Nörttitytöt

Ah, ruoanlaitto. Tuo kaikkien suosikkiajankäyttötapa, ainakin kunnes ranskikset palavat uunissa, sosekeitto lentää blenderistä seinille tai kattilallinen parsakaalia löytää tiensä keittiön lattialle.

Siihen on ehkä syynsä, että jotkut nörttitytöt tykkäävät tehdä ruokaa peleissä. Tässä postauksessa kerrotaan nörien suosikkikokkauspeleistä. Kokeile sinäkin!
 

Kuvakaappaus pelistä Cook, Serve, Delicious! 2!! Lähde: Steam.

 
Tuuli kertoo omista suosikeistaan:

Oikeassa elämässä en juuri vietä aikaa keittiössä ja istun mieluiten valmiiksi katettuun pöytään, mutta kokkausaiheiset pelit ovat salainen paheeni. Pitkän työpäivän jälkeen viihdyn sellaisten pelien parissa, joissa on helppo oppimiskäyrä ja paljon puuhasteltavaa.

Cook, Serve, Delicious -pelisarja on ehdoton suosikkini. Juuri vastikään ilmestynyt CSD 2 on samaa tiukkaa tavaraa kuin ensimmäinen peli, mutta reseptejä on yhä enemmän, ruoka näyttää aina vain herkullisemmalta ja omaa keittiötä on mahdollista tuunata oman mielen mukaiseksi. Peli on juuri tarpeeksi helppo, että uusia reseptejä ja eri maiden ruokakulttuureja edustavia keittiöitä on vaivatonta avata pelattavaksi, mutta jotkin keittiöt ovat niin kiireisiä, että niissä olisi Gordon Ramsayllekin ihmeteltävää. Peli perustuu näppäimistön armottomaan hakkaamiseen: p-näppäin tarkoittaa pestoa, t-näppäin tomaatteja, v-näppäin avokadoa ja niin pois päin. “Saisinko yhden hampurilaisen kolmella pihvillä, pekonilla, kahdella erilaisella juustolla, tomaatilla, sipulilla, kurkulla, ja perinteisellä sämpylällä, kiitos”. Lounasaikaan jonossa on tusinan verran jengiä toiveineen, joten herpaantua ei saa hetkeksikään.

Yleensä suhtaudun ilmaisiin selainpeleihin vähän ennakkoluuloisesti, koska sanonnan mukaan ilmaisia lounaita ei ole (heh), mutta Papa Louie -sarjan kokkauspelit ovat osoittautuneet rennoiksi ja suorastaan suositeltaviksi aikavampyyreiksi. Sarjassa on aivan valtava määrä eri ruokalajeihin liittyviä ravintolapelejä. Oma suosikkini on ollut Louie-pappan nakkisämpyläpeli, mutta muitakin sangen viihdyttäviä on tullut kokeiltua. Papa’s -pelit ovat helppoja, sillä niiden vaikeustaso nousee varsin verkkaisesti eikä asiakaskunta ole liian vaateliasta. Nämä pelit sopivatkin hyvin pelaajille, jotka eivät halua stressaantua liiaksi keittiössä. Plussaa annan sarjalle siitä, että toisin kuin selainpelit yleensä, Papa’s -sarjan pelit voi tallentaa lataamalla koneelle tallennustiedoston.

Viimeisimpänä tuttavuutena olen pelannut Overcooked-nimistä, kevyttä co-op peliä, jossa tarkoituksena on yrittää yhdessä yhden tai jopa kolmen kaverin kanssa kokata aterioita ravintolassa, jonka lattia milloin keikkuu ja milloin muuttaa muotoaan. Kenttäsuunnittelu on hauskaa ja oivaltavaa, ja selviytymisen avain on saumaton yhteistyö. Kokkaaminen on oikeastaan vain pelin viitekehys. Tärkeintä on siirrellä raaka-aineita ja kattiloita paikasta toiseen ja pysyä kärryillä siitä, missä järjestyksessä asiat tapahtuvat. Peli ei ole järin pitkä, mutta siitä on silti hupia useammaksi illaksi.
 

Kuvakaappaus pelistä Cooking Fever. Kuvalähde: Annan peli.

 
Myös Anna on pelannut kokkauspelejä:

Tämänhetkinen suosikkini on Cooking Fever, jota pelaan kännykän kosketusnäytöllä. Siinä avataan ensin hampurilaisravintola, jossa myydään alkutasoilla hyvin yksinkertaisia aterioita ja jatkotasoilla hieman monimutkaisempia kokonaisuuksia. Myymänsä ruoan tasoa (lue: hintaa) voi nostaa, mikä on mukavaa, ja toki parempia (lue: nopeampia) työvälineitä ostaa myös. Seuraava taso hampurilaisravintolan jälkeen on kakkuleipomo, ja kolmas muistaakseni kiinalaishenkinen ravintola. Cooking Fever on ilmainen peli, jossa toki niukkuustekijät kannustavat käyttämään rahaa: kolikoita saa toki asiakkailta, mutta timantteja vain pelissä etenemisestä, ja timanteilla saa vielä parempia työvälineitä, sekä uusia ravintoloita. Olen aika lähellä ettenkö käyttäisi rahaa timantteihin, niin pahasti olen koukussa.

Aiempi suosikkini oli läppärillä pelaamani Kitchen Brigade. Siinä on myös erilaisia ravintoloita, ensin aloitetaan perusraflalla ja sitten päästään etnisiin ravintoloihin. Pelissä on paljon klikkailua, sillä ruokaa täytyy valmistaa: pitää pilkkoa, paistaa ja grillata, ja lisätä suolaa oikealla hetkellä. Osalla asiakkaista on enemmän aikaa kuin toisilla, mutta kaikille voi antaa suklaakeksejä, ja he rauhoittuvat. Osa asiakkaista tilaa suosikkiannoksensa huolimatta siitä, missä ravintolassa ovat. Kitchen Brigadessa voi myös palkata työntekijöitä esimerkiksi pilkkomaan vihanneksia, mikä auttaa paljon.