Tutustuin ensimmäisen kerran Belzebubs-strippisarjakuvaan Facebookissa, kun sitä jaettiin lähinnä eri hevi-yhteyksissä. Mustavalkoiset metallihenkiset stripit ja niiden maailma kolahtivat saman tien. Meni kuitenkin jonkun aikaa ennen kuin tajusin, että kyseessähän on suomalainen sarjakuva. Belzebubs-sarjakuvan luoja on JP Ahonen, joka tunnetaan Villimpi Pohjola – ja Perkeros-sarjakuvista. Tänä kesänä Belzebubseihin on törmännyt vähän joka paikassa, esimerkiksi YouTubessa ja Tuska-festivaaleilla.

Elokuussa Belzebubs ilmestyi yksissä kansissa, ja toki se piti heti hankkia. Belzebubs kertoo Belzebubsin perheestä ja perheen isän Slothin metallibändistä. Okkultistinen perhe elää omaan tyyliinsä: toisaalta he ovat outoja ja erilaisia, toisaalta taas ihan tavallinen perhe, jossa rakastetaan ja tapellaan samalla tavalla kuin muuallakin. Ongelmat ovat samoja, mutta Belzebubseilla suhtaudutaan asioihin hieman erilailla kuin keskivertoperheissä. Slothin bändi taas on vähän kuin bläkkismaailman Spinal Tap. Se kuvittelee itsestään ehkä liikoja, mutta siitä ei voi olla tykkäämättä.  

Belzebubs on tummasta otteesta huolimatta värikäs ja positiivinen sarjakuva, joka ihastuttaa ja naurattaa. Hahmot ovat mainioita ja persoonallisia. Oma suosikkini on perheen teini-ikäinen Lilith-tytär, joka kamppailee ihastusten ja muiden teini-ikäisten pulmien kanssa. Erityismaininta perheen isoäidille, joka elelee tyytyväisenä edesmenneen isoisän kanssa.

Belzebubs-sarjakuva on sisäistänyt hevimaailman hengen. Kuten hevarit yleensäkin, Belzebubsit ovat hurjasta ulkonäöstä huolimatta leppoisia ja ihania ihmisiä. Onneksi sarjakuva ei sorru tekemään pilaa negatiivisilla stereotypioilla. Vaikka hevikliseitä heitetään aina kirkonpoltoista perkeleisiin, kaikki on esitetty hyvässä hengessä ja pilke silmäkulmassa.

Belzebubs-sarjakuva on kovassa nosteessa, ja sitä ihastellaan myös maailmalla. Sarjakuva on samaan aikaan ilmestynyt myös englanniksi, espanjaksi, ranskaksi ja kreikaksi. Belzebubsista saattaa hyvinkin tulla seuraava iso juttu, kuten aikaisemmin Fingerporista tai Kiroilevasta siilistä. Aika näyttää, että joko kohta saa marketeista Belzebubs-mukeja ja -kalsareita vai pysyykö se vain pienen metallipiirin suosikkina.

Se on ainakin hienoa, että Slothin bändillä menee hyvin. Sinkku ja video Blackened Call ilmestyivät jo ennen sarjakuvaa, ja albumiakin on tulossa helmikuussa 2019. Ehkä seuraava etappi onkin sitten maailmankiertue. Sitä odotellessa.

 

Belzebubs-strippisarjakuvia oli esillä kesän Tuska-festivaaleilla. Kuva: Katja Argillander