[Edit: 24.8.2018 En enää suosittele Brewgamingwordsin 1x New Player Friendly serveriä GM muututtua myrkylliseksi ja ajettua liki koko serverin pelaajat lähtemään -> EDIT: 17.12019 Olen siirtynyt PvE-serverille nimeltä Inglenook jota pyörittävät pitkäaikaiset pelitoverini]

Astuttuani serverin aloituskylään möröltä tai pimeyden valtiaalta näyttävä Brew tulee eteeni ja houkuttelee minua seuraamalla lupaamalla ”herkkuja tai jotain parempaa”. Näin pimeyden lordien fanina olin heti myyty ja seurasin häntä toivoen etten päätyisi kenenkään ruuaksi.

Ensimmäisiä tuntejani Wurmissa. Kuvassa pelottava Brew.

 

Wurm Unlimited on vuonna 2015 julkaistu hiekkalaatikko-selviytymismoninpeli, joka sijoittuu joitain fantasiaelementtejä sisältävään pseudo-keskiaikaan. Vuosi 2015 tuntuu olleen ihan juuri, mutta näin tuore peli ei oikeasti ole kyseessä, sillä sen edeltäjän ja rinnakkaisversion Wurm Onlinen kehitys alkoi jo 2003 ja virallinen julkaisu oli 2012. Wurm Unlimited on Wurm Onlinen epävirallisempi versio, sillä siinä missä Onlinen serverit ovat niin sanotusti virallisia maailmoja, Unlimited koostuu pelaajien itsensä ylläpitämistä servereistä. Käsittelen tässä enemmän kertamaksuista Unlimitediä, mutta suurin osa tästä tekstistä pätee myös Onlineen, jota voi pelata ilmaiseksi tiettyyn levelirajaan asti. Tämän jälkeen voi valita kuukausimaksullisen version, tai jäädä tähän levelirajaan. Wurm Unlimited on uudelle käyttäjälle helpommin lähestyttävä, sillä siellä paikat eivät ole jo täynnä pitkälle pelissä edenneitä pelaajien rakennuksia, vaikka Onlinen ilmaisuudella on helppo testata kiinnostaako peli ollenkaan. Pelissä voi pelata joko toisia pelaajia vastaan tai pelin ympäristöä vastaan yrittämällä selviytyä – tai kumpaakin yhtä aikaa riippuen serveristä. Wurm Unlimited on saatavilla vain Steamin kautta Windowsille, Linuxille ja SteamOSille, Online kahden ensiksi mainitun lisäksi myös Macille.

Wurmin alkuperäiset tekijät ovat Markus Petterson ja Rolf Jansson, joista ensimmäinen on tunnettu myös maailman toisiksi myydyimmän pelin Minecrafin luojana. Nykyisin pelejä kehittää Code Club AB. Wurmia voikin kutsua Minecraftin vähemmän kuutiomaiseksi ja aikuisemmaksi serkuksi. Se jakaa mielipiteitä ja keskimääräinen peliaika 142,6 tuntia koostuukin kahdenlaisten pelaajien peliajasta. Toinen puolisko pelaa korkeintaan muutaman tunnin ja kyllästyy sitten tai lähtee itkuporkuraivoten pois. Sitten on se toinen pienempi intohimoinen porukka joka omistaa pelille suuren osan elämäänsä ja tahkoo sitä tuhansia tunteja, päivästä ja vuodesta toiseen.

 

Kun Wurmin maailmaan sukeltaa, ensimmäisenä se tuntuu auttamattoman vanhanaikaisilla grafiikoilla varusteltulta ja kömpelöltä osittain puuttuvine animaatioineen, ja kaikesta on ihan pihalla, sillä tiedon määrä mikä peliin liittyy on valtavuudessaan vaikea ja crafting-systeemin omaksumiseen menee hiukan pidempi hetki. Esimerkiksi minulle tuotti hetken tuskaa ymmärtää niinkin yksinkertainen asia kuin puun kaato, sillä vaikka olisi loogista klikata puuta, tulee pelissä klikata laattaa jolla puu on, jotta puun voi valita. Craftaus on muutenkin hidasta ja alussa, kun hahmosi tasot ovat alhaisia, epäonnistuu monen asian tekeminen ennen onnistumista, ja ennen kuin tajuaa asettaa pikanäppäimet peliin, se tuntuu myös turhauttavalta. Esimerkiksi pienen kärryn tekemistä, jota pidetään ainakin serverillä, jolla minä pelaan, eräänlaisena aloittelijan tulikokeena, tekemisessä meni minulla noin neljä tuntia kaiken materiaalin hankkimisen ja aloittelijatyperyyksien lomassa. Hiukan nopeamminkin varmasti tässä onnistuu, jos ei ole yhtä paha säätäjä kuin minä. Huomattava on myös esineiden ja eläinten vanheneminen, kuoleminen, mätäneminen ja rikkoutuminen, jos niistä ei pidä huolta. Wurm on omalla tavallaan hyvin realistinen ja sitä päätyy yli sadan tunninkin jälkeen lukemaan wurmpediaa tutkiakseen eri asioita.

Ahkera viljelijä vauhdissa.

 

Itse asetuin aloittelijaystävälliselle serverille nimeltä 1x New Player Friendly  RpvsEvP, jonka ylläpitäjä on Brew. Astuttuani serverin aloituskylään möröltä tai pimeyden valtiaalta näyttävä Brew tulee eteeni ja houkuttelee minua seuraamalla lupaamalla ”herkkuja tai jotain parempaa”. Näin pimeyden lordien fanina olin heti myyty ja seurasin häntä toivoen etten päätyisi kenenkään ruuaksi. Mutta en minä päätynyt, sillä Brew osoitti minulle kylän keskellä olevan NPC:n, joka antoi ensimmäisen osan aloitustehtävän, joka opettaa Wurmin alkeet. Kaikilla servereillä näitä NPC:tä ei ole, joten tämmöiselle aloittelijaystävälliselle serverille liittyminen on hyvä idea. Brew ja muu pelaajaporukka vaikuttivat heti alkuunsa olevan keskimääräistä avuliaampia ja asiallisesti käyttäytyviä. Aloittelijoita autetaan mieluusti ja kaikkiin kysymyksiin vastanaan. Toki Wurm Unlimitedin ja erilaisten servereiden ollessa kyseessä meno voi vaihdella serveriltä toiselle, mutta monella on mielikuva Wurmin pelaajien ystävällisyydestä. Muut ihmiset ovatkin pelissä yksi parhaimmista asioista, ja yksin pelattuna peli olisikin tylsä.

 

Avuliaisuuden lisäksi Wurmin pelaajat ovat myös todennäköisesti hiukan vanhempaa pelaajakuntaa. Amerikassa keskimääräinen pelaaja on 35 vuotta, ja esimerkiksi keskimääräinen World of Warcraftin pelaajan ikä on hitusen päälle 28 vuotta. Brew vastasi kysymykseeni Wurmin pelaajien iästä ja totesi pelaajien olevan keskimäärin yli nelikymppisiä, samoin kun hänen serverinsä porukka. Hän totesi myös, että joillakin servereillä toki on nuorempiakin käyttäjiä. Syy iäkkäämmälle pelaajakunnalle on se, että peli vaatii pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä, pitkän aikavälin suunnittelua ja itsenäisiä tavoitteita. Nämä eivät toki ole jokaisen aikuisen automaattisia ominaisuuksia, mutta moni teini saattaa olla liian äkkipikainen peliin. Serverille ilmaantuukin ajoittain ihmisiä, jotka muiden pelaajien tai ylläpitäjän todetessa heidän rikkovan sääntöjä, alkavat kiukuttelemaan ja yleensä heitä ei sen jälkeen näy. Itse olen jumahtanut 1x New Player Friendly – Vanilla RpvsEvP serverille, mutta tiedän että on olemassa modattuja servereitä, joissa esimerkiksi grindausta on vähemmän, koska hahmoilla on valmiiksi korkeammat levelit.

Serverin pieni mutta rakastettava aloituskylä.

 

On vaikea sanoa, mikä kaikki Wurmissa viehättää. Parasta pelissä on se, että mitä vaikeampaa jotain on tehdä, sitä hienompaa ja palkitsevampaa sen viimeisteleminen on. Sitä tuntee ylpeyttä siitä, mitä virtuaaliset kätensä ja hiirisormensa saivat aikaan. Pelaajayhteisö on ihastuttava. Serverin virallisen väestölaskennan tulos oli noin 100 pelaajaa, mutta arvelisin aktiivisia tai kohtuullisen aktiivisia pelaajia olevan noin puolet siitä, ja suurimman osan heistä tunnistaa. Minua peli myös rauhoittaa. Pelaan joko vain pelin äänillä tai laittamalla sen musiikit pois ja omat musiikit taustalle, ja tunnelmasta tulee hyvinkin meditatiivinen, erityisesti koska muun muassa poliittiset puheenaiheet ovat kiellettyjä pelissä. Toki ihmisillä on erilaisia tapoja purkaa huonoja oloja pelaamalla; toiset haluavat hikisesti antaa virtuaalimonstereille pataan, toiset taas ratkoa pulmia. Jos rauhallinen ja arkinen grindaus ja rakentelu toimii sinulle, voi Wurm olla sinunkin uusi rakkautesi.

Sadan tunnin paikkeilla minut värvätään serverin aloituskylän eli New Beginningin Horde of Summonedin edustajaksi, värvääjäksi ja kauppiaaksi. Tuntuu hyvältä, vaikka vähän kauhistuttaa. Samalla alan löytämään muutenkin paikkani kuningaskunnassa ja yhteisössä. Näin ollen voin myös todeta, että olen useimpina iltoina opastamassa myös suomeksi kiinnostuneita.

 

Pian jo Wurm on pisimpään pelaamani peli ohittaen Skyrimin. Brew onnittelee minua ja toteaa, että on tunnettu fakta, että kun sinulla on Wurm verissäsi, se ei koskaan lähde.