Apua! Olen keskellä pyörivää ja hyörivää väkijoukkoa, Star Wars t-paidat sekoittuvat cossaaviin keijuihin, kaikki näyttävät olevan tarmokkaina matkalla jostakin jonnekin ja sinne ja takaisin, onko tuo Neil Gaiman jonka näen tuolla? Mihin nyt menen, mitä ihmettä täällä teen? Miksi tuo vanha herra hyräilee laulua Tenser, said the Tensor? Jonas esitti ensi kertaa Worldconiin saapuvan fanin mieltä painavia kysymyksiä, ja Helsingin conin järjestäjätaho vastasi. Katso myös jutun lopusta löytyvät linkit.

MIKÄ ON WORLDCON?

Worldcon on vuosittain järjestettävä genrefiktioon painottunut coni, jonka tapahtumapaikka vaihtuu vuosittain. Conin jäsenet saavat äänestää ehdolla olevista kaupungeista, minne haluaisivat seuraavan conin, ja useamman vuoden kampanjoinnin jälkeen Worldcon saatiin Helsinkiin. Tapahtuma järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 9.-13.8.

Mikä Worldconin kattama “genre” noin yleisesti on? Tieteis/scifi, fantsu, onko jotain mihin Worldcon erityisesti painottuu?

Yleinen kattotermi on spekulatiivinen fiktio kaikissa muodoissaan ja medioissaan. Sen sateenvarjon alle mahtuu scifi, fantasia, kauhu ja niiden alalajit kuten esimerkiksi steampunk, uuskumma ja maaginen realismi.

Onko siellä työpajoja, keskusteluryhmiä vai puhuvia päitä lavalla?

Worldconissa on vähän kaikkea – kartassa on yli 800 erillistä ohjelmanumeroa, joten siihen mahtuu kaikenlaista. Iso osa on paneeleita ja esitelmiä kuten coneissa yleensäkin, mutta jos ei jaksa istua kuuntelemassa puheohjelmaa niin muutakin tekemistä löytyy yllin kyllin. On työpajoja, tanssiaisia ja tanssinopetusta, kuorokonsertteja, yhteislaulua, miittejä, kahvittelutilaisuuksia kirjailijoiden kanssa, taidenäyttely, kokonainen lyhytelokuvafestivaali, larppeja, lautapelaamista, keskusteluryhmiä, visailuja, iltabileitä ja vierailuja muualle mielenkiintoisiin paikkoihin.

Palkintoseremonioiden (Hugo Awards) lisäksi perinteistä löytyy pakollinen World Science Fiction Societyn vuosikokous (kestää pari päivää), naamiaiskilpailu, avajaisseremonia, päättäjäisseremonia sekä iltabileitä. Myös taidenäyttely ja myyjäpuoli on oleellinen osa.

Fanialue Lontoon Worldconissa vuonna 2014. Kuva. Ville Hernesniemi

Pääosin ohjelmasaliin voi vain kävellä sisään (ellei se ole täynnä ja ovia suljettu). Larppeihin, kahvittelutapaamisiin ja työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen, ja tästä kyllä kerrotaan ohjelmakirjassa. Osassa ohjelmista saattaa myös olla ala- tai yläikäraja, joten henkilöllisyystodistusta saattaa tarvita. Jotta mahdollisimman moni pääsisi osallistumaan näihin, on ilmoittautuminen rajoitettu yhteen per päivä ja kahvittelutapaamisiin voi ilmoittautua vain samana päivänä jolloin tapaaminen on ohjelmassa.

Ohjelmasaleissa on erikseen varattu esteettömät istuimet ja tilat, joten oikeilla merkinnöillä pääset eturiviin jos siellä on tilaa.

Fanialueella puolestaan on yhdistyskojuja ympäri maailmaa sekä tulevien conipaikkaehdokkaiden ständit. Yhdistyspöytien joukosta löytyy tietenkin myös Nörttitytöt, joten tule juttelemaan, hakemaan Nörttityttöjen virallinen Worldcon ribbon (ks. alempana) ja kirjoittamaan terveisiä vieraskirjaan.

Mistä siellä puhuvat päät puhuu? Siitä kuinka hienoa olisi jos kuulijat ostaisi uusimman kirjan vai mistä?

Kirjailijat saattavat ottaa uusimman kirjansa kannen esille pöytään luennoilla tai paneeleissa, mutta mikäli ohjelma ei ole nimenomaan markkinointia niin kyllä ihan asiassa pysytään.

Ohjelmalinjat ovat kirjallisuus, kirjoittaminen, tiede, akateeminen osio, fandom, lastenohjelma, lyhytelokuvat, media, pelit, taide, pukuilu, musiikki ja liikunta. Ohjelma on kasattu suurimmaksi osaksi ohjelmaehdotusten ja ohjelmaan ilmoittautuneiden lomakkeiden perusteella, joten se on hyvin osallistujoidensa näköistä. Suomalaisissa coniohjelmissa on usein enemmän esitelmiä kuin Worldconissa yleensä, joten niitä olemme yrittäneet lisätä sinne tänne.

Hyvin yleisesti ottaen voisi varmaankin sanoa, että paneelit ovat enemmänkin yleiskatsauksia ja yhteistä intoilua tai nihkeilyä tiettyä asiaa kohtaan, esitelmät voivat sitten pureutua johonkin tiettyyn aiheeseen syvemminkin. Vaikka ohjelmassa on mukana ihan meitä tavisfanejakin, on suuri osa ohjelmassa olevista alan ammattilaisia eli kirjailijoita, tutkijoita, kriitikoita ja pelien käsikirjoittajia. Eksoottisemmasta päästä osallistujia on Nasan astronautti sekä Vatikaanin astronomi!

Muutamalla kirjailijalla on ohjelmassa myös ihan lukuhetki, jolloin voidaan odottaa ennakkovilkaisua kyseisten kirjailijoiden tulossa oleviin teoksiin.

MITEN WORLDCONISSA KÄYTTÄYDYTÄÄN?

Näen suosikkikirjailijan kävelevän vastaa, onko ok mennä puhumaan hänelle tai tyrkyttää kirjaa nimmaria varten?

Scott Lynchillä oli Lontoon conissa aikaa jutellakin nimmareita jakaessaan. George R. R. Martinilla ei. Kuva: Ville Hernesniemi

Paras hetki nimmarin pyytämiseen on ihan virallisessa nimmaritilaisuudessa. Toiset antavat nimmareita myös muualla conissa, mutta esimerkiksi George R. R. Martin on Facebook-päivityksessään esittänyt toiveen, ettei nimmareita tultaisi pyytämään missään muussa tilanteessa, kuin signeeraustilaisuuksissa. Ohjelmien jälkeen voi pyrkiä juttusille, jos esiintyjä näyttää siltä että aikaa hänellä on.

Pienet henkilökohtaisemmat tunnin tapaamiset noin 10 ihmiselle kirjailjan kanssa, eli Kaffeklatchit, antavat tilaisuuden pidemmälle juttutuokiolle (ennakkoilmoittautuminen conissa). Iltabileet ovat myös rento ympäristö.

Worldconissa suosikkikirjailijatkin ovat mukana faneina, joten lähestyminen on astetta helpompaa. Miltä tilanne näyttää? Jos joku kävelee kiireisen ja tuiman näköisenä vastaan, tai on käymässä syvällistä keskustelua jonkun muun kanssa, ei ole paras hetki nykiä hihasta. Jos näyttää siltä että voisi häiritä, muista olla ystävällinen ja kysyä kauniisti että sopiiko vaihtaa pari sanaa.

Mikä on kulttuuri koskien paneeleita ja yleisön osallistumista keskusteluun?

Usein paneeleissa on varattu erikseen aikaa yleisökysymyksille, mutta käden voi nostaa kesken paneelinkin. Paneelinvetäjä sitten ottaa kysymyksen tai pyytää sen myöhemmälle. Myös paneelien jälkeen voi jäädä keskustelemaan panelistien kanssa (toki siirtyen pois salista seuraavan ohjelman jaloista).

HUOM! Yleisölle on oma mikrofoni, jota on syytä käyttää mikäli haluaa kysyä jotain (ja odottaa kärsivällisesti että sen saa käpäliinsä ennen kuin aloittaa). Pelkällä puheäänellä kysymys jää kuulematta puolelta salia.

Pelkään että missaan jonkun hyvän jutun koska en ole tarpeeksi nopea tai en ymmärrä järjestelmää tai se on joku itsestäänselvyys, miten vältän tämän?

 • Tsekkaa heti ohjelman nähtyäsi, ovatko jotkut ohjelmat sellaisia, että ne vaativat ennakkoilmoittautumisen, ja hoida ilmoittautuminen conipaikalla heti ensi töiksesi.
 • Katso kartasta mitkä ovat pieniä ohjelmahuoneita, ja jos niissä on kiinnostavaa ohjelmaa, ole hyvissä ajoin kärkkymässä ovella paikkaa.
 • Fandom-ohjelmalinjan alla on useampia ohjelmia, jotka on suunnattu erityisesti ensi kertaa Worldconissa vieraileville, niissä kannattaa käydä.
 • Muista että ohjelmaa saattaa olla puolilleöin asti, joten suunnittele omat ruokatauot yms sen mukaan. Käy iltabileitä ihmettelemässä ainakin kerran.
 • Muista käydä taidenäyttelyssä, myyntisalissa ja faniloungessa ja tarkista niiden aukioloajat ajoissa.
 • Jos ohjelma ei nappaa, voit lähteä kesken pois ja mennä seuraamaan jotain toista, olettaen että sali ei ole täynnä.
 • Muista ottaa henkkarit mukaan että saat badgesi ja pääset ikärajallisiin ohjelmiin.
 • Varaa aikaa johonkin isoista ohjelmista: avajaiset, päättäjäiset, palkintoseremoniat, naamiaiset.
 • Lue nettisivujen ohjeet huolella.
 • Varaa aikaa, kun ensimmäisen kerran saavut paikalle. Et pääse mihinkään ennen jäsenbadgen hakemista tai päivälipun ostoa. Muista ottaa henkkarit mukaan ja tulosta rekisteröintiä varten matkaasi myös sähköpostitse saapunut viivakoodi. Jonoja saattaa syntyä, joten kärsivällisyyttä on hyvä olla mukana matkassa.

Miten ottaa kontaktia muihin kansainvälisen fandomin edustajiin?

Don’t keep back the squee! Kaikki muutkin ovat faneja, ja yhteisistä kiinnostuksen kohteista voi aloittaa höpisemään muille. Kehu muiden asuja, kysy mistä löysivät hienon laukun, pidä yllä positiivinen meininki. Ulkomaisilta voi aina kysyä miltä Helsinki tuntuu, onko jet lagia tms. Paikalla on runsaasti amerikkalaisia, joille small talk on normaalia, joten parin sanan vaihto tuntemattoman kanssa on ihan ok. Muista tosin se, että kaikki täällä humoristiset asiat eivät ole sitä muualla (esim. Hitler-vitsit, pro tip, älä kerro amerikkalaiselle). Yritä muistaa vieraskieliset kohteliaisuudet kuten please, thank you.

Cosplay-porukkaa Lontoon Worldconissa vuonna 2014. Kuva: Reetta Järvenpää

Onko ok kuvata asuissa pyörivää porukkaa? Onko tässä jotain vakiintuneita käytössääntöjä?

Jos haluat kuvata jotakuta, kysy aina lupa! Puheohjelmissakin saattaa olla osallistujia, jotka eivät halua, että paneelista tai esityksestä otetaan kuvia. Tämä yleensä ilmoitetaan ohjelman aluksi, joten huomioi tämä, jos tulet kesken kaiken paikalle. Conin käytössäännöt löytyvät täältä.

Entäpä mun asu? Jos tuun sinne ihan ihmeellisissä releissä, onko niistä jotain huomioitavaa?

 

Asu on vapaa mutta pakollinen. Naamiaisasut, cosplayasut ja muuten vaan ihmeelliset releet ovat sallittuja ja jopa toivottujakin. Scifistien normiunivormu on toki musta t-paita, joten jos ei jaksa panostaa niin myös se on ok. Mukavat kengät ovat ehdoton juttu, sillä kävelyä paikasta toiseen on odotettavissa paljon. Hugo-seremoniassa yleisön ei tarvitse olla erityisen hienosti pukeutunutta, mutta saa olla jos haluaa. Jos mietityttää, onko oma asu liian raflaava tai erikoinen, on parempi vaihtaa suunnitelmaa.

Onko jotain kirjoittamattomia itsestäänselvyyksiä jotka tietenkin kaikki tietää?

 • Kaikilla conin jäsenillä on jäsenbadge, jonka pitää olla näkyvillä. Muista että voit valita julkiseksi nimeksesi (eli badgeen) ihan mitä haluat, esim. Mustanaamio, kunhan teet muutoksen ajoissa.
 • Ribbons! Kuva: Saija Aro

  RIBBONS! Eli pienet kangastarrat, joita voi laittaa omaan nimibadgeensa. Näitä jaellaan mainostarkoituksissa, huvin vuoksi, ja oleellisena tietona. First Worldcon -ribbon kannattaa hankkia heti kättelyssä! Jotkut ottavat asiakseen kerätä kaikki mahdolliset ribbonit ja tehdä metrien pituisen liuskan niistä. Tässä vaiheessa mainostamme myös Nörttityttöjen ribbonia!

 • Esteellisyys-ribbon eli access ribbonin voi hakea access-tiskiltä – Kaikista näkymättömistäkin esteellisyysjutuista saa tämän ihan vaan pyytämällä. Samalla tiskiltä voi pyytää neuvoja ja apua.
 • Myös ilmaiset jäsenet eli alle 6-vuotiaat pitää rekisteröidä jäseneksi – muuten joudutte viettämään lisää aikaa rekisteröinnissä saapuessanne.
 • Varaa lastenhoito ajoissa!

 

Jos jokin jäi vielä askarruttamaan, Facebookin Worldcon 75 Q & A -ryhmä vastaa kysymyksiin. 

Lisää hyviä vinkkejä coneiluun yleisemmin löydät täältä.

Worldconin koko ohjelma löytyy täältä.

Lisää tietoa Worldconista täältä.