä ei tunneta eikä myöskään keinoja sen ehkäisemiseksi, jäljelle jää mahdollisimman varhainen toteaminen. Ennustetta parantaa, jos syöpä ei ole vielä päässyt leviämään, sillä silloin sitä on helpompi hoitaa.

Tunne rintasi ry opastaa omatarkkailuun. Yhdistykseltä voi tilata opastuksen harrastus- tai työporukalle ja nettisivuilta voi ladata materiaalia useammalla eri kielellä. Tässä tekstissä esitellään omatarkkailumenetelmä hyvin yleisellä tasolla, joten jos tykkäät lukemisesta, kannattaa käydä tutustumassa yhdistyksen materiaaliin. Jos olet korjannut sukupuoltasi, sinulle on tehty rintaleikkaus tai esimerkiksi imetät, löydät sivustolta ohjeita myös näihin tilanteisiin. Tämän postauksen lopussa on opastusvideo, mikäli opit paremmin katsomalla ja kuuntelemalla.

Miten omatarkkaillaan?

Omatarkkailu tehdään kerran kuukaudessa. Paras aika on heti kuukautisten jälkeen. Jos menkkoja ei tule, valitaan jokin tietty ajankohta, esimerkiksi kuukauden ensimmäinen sunnuntai. Aluksi, kun opettelet tarkkailua, sitä kannattaa tehdä kerran viikossa, jotta tapa ja omat rinnat tulevat tutuiksi.

Ensin katsellaan. Asetu peilin ääreen ja katsele rintoja sekä kädet alhaalla että ylhäällä edestä ja molemmilta sivuilta. Kurkkaa myös rinnan alle. Millainen on rintojen koko? Entä muoto? Onko iho kauttaaltaan samanlainen, miltä nänni näyttää? Kokeile puristaa nänniä hellästi. Tuleeko eritettä?

Sitten tunnustellaan. Selinmakuulla tunnustele molemmat rinnat. Kierrä koko rinta, painele napakasti, mutta runnomatta sormenpäillä. Jos rinta on iso, tee useampi kierros, että joka kohta tulee tunnusteltua. Käy rinta läpi ensin niin, että käsivarsi on vartalonmyötäisesti, sitten tee sama käsivarren ollessa suorana sivulle ja vielä kerran, kun käsivarsi on pään yläpuolella. Jos löydät jotain, tunnustele sitä tarkemmin, mutta edelleen hellästi.

Kirjaa havainnot ylös. Ihmisen muistin kanssa on vähän niin ja näin. Muistiinpanoihin voi aina palata, jos alkaa mietityttää, miltä se vasen tissi nyt kuukausi sitten näyttikään. Rinnoissa tapahtuu iän myötä ja kuukauden eri vaiheissa muutoksia. Se on ihan normaalia eivätkä kaikki muutokset ole huolestuttavia. Välillä “muhkuroita” voi olla enemmän, välillä vähemmän. Jos jokin muutos jää pysyväksi tai jos jokin huolestuttaa, mene kuitenkin rohkeasti lääkäriin.


Tunne rintasi ry:n omatarkkailun opastusvideo.

Lopuksi vähän lohdutusta kaikille niille, jotka huolestuivat. Vaikka syöpä on vakava asia ja siihen tuleekin suhtautua sellaisena, elämästä voi ja saa nauttia. Mikään yksittäinen taustatekijä, kuten ikä, perinnölliset tekijät tai hormonit ei yksinään aiheuta rintasyöpää, eikä toisaalta mikään yksittäisen taustatekijän poistaminen estä sairastumista. Terveelliset elämäntavat kannattavat toki aina. Ja mikäli sattuu olemaan se yksi kahdeksasta, jolla käy huono tuuri, kannattaa muistaa, että nykyiset hoidot ovat varsin tehokkaita. Noin 90 % sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua syövän toteamisesta. Toivoa siis on.

Lähteenä on käyttetty Tunne rintasi ry:n nettisivuja ja kouluttajan materiaalia. Kirjoittaja on yhdistyksen kouluttama omatarkkailuopastaja.