Kehittäjä: Secret Exit
Julkaisija: Nintendo (2018)
Julkaisu: Android, iOS, Mac & Windows 2010, Switchille 24.5.2018
Genre: Puzzle
Ikäraja: 3+
Alusta: Nintendo Switch (2018)
Kotisivu: http://zenbound.com/

Zen Bound 2 on kaunis yksinpeli, joka sopii niihin hetkiin, kun haluaa rentoutua

Pelissä on kaunis, realistinen grafiikka ja musiikki. Pelaajan tarkoituksena on kieputtaa narua erilaisten puisten objektien ympärille ja maalata se mahdollisimman tarkasti. Pelissä on 100 erilaista 3D-objektia ja erilaisia maalaustapoja: maali voi tulla narusta itsestään, siinä olevista väripommeista tai objektissa olevista nauloista, joihin narun kiepauttamalla voi vapauttaa maalia. Tärkeää ovat rauhoittuminen ja tarkkuus, ei nopeatempoinen kelloa vastaan suorittaminen, kuten pelin nimikin antaa viitteen. Zenhän on buddhalaisuuden suuntaus, joka painottaa meditaatiota.

Yksinkertaista, mutta hiottua

Taso valitaan kaukoidän tunnelmaa huokuvasta, kukkivasta puusta roikkuvaa lyhtyä napauttamalla. Lyhdyssä näkyy kunkin objektin siluetti. Suoritetusta pelistä saa yhdestä kolmeen avautuvaa kukkaa, joita tarvitaan vaikeampien tasojen avaamiseen. Lisäksi suoritettujen tasojen lyhtyihin syttyy valo.

Narua annetaan vain tietty määrä jokaista objektia kohden ja sen pituus vaihtelee tasosta riippuen paljonkin – jos naru loppuu kesken, on pelaajan kierrettävä sitä takaisin ja yritettävä ratkaista pulma toisella tavalla. Kun pelaaja saa kerättyä maalattua pinta-alaa tiettyyn prosenttimäärään asti, hän saa siitä palkinnoksi avautuvan kukan ja tason voi päättää sitomalla narun hohtavaan naulaan. Jos kuitenkin haluaa kerätä enemmänkin kukkia, voi tason suorittamista jatkaa, kunhan ei vahingossa kosketa narulla hohtavaa nauhaa.

Pelaaja ei nimittäin pysty vaikuttamaan siihen haluaako päättää tason suorittamisen siihen vai jatkaa vielä maalaamista. Jos taso päättyy, sen voi kuitenkin aina valita uudelleen pelattavaksi ja yrittää maalata objektin aiempaa kertaa paremmin. Tähän kaipaisin parannusta, sillä olen usein päättänyt tason tarkoittamattani. “Haluatko päättää tason?” -tyylisellä kysymyksellä pelaajalta voitaisiin varmistaa, että hän todellakin on valmis siirtymään toiselle tasolle silloin, kun hän ei ole saavutta 100% sen hetkisesä tasosta. Samoin jos pelisarja saisi joskus kolmannen osan, olisin iloinen nähdessäni pelaajalle tarjottavan vaihtoehtoja objektien puulajeille, joissa on eri värejä ja pintakuviointeja, sekä maalin väristä.

Suomalaista zeniä

Secret Exit on suomalainen peliyritys, joka julkaisi alkuperäisen Zen Bound -pelin vuonna 2009. Peli oli ladattavissa vain Applen mobiililaitteille. Vuonna 2010 julkaistiin Zen Bound 2, ja sen sai iOSin lisäksi myös Android-laitteille sekä PC-versiona. Toukokuussa 2018 peli julkaistiin myös Nintendon Switch-konsolille. Konsoliversio toi mukanaan uusia tapoja pelata peliä Joy-Coneilla. Olen aikaisemmin pelannut pelin PC-versiota ja vertasin pelatessani kokemusta näppäimistöä ja hiirtä versus Joy-Conia käytettäessä. Tämä näkyy paremmin esimerkiksi Nintendon YouTube-videolla.

Joy-Coneilla pelatessa on valittavissa kaksi tapaa, joko laitteeseen kiinnitettyjen Joy-Conien sauvaohjaimia eli tatteja ja ABXY-nappeja käyttäen tai irrotettua yksittäistä Joy-Conia pyörittäen. Itselleni miellyttävimmäksi koin molempia Joy-Coneja hyödyntävän pelitavan, sillä tatteja liikuttamalla pystyin tuottamaan pienempiä ja tarkempia liikkeitä kuin hiirellä ja näppäimistöllä. Suosittelen lämpimästi tutustumaan tähän melko yksinkertaiseen, mutta kauniiseen rentoutuspeliin, etenkin jos kaipaa vaihtelua aikuisten värityskirjoille. Tateilla pelatessa peli on myös hyvin ergonominen ranteille, vaikka itse konsoli painaakin hieman.

Peli on saatu blogissa arviointia varten ilmaiseksi.