Nörttitytöt

Tällä viikolla kaikki blogissa julkaistavat tekstit on kirjoitettu tai käännetty ruotsiksi. Toivotamme kaikki tervetulleeksi ruotsiviikon pariin, olet sitten toisen kotimaisen paatunut vihaaja tai ruotsifani, tai jotakin siltä väliltä! Ruotsiviikon päättää vieraileva kirjoittaja Irma Kettleburn, joka pohtii, kuinka Harry Potterin maailma toimii Tylypahkan taikakoulun ulkopuolella.

Under svenska veckan, är alla texter i vår blogg skrivna eller översatta på svenska. Vi önskar alla välkomna till svenska veckan, lika väl hatarna som beundrarna av det svenska språket, och alla som ligger emellan! Vi avslutar svenska veckan med gästskribenten Irma Kettleburn, som undrar om hur världen av Harry Potter fungerar utanför trolldomsskolan Hogwarts.

 

Det finns många saker i Harry Potters värld som vi aldrig får veta. Jag skulle vara mycket intresserad om alla möjligheter som livet efter Hogwarts erbjuder. Vi får veta en hel del om dem i femte boken, Harry Potter och Fenixordern, där våra hjältar läser broschyrer och annonser om olika arbeten i trollkarlsvärlden. Ändå är jag säker på att det finns flera saker som inte nämns i böckerna, eller som J.K. Rowling kanske inte har tänkt på. Vi vet att man kan bland annat bli en auror, sikta på att jobba på Gringotts med svartalferna, specialisera sig på drakar eller bli en professionell quidditch-spelare.

Jag har ofta undrat hur man sätter igång om man till exempel vill bli en botare på St Mungos sjukhus för magiska sjukdomar och åkommor. Kan vem som helst som har studerat allt som krävs och fått tillräckligt bra vitsord bli en botare? Finns det en viss mängd studerande som tas in för att studera? Behöver man kanske avlägga ett inträdesprov? Jag tror att det finns något slags lämplighetstest, och att man måste ha en klanderfri bakgrund. Jag tror också att man lär sig mest vid jobbet. Kanske varje studerande har en egen handledare som hjälper dem och lär dem allt de vet själv. Eftersom trollkarlsvärlden vid många tillfällen liknar mera ett medeltida samhälle än vårt moderna samhälle, känns det på något sätt mera passande att studeranden inte sitter i klassrum och lyssnar på föreläsningar, utan lär sig det mesta i sitt yrke.

Vad gör man egentligen efter Hogwarts? Bild: Antiporda Productions (CC BY-NC-ND 2.0)

Det finns säkert också många häxor och trollkarlar som jobbar i smyg på mugglarställen. I den sjätte boken, Harry Potter och Halvblodsprinsen, får vi veta att Kingsley Shacklebolt jobbar för mugglarnas premiärminister. Jag är säker på att det jobbar trollkarlar i mugglarpolisen, så att poliserna inte hamnar i misstag mitt i ett trollkarlsbrott, varefter sakerna blir ännu värre. Det måste finnas någon som diskret ser till att brotten som har med trollkarlar att göra tas vidare till aurorerna, även om de har blivit anmälda till polisen. Dessutom tror jag att det måste vara en hel del annat folk vars jobb är bara att se till att mugglarna inte märker något. Vi vet redan att i fall något mystiskt händer i mugglarvärlden, rapporteras det till Trolldomsministeriet. Men det måste ju vara nån person som märker det redan från första början! Kanske det till och med finns trollkarlar som är internetexperter som försöker sitt bästa att bilder på flygande bilar och dylikt inte sprider sig alltför vilt runt på nätet. Eller kanske deras jobb är att övertyga alla om att bilderna är fejka.

Det verkar också lite konstigt att inom alla olika yrken kan man ha vid trolldomsministeriet, känner vi bara till aurorerna som har speciell träning efter Hogwarts. Om man vill studera trolldomslag, hur börjar man då? Hur sätter man igång, om man är intresserad av att jobba på mysterieavdelningen till exempel? Om ingen vet vad de onämnbara i mysterieavdelningen sysslar med, hur kan man veta att det är ens möjligt att söka ett jobb där? Finns det någon superhemlig invigningsritual till allt som finns där, eller finns det någon som redan jobbar där som kommer och erbjuder ett arbete efter man har jobbat någon annanstans vid ministeriet en viss tid? Eller måste man själv ta reda på vad som krävs för att jobba där, och då man får reda på det, är man inne på hemligheten?

Jag vet inte om ni håller med, men åtminstone jag skulle vara mycket intresserad av att läsa en bok som beskriver i detalj om hur trollkarlsvärlden fungerar. I denna korta text har jag inte haft tid att ta upp alla de frågor som jag undrar över angående hur samhället fungerar i trollkarlsvärlden… Det är kanske bäst att vi får ha våra egna idéer och tankar om hur den fungerar. Jag gillar Harry Potter -böckerna, men lika mycket gillar jag att de erbjuder möjligheten att fundera och undra och fylla i luckorna med hjälp av vår fantasi.