Kyllästyttääkö kotiseutu, poltteleeko matkakuume? Ei hätiä mitiä! Olitpa sitten pitkiin päiviisi pettynyt puolituinen tai velvollisuuksiaan välttelevä velho, hiihtolomasi on pelastettu. Kirjeenvaihtajamme Peppo-poni (ja joku satulassa roikkuva haltiahemmo) esittelee kuumimmat lomakohteet Sumuvuorten paremmalta eli läntiseltä puolelta.

Ruoho on vihreämpää Sumuvuorten tällä puolen

 
Kontu – maalaisidylliä ja pilaantuneita piiraita

Aina on aikaa juhlalle

 
Rauhaa rakastavan hobitinrakastajan unelmakohde, kumpuilevien kukkuloiden Kontu. Jos notkuvat pöydät ja leppoisat nokkaunet kuulostavat ihanteelliselta ajanviettotavalta, täältä sitä saa koko rahan edestä. Vaikka Kontu ei olekaan Keskimaan tunnetuin menomesta, löytyy täältä myös reippailua kaipaavalle seikkailijalle tekemistä. Postinkantajana hääräilystä saappaanheittoon, näillä maalaismarkkinoilla et ehdi edes hengähtää!

+ Keskimaan notkuvimmat ruokapöydät
+ Kotoisampi kuin kotisi
– Turistimaisuudellesi nauretaan varmasti
– Säkinheimo-Reppulit

 
Täyttä Briimaa

Iltapäiväruuhkaa Briissä

 
Toiminnallisempaa lomaa kaipaavalle ykköskohde on Briinmaa ja raikkaan ruskea Brii, tuo Sumuvuorten länsipuolten paras kaupunkilomakohde. Päivät saa kulumaan mukavasti ostosten parissa kaupungin monituisissa putiikeissa ja illat Pomppivan Ponin herkullista simaa litkien. Jos kaupungin muurit alkavat tuntua painostavilta, päiväretket esimerkiksi suunnistamaan Vanhaan Metsään tai kuolettavan hauskoille Hautakeroille sukujuuriaan etsimään ovat matkalaisten suuressa suosiossa.
 

+ Kultamarjan marjaretket
+ Tom Bombadil
– Loputtomat sukulaiset, joiden utelut eivät lakkaa edes haudassa
– Tom Bombadil

 

Laila-täti sanoo hei

 

Viimapää on paras paikka, Viimapää on iloinen

Siellä se möllöttää

Jos matkalla Briistä Rivendelliin täytyy pysähtyä tankkaamaan tai ainakin ruokkimaan hevosia, ei sille löydy parempaa paikkaa kuin Viimapää, tuo Keskimaan ABC. Nauti ruoanpuutteesta, edellisten kävijöiden jättämistä roskista (kiitti vaan Frodo) ja korkeatasoisesta ilmastoinnista.

+ Hyvät vibat
+ Komeampaa näköalaa saa hakea
– Kaikki naakat
– Jotain ihme kaapuhemmoja

 

Peikkokorven tuolla puolen jossakin on maa

On se vaan kaunis

Syvällä Peikkokorven sydämessä sijaitsee Rivendell, viimeinen haltiakoto. Elrond “kaikki kiva kielletään” Puolihaltian valvovasta silmästä huolimatta haltioilla on aina parhaat bileet ja omistautunut julkimobongari voikin huokailla tyytyväisenä huomatessaan vaikkapa kolmannen ajan kuumimmaksi balrogintappajaksi äänestetyn haltiaruhtinaan (jo kolmattatuhatta vuotta putkeen!) tai ihmisten tulevan suurkuninkaan siemailemassa kuplajuomia porealtaiden reunalla. Erähenkisemmälle kulkijalle taas maistuvat varmasti alueen lukuisat kosket ja kaunistakin kauniimmat putoukset.

+ Koko Keskimaan kerma saman katon alla
+ Luonnonlakeja uhmaavat vesistöt
– Arwen ei pääse ikinä leikkimään kun sen faija sanoo ei
– Bilbon kilometrirunot

 

Bilbo Baggins was here

 

Khazad-Dûm – lomailun syvässä ytimessä

Moria – connecting people

 

Khazad-Dûm, tuo kääpiövaltakuntien kruununjalokivi, eikä todellakaan mikään pimeä käärmekuoppa. Suurenmoista arkkitehtuuria ja suuria saleja olisi vaikka muille jakaa, eikä paikallisten vieraanvaraisuudessa ole mitään moitittavaa. Historiasta kiinnostuneen matkailijan ykköskohde, jonne suositellaan ottamaan mukaan ainakin rautakukkulallinen innokkaita historianelävöittäjiä parhaan kokemuksen varmistamiseksi.

+ Loistavat kulkuyhteydet
+ Piristävää vaihtelua Keskimaan synkkään arkeen
– Tungettelevat hotellinaapurit
– Matkaoppaat eivät välttämättä ole ajan tasalla

 

Durin Durinin ensimmäisen mithril-levyn muistomerkki

 

Näihin kuviin näihin tunnelmiin lopetamme tältä erää, kirjeenvaihtajamme palaa asiaan löydettyään ulos Moriasta.