Nörttitytöt

Tullikamari-niminen kätkö c:geo-sovelluksessa.

Geokätköily on modernia aarteenmetsästystä, jossa kännykän tai gps-laitteen avulla etsitään ”aarteita” eli kätköpurkkeja. Kätköjä on eri tyyppisiä ja kokoisia, niin maalla, merellä kuin kaupungeissakin. Kätkö voi olla ämpäri metsikössä tai filmipurkki tiilitalon rappauksen kolossa, kaikkea tältä väliltä ja ohikin.

Harrastus sai alkunsa Yhdysvalloissa keväällä 2000, kun gps-järjestelmän siviilikäytön häirintä poistettiin. Aluksi kätköjen koordinaatit ilmoitettiin uutisryhmässä, mutta myöhemmin harrastukselle perustettiin oma sivustonsa geocaching.com, joka on edelleenkin kätköilyn pääsivusto. Sen rinnalle on luotu erilaisia maa- ja paikkakuntakohtaisia sivustoja, Facebook-ryhmiä, Geowikiä jne. Suomalaisia geokätköilijöitä kokoaa yhteen esimerkiksi geocache.fi.

Kännykkää räpläävät, hiukan epämääräisesti talon tai aidan rakenteita tarkastelevat ihmiset saattoivat aiemmin herättää ihmetystä. Pokemón Gon ilmestyttyä geokätköilijät ovat jääneet ehkä vähemmistöön, mutta samalla maastoutuvat hyvin, kun heidän luullaan metsästävän pokémoneja. Kätköilyn tarkoituksena on salata purkkien paikat jästeiltä eli kätköilyä harrastamattomilta ihmisiltä. Siksi erilaiset häivetoiminnat, kuten kengännauhojen solmiminen, käyvät kaupunkiolosuhteissa hyvinkin tutuiksi. Kätköily kehittää geosilmää ja opettaa havainnoimaan poikkeamia esimerkiksi aidassa tai puun oksissa. Useimmiten kätköt ovat selvästi esillä, mutta camottuina eli naamioituina. Maassa lojuva koirankakka voikin olla muovinen kätkörasia, tai puussa oleva pahka voi kätkeä sisäänsä kätköpurkin.

Maastokartta ja alueella sijaitsevia kätköjä Locus-kännykkäsovelluksessa

Kätköjä löytyy melkein mistä vain. Niitä tekevät paikalliset harrastajat. Kannattaa ensin etsiä jonkin verran kätköjä, että saa käsityksen siitä, millaiset paikat ja purkit ovat hyviä, ja sitten aloittaa itse kätköttäminen, jos se kiinnostaa. Kätköillä voi toki pelkästään etsimällä!

Näin pääset alkuun:

  1. Rekisteröidy sivustolle geocaching.com.
  2. Harkitse rekisteröitymistä suomalaiselle sivustolle geocache.fi – sieltä saa kaikenlaisia vinkkejä ja ideoita.
  3. Tutustu kätköilyetikettiin, esim. Älä ryhdy geokätköilijäksi [pdf]
  4.  Asenna puhelimeesi geokätköilysovellus. Näistäkin saat vinkkejä suomalaiselta sivustolta. Sovelluksia on sekä ilmaisia että maksullisia. Kännykkä riittää alkuun. Jos hurahdat, hankkinet luultavasti myös gps:n. 🙂
  5. Lähde etsimään kätköjä. Valitse aluksi helpompia, niin saat onnistumisen elämyksiä.
  6. Löydettyäsi kätkön tee siitä lokimerkintä geocaching.com-sivustolla tai puhelinsovelluksen kautta. Kätköttäjä kuulee mielellään, että kätkö on löytynyt. Kerro myös mahdollisista ongelmista (kansi rikki, purkki pudonnut), niin kätköttäjä voi reagoida näihin.
  7. Toista kohdasta 5. 🙂

Helsingin ja Oulun kätköjä kartalla. Eri värit ja ikonit merkitsevät eri kätkötyyppejä. Hymynaama on löydetty kätkö.

 

Nörttitytöt kertovat kokemuksiaan:

Jenni toteaa tilastojen olevan yksi kätköilyn kiinnostava osa-alue:

Geokätköily on mainio yhdistelmä raitista ilmaa ja aivopähkinöitä. Ulkoilua on hauskaa pelillistää kätköilemällä.

Kätköilystä voi tehdä niin leppoisaa tai haastavaa kuin tahtoo. Rentoilupäivinä saatan hakea vain tavallisia kätköjä, jotka ovat useimmiten nopeita löytää. Jos kaipaan haastetta, ratkaisen mysteerikätköjä. Niiden selvittämiseen kuluu joskus pitkäänkin. Tällä hetkellä minua odottaa kirjastossa toisesta kaupungista tilaamani kaukolaina. Kirja on ainoa kappale koko Suomessa, ja tarvitsen sitä erään mysteerikätkön koordinaattien selvittämiseen.

Jos tilastot innostavat, kannattaa rekisteröityä myös sivustolle Geocache.fi tai Project Geocaching. Kun niille antaa luvan hakea tietoa Geocaching.com-sivustolta, ne pyöräyttävät omasta kätköilystä tilastoja ja grafiikkaa, jotka ovat melkein yhtä koukuttavia kuin itse kätköily.

Meri taas on pitänyt taukoa viime aikoina:

Kuulin geokätköilystä noin 10 vuotta sitten ensimmäisen kerran. Pari vuotta myöhemmin siitä tuli minun ja avopuolisoni yhteinen harrastus. Sitä voi tehdä nopeasti ja helposti keskellä kaupunkia tai ottaa isompia haasteita etsimällä vaikka metsäkätköjä. Sitä voi tehdä myös matkoilla. Lisää kiinnostavuutta kätköilyyn tuovat kätköstä toiseen siirrettävät ns. geokolikot ja matkalaiset. Meidän liikkeelle laskemamme matkalainen matkusti yli 35 000 kilometriä, kymmenessä eri maassa. Kätköjä voi myös tehdä itse, kunhan muistaa huolehtia niiden toimivuudesta.

Itse pidän eniten kätköistä, jotka vievät kiinnostaviin kohteisiin. Kätköillen voit löytää vanhan kalkkikivikaivoksen, käytöstä poistetun rautatiesillan, yksityisen hautausmaan tai vaikka taideteoksen. Se on myös jännittävä harrastus, sillä mitä tahansa voi tapahtua. Kerran yritimme FTF:ää (First To Find = uuden kätkön ensimmäinen löytäjä) keskellä yötä tuntemattomassa metsässä. Reilun tunnin hortoiltuamme kätköä löytämättä taskulampuistamme loppui virta. Poliisi on pysäyttänyt meidät kahdesti kätköä etsiessämme, koska näytimme epäilyttäviltä. Kannattaa sen varalta pitää mukana geokätköilystä kertovaa infolappua. Englannissa kätköillessämme näimme pellolla lähietäisyydeltä peuroja ja täällä Suomessa jouduimme metsäkätköä etsiessämme hirvikärpästen hyökkäyskohteeksi.

Olemme pitäneet kätköilystä nyt useamman vuoden taukoa. Kyllästyimme siihen levinneeseen ikävään lieveilmiöön. Joillakin harrastukseen tutustuneilla on tarve pilata kiva juttu muilta mm. tuhoamalla kätköjä ja varastamalla matkalaisia. Yksi oma kätkömme oli täytetty majoneesilla. Toinen kätköpurkkimme oli rikottu ja levitetty maahan. Ehkäpä taukoa on nyt pidetty riittävästi ja voimme palata kätköilyn pariin uudella innolla.

Stina tykkää harrastuksen sosiaalisesta puolesta:

Pidän geokätköilystä, koska se on hyvä tapa ulkoilla ja nähdä muutakin kuin naapurustoa. Vähän kuin vahingossa tulee käveltyä tai pyöräiltyä pidempiäkin matkoja purkkien perässä. Innostuin aiheesta kaverin myötä, joka pyysi minua mukaan, ja nykyään kuljemmekin ns. traileja yhdessä. Trail on reitti, jonka varrelle on sijoitettu useampi kätkö. Samalla tulee vaihdettua kuulumiset ja ulkoilutettua koira.

Osa kätköilyn huvista on ratkoa kotona mysteerikätköjä. Mysteeri voi olla mihin tahansa aihealueeseen liittyvää. Olen ratkonut muun muassa matemaattisia, animehenkisiä ja musiikkiteemaisia mysteerejä. On kiva ottaa selvää itselle vieraista asioista ja hoksata jokin juju ratkaisussa.

Minulle kaikessa harrastamisessa tärkeää on yhteisöllisyys, ja viime vuosina olenkin ollut mukana järjestämässä kätköilyn suurtapahtumia eli ns. megoja. Megaan odotetaan yli tuhatta kävijää, ja ne tehdään pääosin talkoovoimin. Toistaiseksi säät ovat olleet meille kohtalaisen suosiollisia, toivottavasti tänäkin kesänä!

Jokainen voi siis kätköillä omalla tavallaan, omassa tahdissaan.