Lokakuun 2017 lopussa Helsingin Ateneumissa avattiin von Wrightin veljesten taidetta esittelevä näyttely. Von Wrightin veljesten työt ovat erinomainen esimerkki siitä, kuinka tiede ja taide yhdistyvät saumattomaksi kokonaisuudeksi. Laaja näyttely kattaa Ateneumin kolmannen kerroksen kokonaan ja sisältää kattavan läpileikkauksen von Wrightin veljesten töistä. Näyttely on avoin helmikuuhun 2018 asti. Monelle von Wrightin veljesten nimet saattavat kuulostaa vierailta, mutta siitä huolimatta heidän työnsä ovat tuttuja suurelle osalle suomalaisia, tai vähintäänkin yksi heidän töistään, nimittäin Taistelevat Metsot.

 

Ketä olivat veljekset von Wright?

Veljekset von Wrightillä viitataan kolmeen taiteilijaveljeen, jotka kuuluivat von Wrightin aatelissukuun. Magnus (1805-1868), Wilhelm (1810-1887) ja Ferdinand von Wrightin (1822-1906) maalaukset edustivat realismin tyylisuuntaa ja he pyrkivät taiteessaan todentuntuiseen tarkkuuteen. Magnus von Wright oli ensimmäinen suomalainen taidemaalari, joka kuvasi talvista maisemaa. Wilhelm von Wrightin tuotanto keskittyy vahvasti tieteelliseen kuvittamiseen. Ferdinand von Wright oli ensimmäisiä suomalaisia taiteilijoita, joka elätti itsensä maalaamisella, ja hänen taiteessaan petolinnut ovat vahvasti edustettuina. Yhdeksi Ferdinand von Wrightin viimeisistä töistä jäi Taistelevat Metsot (1886), joka on hänen maalauksistaan ehdottomasti kuuluisin ja siitä on tullut suomalaisille erittäin tärkeä teos.

Taisstelevat Metsot (1886) Ferdinand von Wright

Veljesten rakkaus luontoon sai alkunsa jo heidän lapsuutensa aikana isänsä kanssa viettämästä ajasta yhteisillä metsästysretkillä. Veljesten toiminta sijoittui 1800-luvulla aikaan, jolloin eri tieteenalat alkoivat erkaantua toisistaan ja kehittyä itsenäisiksi. Heidän valokuvamaisen tarkat tieteelliset kuvituksensa perustuvat havaintopohjaiseen ornitologiaan ja he ovatkin pohjoismaisen tieteellisen kuvittamisen edelläkävijöitä. Wilhelmin ja Magnuksen kuvittamaa litografia kokoelmaa Svenska Fåglar (1828-1838) pidetään veljesten päätyönä, mutta sen lisäksi heidän kataloginsa oli lintukuvauksia monipuolisempaa. He kuvasivat niin Skandinavian merieläimistöä, asetelmia, kartanomaisemia ja harvinaisia pikkulintujakin.

Kukka ja hedelmä asetelma (1865) Magnus von Wright

Talvimaisema Savosta auringonlaskun aikaan 81848) Ferdinand von Wright

Itse näyttely

Ateneumin näyttely on laaja ja monipuolinen katsaus von Writgtin veljesten elämäntyöhön ja se sisältää paljon muutakin kuin heidän kuuluisat eläinkuvituksensa. Erityisesti Magnus von Wrightin tuotannossa kartano- ja talvimaisemat ovat laajalti edustettuina. Näyttelyn helmi on kaunis ja kuohuva Taistelevat Metsot, mutta se ei suinkaan ole ainoa näkemisen arvoinen teos. Svenska Fåglar litografiakokoelmaa edustaa monipuolinen valikoima yksityiskohtaisia kuvituksia, joista huokuu lintujen höyhenten pehmeys ja värien vivahteet. Lintukuvitusten lisäksi näyttelyssä on esillä Skandinaviens Fiskar– teoksen kuvituksia, sekä veljesten maalaamia yksityiskohtaisia asetelmia, sekä Magnuksen litografioita Finland Framställd i Techningar– kuvateoksesta. Kaikkein mielenkiintoisinta oli kuitenkin nähdä esillä töitä, joiden tekijä ei välttämättä ole tarkoittanut niitä suoraan taiteeksi tai ajatellut, että ne esitettäisiin kirjan sivujen sijaan näyttelyssä.

Tieteellisten kuvitusten kautta voi myös tarkastella sitä, kuinka aika muuttaa käsitystämme tieteestä ja tuo siitä esiin uusia puolia, sekä moninaistaa arvostustamme sitä kohtaan. Tämän lisäksi näyttely herättää ajatuksia taiteen monipuolisuudesta ja siitä, kuinka taiteella voi olla keskeinen rooli osana eri tieteenalojen kenttiä. Veljesten von Wright tieteelliset kuvitukset ovat edelleen yksityiskohtaisuudessaan, vivahteikkuudessaan ja aitouden tunteessaan vertaansa vailla.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näyttely on osa Suomen 100 vuoden itsenäisyyden vuosijuhlaa. Näyttelyyn kuuluu myös Studio, joka on monipuolinen interaktiivinen tila. Näyttely toimii yhteistyössä Korkeasaaren eläintarhan kanssa, ja on mielenkiintoinen tapa vahvistaa yhteyksiä tieteen ja taiteen välille. Näyttelyyn liittyy myös monipulkista ohjelmaa, johon voi käydä tutustumassa Ateneumin sivuilla osoitteessa: http://www.ateneum.fi/nayttelyt/veljekset-von-wright/ Veljekset von Wright- näyttelyyn kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa, vaikka jo ennen joulua ja hiljentyä Ateneumin seesteisessä tilassa pohtimaan luontoa, tiedettä ja taidetta.

Merietanoita (ajoittamaton) Wilhelm ja Ferdinand von Wright

Tämä oli näyttelyssä ehdottomasti oma suosikkiteokseni