Mikä ihmeen Inktober?

Vuoden 2018 virallinen lista

Vuosittainen Inktober on lokakuussa järjestettävä piirtohaaste, jossa luodaan kuun jokaiselle päivälle jonkinlainen mustepiirros. Taiteilija Jake Parkerin vuonna 2009 aloittaman haasteen ydinajatuksena on auttaa luomaan piirtämisestä säännöllinen tapa ja kannustaa oman taiteen kehittämiseen. Alun perin haaste oli tarkoitus toteuttaa perinteisesti musteella paperille, mutta vuosien saatossa yhä useampi on alkanut tehdä piirroksensa digitaalisesti. Monille ohjelmille on saatavilla musteen jälkeä kopioivia pensseleitä, joilla voi kokeilla perinteisen jäljen toisintamista digitaalisesti.

Iran oman listauksen ensimmäisen päivän aiheena on Pumpkin head.

Perinteisestikään piirtävien ei tarvitse rajoittaa itseään esimerkiksi piirtoterään ja musteeseen, sillä monet tekevät työnsä tussikynillä tai vesiväreillä tussaamalla. Myös värejä saa käyttää, mutta niitä valikoidessa kannattaa pitää mielessä, että Inktoberin tarkoituksena on testata taiteilijan kykyä luoda taidetta mahdollisimman yksinkertaisin välinein. Pelkkä valkean paperin ja mustan musteen yhdistelmä voi olla yllättävän tehokas.

Miten osallistun Inktoberiin?

Lokakuu ehti jo hurahtaa käyntiin, mutta Inktoberiin voi hyvin hypätä mukaan keskenkin kuun. Ohjeet ovat lopulta hyvin yksinkertaiset: piirrä tussitöitä joka päivä ja jaa ne halutessasi sosiaaliseen mediaan käyttäen hashtageja #inktober ja #inktober 2018.

Päivittäinen piirtäminen saattaa syödä ideamyllyn tyhjäksi, joten kannattaa käyttää hyväkseen Inktober 2018 prompt list -nimellä löytyviä aihelistauksia. Joka vuodelle löytyy virallinen Inktober listaus, mutta sosiaalisesta mediasta metsästämällä löytää paljon muitakin vaihtoehtoja.

Jokainen päättää itse, millä tavalla Inktoberin toteuttaa. Ei ole mikään pakko käyttää vain yhtä aihelistaa tai piirtää joka päivä, jos se tuntuu täysin sopimattomalta omaan aikatauluun.

Merituulian tulkinta virallisen listauksen toisen päivän teemasta Tranquil.

Inktoberissa tärkeintä ovat loppujen lopuksi itsensä kannustaminen piirtämiseen, omien taitojen koetteleminen sekä hauskanpito.

Mistäs niitä listoja sitten?

Osio sisältää kirjoittajaa kiinnostavia listoja, joista jokainen voi löytää jotain piirtokättä kutkuttelevaa. Kannattaa myös käväistä listojen tekijöiden sivuilla jättämässä tykkäys tai kommentti! Instagramista ja Twitteristä ideoita löytää parhaiten selaamalla esimerkiksi tageja #inktoberlists ja #inktoberprompts.

 

Noidat ja muut taikuuteen viittaavat aiheet ovat hyvin käytettyjä Inktoberissa. Esimerkkinä Debbien lista.

 

Lonelytofun listauksen avulla voi laatia vaikkapa oman fantasiamaailman kuukaudessa.

 

Mary Caglen luoma Very Monster Girl Inktober löytyy Twitteristä.

 

Ranefean Inktoberissa haltian elementin päättää nopan silmäluku.