pod1 (454x640)

Doctor Who: The Power of the Daleks dvd kansi

1960-luvulla oli ihan yleistä, että BBC ei säilyttänyt esittämiänsä ohjelmia. Kuvanauhat käytettiin uudelleen ja usein tallenteet olivat sen verran huonolaatuisia, ettei niitä kannattanut säästää. Lisäksi osa nauhoista on ajan myötä tuhoutunut. Tästä johtuen moni tv-sarja on jäänyt vain muistoksi tai niistä on jaksoja kateissa. Näin kävi myös Doctor Who-sarjan lähes sadalle jaksolle. Yksi näistä kadonneista jaksoista on David Whitakerin käsikirjoittama ja Christopher Barryn ohjaama kuusiosainen tarina The Power of the Daleks. Alkuperäisistä jaksoista on säilynyt muutamia kuvapätkiä ja ääninauhat. Näihin pohjautuen BBC teki jaksoista uuden version animaationa. The Power Of the Daleksin animaation ensimmäinen jakso esitettiin BBC:llä 5. marraskuuta 2016, tasan 50 vuotta alkuperäisen esityksen jälkeen.

 

The Power of the Daleks on merkittävä jakso Doctor Who:n historiassa. Jaksossa nähdään ensimmäistä kertaa Tohtorin regeneroituminen ja se esittelee katsojille uuden Tohtorin. Sarjan alusta alkaen eli vuodesta 1963 oli Tohtorin roolissa nähty William Hartnell. Valitettavasti Hartnellin terveys alkoi pettää eikä hän enää pystynyt  jatkamaan näyttelemistä. Doctor Who oli suosittu sarja eikä sitä haluttu lopettaa kesken kauden. Siispä keksittiin keino, jolla sarjaa pystyttiin jatkamaan. Tohtorille luotiin kyky syntyä uudelleen uudessa kehossa. Hartnellin seuraajaksi 2. Tohtorin rooliin valittiin Patrick Throughton. Throughton oli arvostettu luonnenäyttelijä, joka oli näytellyt niin teatterissa kuin elokuvissakin.  Kaikki katsojat eivät tosin aluksi hyväksyneet uutta Tohtoria. Jos 1. Tohtori oli vakavamielisempi vanhus, niin 2. Tohtori oli hänen vastakohta. Uusi Tohtori oli lapsenmielinen ja hieman hupsu. Hän oli rosoinen hahmo, joka pukeutui hassusti ja jolla oli hassuja tapoja, kuten nokkahuilun soittelu. Tämä ei ensin miellyttänyt kaikkia, mutta ajan myötä Throughtonista tuli kuitenkin erittäin pidetty ja suosittu Tohtori. Throughtonin kausi jatkui aina vuoteen 1969, jolloin Jon Pertweestä tuli 3. Tohtori.

 

pod3 (640x383)

Doctor Who: The Power of the Daleks. Tohtori, Ben ja Polly. (kuvaruutukaappaus)

The Power of the Daleks -tarina  jatkaa siitä, mihin Doctor Whon edellinen jakso The Tenth Planet päättyi. Vanha Tohtori on saanut uudet kasvot ja uuden kehon. Tämä hämmentää Tohtorin matkakumppaneita Pollya (Anneke Wills) ja Beniä (Michael Craze). Polly tunnistaa heti tutun Tohtorin, mutta Ben suhtautuu epäillen tähän vieraalta näyttävään hahmoon. Tohtori ja matkakumppanit pääsevät heti yhdessä toimiin, kun Tardis laskeutuu Vulcan-planeetalle. Sankarimme joutuvat paikalliseen tutkimuslaitokseen, josta löytyy kaksi elotonta Dalekia. Kuinka ollakaan Dalekit heräävät eloon ja näyttävät todellisen voimansa.

 

pod2 (640x363)

Doctor Who: The Power of the Daleks. Dalekien voima (kuvaruutukaappaus).

The Power of The Daleks-jaksojen animaatio ei ole ihan parasta huippuluokkaa. Henkilöiden liikkeet ovat vähän töksähteleviä, mutta tästäkin huolimatta hahmoista on saatu yllättävän ilmekkäitä. Toisaalta kun miettii yleisesti  60-luvun tv-sarjojen ja Doctor Who-jaksojen tasoa, niin ainakin animaatio on uskollinen sarjan yksinkertaiselle ja verkkaiselle tyylille. Myös mustavalkoinen kuva tuo nostalgisen tunnelman ja 60-luvun Dalekeissa on erityistä hohtoa.  Animaatiosta voi hyvin kuvitella, että miltä alkuperäiset jaksot ovat näyttäneet. Jaksot itsessään ovat parasta Doctor Who -sarjaa. Käsikirjoitus on toimiva ja monitasoinen. Asetelma Tohtorin, Dalekien ja vulcanlaisten välillä on mielenkiintoinen. Vaikka Dalekit nähdään vihollisina, ei ole itsestäänselvyys, ketkä ovat pahiksia ja ketkä hyviksiä. Tarina kestää myös hyvin kuuden jakson verran ja pakkohan ne kaikki on katsoa putkeen. Mietinkin, että 60-luvulla on varmasti ollut pitkiä viikkoja, kun on joutunut odottamaan Tohtorin seuraavaa jaksoa.

BBC on julkaissut The Power of the Daleksin dvd:nä. Dvd sisältää kaikki kuusi jaksoa. Lisämateriaalina on dokumentteja alkuperäisten jaksojen ja uuden animaation teosta. Mukana on myös kaikki alkuperäisten jaksojen jäljellä olevat kuvapätkät. Niitä onkin hyvä verrata animaation kohtauksiin. The Power of The Daleks -jaksojen julkaiseminen on saanut kiitosta whovianien keskuudessa. On hienoa päästä katsomaan näitä vanhoja jaksoja, jotka olisivat muuten jääneet meiltä näkemättä. Ihan mielenkiintoista nähdä, tullaanko tulevaisuudessa julkaisemaan muitakin Doctor Who-jaksoja tässä muodossa.