Nörttitytöt

Tampereella Vapriikissa sijaitseva pelimuseo avasi pöytäroolipeliteemaisen erikoisnäyttelyn Astuit ansaan! — Roolipelaaminen Suomessa. Astuit ansaan! -näyttely tuo esille pääosin suomalaisia roolipelejä ja pelaajien tarinoita, alkuajoista nykyaikaan. Nörttityttöjen toimitus vieraili avajaisissa.

Näyttely sijaitsee galleriatilassa, joka oli hivenen vaikea löytää, sillä se on sivussa varsinaisesta pelimuseosta. Erillinen tila oli kuitenkin loistava veto, sillä näyttelylle on voitu omistaa koko huone lattiasta kattoon, teemoittaen se roolipelihenkiseksi luolastoksi. Luolaston keskuksena on massiivinen pelipöytä, jota saa käyttää pelaamiseen. Esillä on erityisen paljon ihan oikeita käytettyjä roolipelilomakkeita ja karttoja, ja tilaan on saatu mahdutettua ilmavasti yllättävän paljon tutkittavaa. Aikaa saakin näyttelyssä vierähtämään, mikäli haluaa käydä kaiken läpi tarkasti.

Dungeons & Dragonia pidetään roolipeli-ilmiön aloittajana ja siksi sillä onkin oikeutettu paraatipaikka näyttelyssä.

Näyttely on ehkä suunnattu erityisesti roolipelaajille, mutta se on varmasti mielenkiintoinen myös jokaiselle asiasta kiinnostuneelle. Minua ilahdutti myös se, että roolipelaamista on mahdollista päästä kokeilemaan Seikkailuja Routapuron kylässä -seikkailun parissa 13.10., 27.10.,10.11. ja 24.11. kello 12-15, sekä 4.11.2018 järjestettävässä Museoconissa. Yksi pelikerta kestää noin 20-30 minuuttia, ja se sopiikin hyvin innostuneelle kokeilijalle ensikosketukseksi roolipelaamiseen.

Roolipelaajille tuppaa kertymään noppia. Niin näköjäänä myös näyttelyyn.

Ainoa asia jota jälkikäteen jäin kaipaamaan oli laajempi katsaus nykyaikaiseen, monialaiseen roolipelaamiseen ja tekniikoihin. Olisi ollut mielenkiintoista, jos esillä olisi esimerkiksi Jenga-tornia (tunnetaan myös Huojuvana tornina) pelimekaniikkana käyttävä Dread tai vaikkapa parisuhteita käsittelevä roolipeli, jotta satunnaisemmalle asiaan tutustumattomalle olisi helpompi havaita, ettei roolipelaus ole pelkästään luolanoppailua Dungeons & Dragonsin hengessä. Toisaalta tila on toki rajallinen ja painottuu nimenomaan Suomen roolipeliskeneen, joten asia ei jäänyt suuresti haittaamaan.

Seikkailuja ja sankareita – Katsauksia suomalaisen roolipelaamisen historiaan ja nykyhetkeen on saatavilla muun muassa Vapriikin museokaupasta

Näyttelyn avajaisten yhteydessä julkaistiin myös Jaakko Stenrosin ja Jukka Särkijärven toimittama roolipeliartikkelikokoelma Seikkailuja ja sankareita – Katsauksia suomalaisen roolipelaamisen historiaan ja nykyhetkeen.

Näyttely on avoinna 7.9.2018-6.1.2019 Vapriikin aukioloaikoina.