Lontoon O2-Areenalla oleva Star Wars Identities on interaktiivinen näyttely, joka esittelee Tähtien Sodan maailmaa niin tieteen kuin filosofian näkökulmasta. Näyttelyssä on esillä elokuvien rekvisiittaa, ja samalla se esittelee Tähtien Sodan tarinaa hieman uudesta näkökulmasta. Näyttelyssä pääsee tutustumaan Tähtien Sodan hahmoihin ja universumiin ja samalla pääsee luomaan itselleen oman Tähtien Sodan hahmon.

 

 

Näyttelyn kävijöille jaetaan kuulokkeet ja rannekkeet, joiden avulla näyttelyssä edetään. Kuulokkeesta saa informaatiota ja rannekkeen avulla vastataan kysymyksiin. Näyttely on jaettu kymmenen eri teeman mukaiseen pisteeseen. Aiheet kattavat laajasti elämän eri osa-alueet, kuten geeniperimän, kasvatuksen, fysiikan, kulttuurin ja elämänarvot. Ensin aiheeseen tutustutaan infopohjalta videon ja rekvisiitan avulla, ja sen jälkeen on aiheeseen liittyvä kysymys. Vastausten perusteella rakentuu oma Tähtien Sota -hahmo. Lopuksi oman hahmon saa heijastettua seinälle ja siitä saa kuvan ja kirjallisen yhteenvedon myös omaan sähköpostiin.

 

Näyttelyssä on esillä pukuja, rekvisiittaa ja avaruusalusten malleja. Samalla saa tietoja elokuvan hahmojen luomisprosesseista ja elokuvan taustoista. Sen lisäksi käydään läpi Tähtien Sodan tarinaa filosofisesta näkökulmasta. Miksi Ainakin Skywalkerista tulee Darth Vader. Mitkä valinnat ja asiat vaikuttavat siihen, että hyvästä tulee paha. Vai onko pahuus lähtökohta ja ratkaiseeko se valinnat, joita elämässä tehdään.

Näyttely on ihan hieno ja viihdyttävä. Esitystapa on mielestäni hyvin keksitty. Kovemman luokan SW-fanille näyttely ei ehkä varsinaisesti kovin paljon uutta faktatietoa tarjoa, mutta ainakin näyttelyn tunnelma on mahtava ja esillepano on varsin vakuuttava. Hahmotehtävä on hauska. Siinä voi tietysti miettiä, että vastaako kysymyksiin kuten itse ajattelee vai pitäisikö kehittää ihan oma hahmo. Ja pitäisikö vastauksissa sittenkin ajatella Tähtien Sota -maailman tai lajin mukaisesti. Mutta lähinnä kai tehtävän tarkoitus ja opetus on juuri se, että kaikki ovat erilaisia omia yksilöitä. Perimä, luonteenpiirteet ja tapahtumat ovat yhtä kokonaisuutta, joka määrittää meidät ja sen mitä olemme.

 

Star Wars Identities-näyttely Lontoon O2-areenalla 3.9.2017 asti.

Lisätiedot ja liput http://www.starwarsidentities.com/

Kuvat: Katja Argillander