Yado Oikawa on Porvoon lähellä Pukkilassa sijaitseva japanilainen elämysmajoitus, jonka omistaa pitkänlinjan japaniharrastaja, roolipelaaja ja kulttuurivaikuttaja Ilana Rimón. Haastattelin Ilanaa elämysmajoituksen pitämisestä naisyrittäjyyden ja pienyrittäjyyden näkökulmasta, sillä viehättävälle paikalle soisi laajempaakin tunnettuutta varsinkin nörttipiireissä.

Mikä sai sinut ryhtymään Yadon pitäjäksi? Millaisia mielikuvia sinulla oli asiasta etukäteen?

Olen itse ollut useaan otteeseen asiakkaana Riitta Oikawan aikoinaan perustamassa Yado Oikawassa ja viehättynyt paikan omaleimaisuudesta sekä rauhasta. Kun huomasin Yadon etsivän jatkajaa, kysyin itseltäni: “Niin, miksen se voisi olla minä?” Jo 20 vuotta toiminutta ainutlaatuista ja pidettyä konseptia olisi ollut sääli ajaa alas. Samalla minulle tarjoutui jo jonkin aikaa toivomani tilaisuus tehdä työkseni jotain aiempaa konkreettisempaa, jossa saisin olla tekemisissä ihmisten ja itseäni jo pitkään kiehtoneen kulttuurin kanssa. Harjoittelin majoituksen pyörittämistä ja esimerkiksi japanilaisten aterioiden valmistusta majatalovieraille Riitan ohjauksessa kesän 2017. Sen aikana perusmielikuvani Yadosta syventyi – aiemmin se oli muodostunut lähinnä asiakkaan näkökulmasta. Työ on suurelta osin vastannut mielikuviani, mutta ilahduttavasti asiakkaita ja kiinnostusta on ollut paljon enemmän kuin olin luullut!

Millaiset asiat ovat ilahduttaneet sinua työssä? Entä onko jokin ollut odotettua haastavampaa?

Konseptin hiominen ja kehittäminen on jatkuva innoituksen aihe, samoin konkreettinen ruokien suunnittelu ja valmistus. Parasta ovat tietenkin olleet asiakkaat: sekä mahdollisuus tutustua erilaisiin ihmisiin että heidän antamansa tyytyväinen palaute. Haastavaa on tässä vaiheessa ollut sovittaa yhteen Yado ja pienen lapsen hoito. Kuopukseni mennessä päiväkotiin syksyllä 2018 voin omistaa Yadolle enemmän aikaa. Niin monet suunnitelmat vain odottavat toteutustaan!

Kenelle suosittelisit yöpymistä Yado Oikawassa?

Rauhallista irtiottoa kaipaavalle, Japanin kulttuurista ja keittiöstä kiinnostuneelle, persoonallista majoituspaikkaa etsivälle. Polttareihin, vuosipäivien viettoon, syntymäpäivälahjaksi tai tyhy-päiviin… Yadon tilat eivät ole kooltaan kovin suuret, joten parhaimmillaan se on pariskunnalle, perheelle tai pienelle seurueelle.

Miten Japani näkyy elämässäsi muuten?

Olen lapsesta asti ollut kiinnostunut Japanin kulttuurista ja estetiikasta. Liekö jäänyt jotain alitajuntaan asuessani nelivuotiaana Hokkaidolla isäni työn puolesta? Japanilaiset ruuat ovat kuuluneet perheen listalle jo pitkään, kirjahylly täyttynyt mangoista ja japanin kielen oppikirjoista, sisustukseen otettu vaikutteita… Jollain tapaa Japani on ollut läsnä “aina”, siksikin Yado tuntui niin luontevalta valinnalta.

Millaisia taitoja elämysmajoituksen pitämiseen tarvitaan? Miten olet pystynyt hyödyntämään aiemmassa työssä tai opinnoissasi kertyneitä taitoja?

Hommassa tärkeimmiksi ovat osoittautuneet oma into ja kiinnostus japanilaisen kulttuurin kirjoa kohtaan sekä tietenkin sosiaalisuus ja asiakaspalveluhenkisyys. Majoitusalalla auttaa kovasti, jos on aidosti kiinnostunut ihmisistä yleensä ja heidän kokemuksistaan erityisesti. Oleellisimpia ovat olleet japanin kielen ja kulttuurintuntemuksen perusteet, yleiset vuorovaikutus- ja verkostoitumistaidot, organisointikyky ja kokonaisuuksien hallinta. Huomaa kyllä, että enemmän on ollut tarvetta näille ns. melko yleisille työelämätaidoille kuin millekään tiukan yksityiskohtaiselle asiaosaamiselle. Sanoisinkin, että nuo ovat enemmänkin ominaisuuksia, joita olen päässyt runsaasti kehittämään aiemmissa työ- ja opiskelupaikoissani Helsingin Yliopiston kulttuurintutkimuksen laitoksella, museopedagogisissa tehtävissä, kulttuurisihteerinä ja kulttuuriympäristöasioiden asiantuntijana.

Miten ystäväsi ja perheesi ovat reagoineet yrittäjyyteesi?

Todella kannustavasti ja kiinnostuneesti, sekä tietenkin realistisesti. Olen saanut paljon hyviä vinkkejä ja rohkaisua. Kiitokset kaikille!

Millaisena näet Yado Oikawan toiminnan viiden vuoden päästä? Mitä asioita haluaisit siinä kehittää?

Viiden vuoden päästä majoitustoiminta on vielä nykyistäkin vakiintuneempaa, ja Yado tarjoaa viikonloppumajoituksen lisäksi myös muita palveluita ja konsepteja. Markkinointi ja näkyvyys ovat tärkeä kehityskohde, mutta sen kanssa rinta rinnan on kehitettävä myös kykyä vastata kysyntään. Tavoitteena on paneutua myös ekologisen ja vastuullisen matkailun teemoihin sekä tietenkin tuoda tarjolle uusia, ihania ruokalajeja ja muita japanilaisen kulttuurin helmiä. Otan mielelläni vastaan kaikenlaista palautetta ja ajatuksia Yadon kehittämiseksi. Irasshaimase!

Yado Oikawan kaltaiset asianharrastajayleisölle suunnatut palvelut ovat nosteessa, kun ihmisten mielenkiinto suuntautuu yksilöllisempiin kokemuksiin massaelämysten sijasta. Ekologisuus on entistä tärkeämpi tekijä kokemusten kerääjille. Pienen palan Japania voi saada lähietäisyydeltä hyvien ystävien seurassa ilman pitkän matkustamisen vaivoja ja ympäristövaikutuksia.

Yado Oikawa
044 564 8018
info(a)yadooikawa.fi
www.yadooikawa.fi
www.facebook.com/yadooikawa