Magic: the Gathering Ixalan Prerelease-turnaus Fantasiapeleissä 23.9.2017

Kaikki lähti siitä, kun eräs ystäväni kysyi minulta olenko koskaan ollut Magicin prerelease-turnauksessa. No olenhan minä toki ollut! Monessakin. Aloin sitten miettimään, että kauanko edellisestä kerrasta mahtoikaan olla… Sehän oli silloin kun Lorwyn julkaistiin, vuonna 2007. Ja siitä on… kas! Kymmenen vuotta! No sittenhän on jo korkea aika palata kokeilemaan prereleasea ja Ixalan oli sopivasti tulossa ulos muutaman viikon kuluttua. Järkkäsin muksulle lapsenvahdin ja päätin heittäytyä kylmiltäni kokeilemaan miltä prerelease-turnaus maistuu kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Mikä Prerelease?

Prerelease-turnaus on rento sealed-tyypin turnaus, joka järjestetään viikkoa ennen Magicin uuden laajennussetin julkaisua. Kaikki pelaajat rekisteröityvät turnauksen alussa DCI-numeroillaan, ja jos sellaista ei ole, sen voi saada pelipaikalla. DCI-numeroilla pidetään kirjaa peleistä, pisteistä ynnä muusta Magiciin liittyvästä Wizardsin virallisissa listauksissa. Tällä on merkitystä, jos osallistuu paljon turnauksiin, Friday Night Magiciin ja muihin vastaaviin, sillä pisteiden ja osallistumisten myötä saa kaikenlaisia pelaajapalkintoja, erikoiskortteja ja kaikenlaista muuta. Prerelease-turnauksessa ideana on rakentaa uuden julkaisun korteista 40 kortin pakka.

Turnauksen alussa jokaiselle jaetaan prerelease-pakkaus, mistä löytyy 20-sivuinen noppa, kuusi boosteria ja prerelease-foilikortti. Prerelease-foilit, ovat kiiltäväpintaisia rare-tyypin kortteja. Jokainen pelaaja saa erilaisen ja korttiin on painettu prerelease-turnauksen päivämäärä. Pelaajat saavat noin tunnin aikaa rakentaa pakkansa ja sitten turnaus alkaa. Pelaajat laitetaan vastakkain sattumanvaraisessa järjestyksessä ja voittajaksi määräytyy kaksi kolmesta ottelusta voittanut pelaaja. Turnauksen voittaja saa palkinnoksi boostereita uudesta setistä ja välillä muutakin Magic-liitännäistä tavaraa.

Miten Prereleaseen sitten pääsee mukaan? Monet MtG-korttipeliä myyvät kaupat järjestävät turnauksia, joten kannattaa käydä tutussa kaupassa kysymässä. Pääkaupunkiseudulla Poromagia järjestää useita saman viikonlopun aikana, Fantasiapelit taas yhden.

Mikä Ixalan?

Ixalan on Magic the Gatheringin uusin laajennus ja Ixalan-setin ensimmäinen osa. Yhdessä blokissa on yleensä kolme osaa, mutta niitä voi olla vain kaksikin.  Ixalan on varsin kookas setti, koska se sisältää 101 commonia, 80 uncommonia, 63 rarea ja 15 mythic rarea. Näiden lisäksi kaikista korteista on tehty ns. Premium versiot. Keräilijöille Ixalanin kokoisessa setissä riittää työmaata.

Ixalanin tarina sijoittuu Ixalanin viidakkomaailmaan, joka on ottanut vaikutuksia Etelä-Amerikan alkuperäiskansojen arkkitehtuurista ja taiteesta. Ixalanin viidakoissa rymistelee kauan odotetut, no ainakin minä olen odottanut, Dinosaur-tyypin olennot. Merillä purjehtivat ahnaat merirosvot ja merten syvyyksissä asuvat merfolk-shamaanit.

Ixalanista löytyy niin hurjia dinosauruksia, muun muassa röhköisä Carnage Tyrant, kuin myös merirosvoteemaöverit, kuten Walk the Plank ja mainio Captain Lannery Storm. Ixalan on mielenkiintoinen ja monipuolinen laajennus ja sieltä löytyykin uusi suosikki Planeswalkerini: Huatli, Dinosaur Knight, koska dinosaurusritari on ehkä päheintä vähään aikaan.
 

 
Oma Kokemus

Paljon on kymmenessä vuodessa ehtinyt muuttua! Nykyään kaupat saavat itse järjestää turnaukset, mikä tarkoittaa sitä, että kävijämäärät ovat nousseet. Minusta ainakin tuntui siltä, että paikalla oli enemmän ihmisiä kuin mitä muistan edellisiltä kerroilta. Ikäjakauma oli laidasta laitaan mikä oli myös ilahduttavaa. Monet tuntuivat olevan jo entuudestaan tuttuja keskenään, koska varmaan tuntevat Friday Night Magicin kautta, mutta uutena ihmisenä oli silti helppo heittäytyä mukaan ja tutustua uusiin pelaajiin.

Prerelease Kit oli ihan erilainen kuin minkä muistin, uutuutena mukana oli myös noppa, mikä helpottaa elämän seuraamista pelin aikana huomattavasti. Suurin muutos oli kuitenkin Prerelease foil. Silloin, kun itse olin viimeksi pelaamassa, kaikille jaettiin sama foil-kortti, mutta sitä ei saanut käyttää itse pakassa. Tämä oli muuttunut täysin. Kaikki saavat sattumanvaraisen foilin ja sitä saa käyttää pakassaan, jos niin haluaa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että pelaaja saattaa saada aivan huippu hyvän kortin foilina, tai jonkun ei niin ihmeellisen. Minä sain Primal Amuletin, joka ei ole hullumpi, mutta ei myöskään setin paras rare.

Pelaaminen oli kaiken kaikkiaan todella hauskaa! Oli kivaa tutustua muihin pelaajiin, nähdä millainen setti Ixalan itsessään on ja ennen kaikkea fiilistellä prerelease-tapahtuman tunnelmaa. Menestystä minulle ei turnauksesta siunaantunut. Hävisin muistaakseni kaikki matsit, mutta minulla oli niin kivaa, ettei sillä ollut juuri merkitystä. Pakan rakentamiseen sain paljon apua muilta pelaajilta ja se ehkä jäi eniten mieleen. Apua sai jos tarvitsi ja kokeneemmat sealed- ja limited-pelaajat neuvoivat mielellään. Kiitos teille!

Harmittamaan jäi vain se, että lupasin tulla mukaan FNM:ään seuraavilla viikoilla, mutta en ole saanut lapsenvahtia järjestettyä, niin että olisin päässyt. Tutustuinpa vielä toiseen Commander-pelaajaankin, joka kutsui mut pelaamaan porukkaansa. Onneksi aikaa on, eli kyllä mä vielä joskus pääsen mukaan.