Nörttitytöt

Rytmikästä liikehdintää… Limaa sormien välissä… Pursotuksia… Ja se tuottaa mielihyvää, iloa ja nautintoa. Tosin tällä(kään) kertaa ei ole kyse aikuisviihteestä. Valitettavasti.

Olen tietyllä tapaa visuaalinen ihminen. Lähinnä sillä tapaa, että voisin katsella ikuisuuden sellaisia nettivideoita, joissa tehdään kakuille ja muille leivoksille pursotuksia. Tai leikataan ja muotoillaan taikahiekkaa. Tai voisin katsella ikuisuuden kuvaa, jossa värikynät on järjestetty täydellisesti värin mukaan. Tällaisten videoiden ja kuvien on tarkoitus tuottaa välillä jopa äärimmäisen oudolla tavalla mielihyvää ja tästä syystä ne on usein tagattu termillä “Oddly Satisfying”.

Eli siis mikä?

Ensimmäistä kertaa termi “Oddly Satisfying” esiintyi vuonna 2011, kun Jezbel julkaisi videokoosteen aiheesta “You Just Don’t Get It, Do You?” Vuonna 2013 perustettiin alireddit /r/oddlysatifying ja internet innostui aiheesta. Kyseinen alireddit on käytännössä täynnä kuvia ja videoita, jotka ovat postaajansa mielestä “oudon tyydyttäviä”. Sittemin ilmiö on levinnyt Redditistä myös Youtuben ja Instagramin puolelle. Pelkästään Instagramista löytyy yli 1,4 miljoonaa osumaa hakusanalla #oddlysatisfying.

Pursotuksia. Kuvituskuva, Pixabay

Ilmiö levisi nopeasti Redditin ulkopuolelle. College Humor teki vuonna 2013 jutun, johon koottiin mieltä tyydyttäviä giffejä. Buzzfeed julkaisi samanlaisen jutun vuonna 2014. Anteeksi nyt vain, mutta kuinka kiehtovaa onkaan seurata, miten rinkeli tehdään koneellisesti? Vastaus on: äärettömän.

Videot ja kuvat voivat oikeastaan sisältää mitä vain. Se voi olla yllä mainittua kakkujen pursottamista, saippuan leikkaamista, maalien sekoittamista, kalligrafiaa, täydellisiä koreja koripallossa, mikä ikinä nyt sattuukaan viehättämään katsojaa. Youtubesta hakusanoilla “oddly satisfying” tai “the most satisfying” löytyvät videot ja Pinterestistä löytyvät kuvat ovat usein koosteita erilaisista mielihyvää tuottavista klipeistä ja kuvista. Ne pitävät sisällään otteita yllämaitsemieni lisäksi muiden muassa koneiden toiminnasta, taiteen teosta sekä luonnonilmiöistä, kaikki sulassa sovussa keskenään yhdessä 15 minuutin videossa.

 

Mikä siinä tyydyttää?

Miksi nämä videot ja kuvat sitten ovat tyydyttäviä? Nörttitytöt ovat aiemmin kertoneet ASMR-videoista, jotka sekä rauhoittavat kuulijaansa että aiheuttavat erilaisia väristyksiä. Oddly satisfying  -ilmiötä ei ole juurikaan tutkittu tieteellisesti, mutta näillä kahdella ilmiöllä on paljon yhteistä. ASMR-videoiden on todettu parantavan ihmisten mieliajaa ja rentouttavan. Oddly satisfying toimii samalla tavalla. Sen katseleminen, kun joku puristelee glitterliimaa käsissään, rentouttaa oudolla tavalla. Se hypnotisoi ja sitä jää seuraamaan välillä jopa pitkäksi aikaa. Oddly satisfying mielletäänkin yhdeksi ASMR-muodoksi.

Usein oddly satisfying-videoihin liittyykin vahvasti mukaan äänimaailma. Osassa videoista ääni on geneeristä musiikkia, mutta yhtä yleistä on säilyttää tekemisen ääni videolla. Esimerkiksi tällä tunnin kestävällä videolla leikataan saippuaa ja tippuvien palasten rapina on säilytetty osana videoa. Ymmärrän miksi ääni on mukana juuri ASMR-ilmiön takia, mutta itse en saa siitä mitään lisää. Usein ääni jopa häiritsee tai antaa minulle epämukavan olon, joten nautin oddly satisfying -ilmiöstä äänettä.

Oddly satisfying -ilmiöön liittyy yleisesti myös symmetria. Eli siis se, kun hanasta vesi valuu juuri siihen tiettyyn reikään lavuaarissa tai kun lehtisiä on aseteltu täydellisen ympyrän muotoon. Symmetriset muodot rauhoittavat ainakin omaa mieltäni ja tähän liittyvät esimerkiksi kuvat täydellisesti lajitelluista kynistä tai upeassa linjassa keskenään olevista puista. Symmetria on aivoille helpompi käsitellä kuin epäsymmetria ja jo pelkkä videoiden sekä kuvien esteettisyys saattaa antaa aivoille niiden kaipaamaa nautintoa. Yksi esimerkki symmetrian viehättävyydestä on koneiden toiminta. Esimerkiksi se, miten koneisto muovaa ja puristaa metallin pätkästä piparimuotin.

Symmetriaa löytyy luonnosta. Kuvituskuva, Unsplash

Samaa mielihyvää antaa se, kun joku onnistuu jossain lähes mahdottomassa. Ainakin oma mieleni toimii niin, että jännitän onnistuuko yrittäjä tempussaan. Onnistumisesta seuraa mielen rentoutuminen ja hyvän olon tunne. Sama liittyy oikeastaan kaikkeen oddly satifyingissä. Videot ja kuvat ovat terapeuttisia. Videot tuottavat samankaltaista mielihyvää, kuin jos katsoja olisi itse suorittamassa videolla sekoittamassa sitä limaa. Hyvä puoli on se, että videoita katsomalla ne omat kädet pysyvät puhtaina.

Kuvan lähde: Know Your Meme

Loppuun vielä pieni kaneetti: En muuten saanut kirjoitettua tätä juttua kerralla valmiiksi, sillä unohduin katsomaan noita lempparivideoita, eli kuinka kakkuja koristellaan.