Stardew Valley_20170522212020

Alustat: Microsoft Windows, OS X, Linux, PlayStation 4 (testattu), Xbox One
Kehittäjä: Eric “ConcernedApe” Barone
Julkaisija: Chucklefish Games, 505 Games
Genre: simulaatio, maatalous
Julkaistu: 2016
Ikäraja: ei ikärajaa

Pako arjesta

Kun isoisäsi kuolee, saat häneltä kirjeen, joka sinun pitää avata kun elämäsi alkaa tuntua liian harmaalta. Eräänä päivänä toimistotyössäsi Joja-korporaation leivissä päätät, että on muutoksen aika. Avaat kirjekuoren, ja saat selville että isoisä on jättänyt sinulle perinnöksi maatilansa!

Stardev Valley on kauniilla pikseligrafiikalla varustettu maataloussimulaattori, jossa pelaaja asuu Stardew Valleyn pikkukaupungissa, tai oikeastaan kylässä. Pelaaja saa päättää muun muassa hahmonsa nimen, ulkonäön, lemmikkieläinpreferenssin (koira tai kissa) sekä maaston, jossa maatila sijaitsee. Hahmonluonti on virkistävän monipuolinen. Hahmolleen saa päättää sukupuolen (binäärisesti nainen tai mies), hiusten värin ja mallin sekä paidan värin ja tyylin. Itse innostuin luurankopaidasta, ja tyyliin sopivasti hahmoni sai myös vihertävät hiukset. Ilahduttavasti olisin myös saanut naishahmolleni parran jos olisin halunnut.

Stardew Valley_20170427191827

Stardew Valleyn kylää asuttaa tiivis, mutta monipuolinen kyläyhteisö vauvasta vaariin. Idyllisissä pikku taloissa asustelee niin perheitä, pariskuntia kuin sinkkuja, joita voikin sitten koittaa vikitellä muun muassa lahjojen avulla. Lahjoilla saa myös ystäviä, mikäli romanssi ei kiinnosta tai hahmo on jo varattu. Eri hahmoilla on erilaiset luonteet, ja he pitävät erilaisista lahjoista.

 

Tilalla riittää tekemistä

Päivä farmilla alkaa askareilla. Ensin kynnetään maa käsipelillä, sitten käydään ostamassa lähikaupasta siemeniä, jotka istutetaan pehmeään multaan, ja lopuksi kastellaan. Tiesin pelistä jo aloittaessani perusasiat, kuten sen että kasvit täytyy kastella päivittäin, joten tilani lähti sujuvasti käyntiin.

Stardew Valley_20170522212020

Maatilatyöt eivät ole laakson ainoa aktiviteetti. Peli opastaa jo alkumetreillä kalastuksen alkeet, kehottaa tutkimaan vanhoja kaivoksia ja laajentamaan maatilaa keittiön tai kanakopin merkeissä. Metsästä löytyy villejä kasveja, jotka kelpaavat ruoaksi, ja kyläläisille on myös hyvä käydä juttelemassa säännöllisesti. Jos työnteko alkaa uuvuttaa, voi mennä pubiin pelaamaan arcade-pelejä, jotka avaavat muusta pelistä erilliset minipelit!

Kaiken kaikkiaan Stardew Valley on valtaisa tuotos indiepeliksi, varsinkin yhden ihmisen tekemäksi! Eric Barone ei varmaankaan ole nukkunut neljään vuoteen, joiden aikana hän teki Stardew Valleyn. Pelissä riittää tekemistä liiaksikin, ja pelaaja pääsee (tai joutuu) valitsemaan tarkasti, mihin aikansa ja energiapalkkinsa käyttää.

 

Rentoutumista vai työkiireitä?

Monille Stardew Valley on rentoutumiskokemus. Mikään ei ole pakollista, vaan pelaaja saa päättää aivan vapaasti, mitä pelissä tekee minäkin päivänä. Peli kuvaa maalaisidylliä, jota se selvästi korostaa vastapainona näkyvällä Joja-korporaatiolla. Pahan jättikorporaation supermarketissa on halvemmat hinnat kuin pienessä lähikaupassa, mutta se myös selvästi riistää työntekijöitään, ja sen rakennukset ovat rumia, harmaita laatikoita, jotka rikkovat ikävästi maalaisunelmaa. Joja-korporaatio kuvastaa kaikkea sitä mitä sekä pelaajan hahmo että myös pelaaja itse ovat paenneet muuttaessaan maalle ja tarttuessaan peliohjaimeen.

Peli on teknisesti erittäin hyvin toteutettu. Taide on upeaa, ja väriskaala muuttuu kauniisti vuodenaikojen vaihtuessa. Bugeja ei näy, pelin systeemit toimivat hyvin yhteen ja tekemistä riittää. Pelin arkea rikkovat aina välillä suuremmat tapahtumat, kuten keväinen munajahti, jonne kokoontuu koko kaupunki. Kontrollit ovat kääntyneet Pleikkarille ihan hyvin, vaikka siementen ja kastelukannun tähtääminen multaan onkin välillä vähän oikukasta, ja kursorin liikuttaminen ärsyttää silloin tällöin. Kaikenkaikkiaan peli on erittäin toimiva kokonaisuus.

Stardew Valley_20170522154048

Stardew Valley ei kuitenkaan sovi kaikille. Se ei anna selkeitä tavoitteita maatilan kasvattamisen ja pienien sivutehtävien, kuten “Kalasta minulle Aurinkokala”, lisäksi. Kun kasvit on kasteltu aamulla, on vielä suurin osa päivästä jäljellä, käytettävänä miten pelaaja lystää. Minulle tämä valinnanvapaus oli myös negatiivinen kokemus. Ahdistuin, kun jouduin jatkuvasti päättämään miten päivän kuluttaisin kaikista tehokkaimmin, ja kun en voinut vain suorittaa pelin antamia tavoitteita. Olen herkkä stressille, mutta monelle pelaajalle vapaus voinee vaikuttaa hieman lievemmin, tylsyytenä. Tarkoituksena on ottaa rennosti ja hoitaa maatilaa päivä kerrallaan, mutta jos kyläläiset eivät jaksa kiinnostaa ja kukkakaali kasvaa liian hitaasti, voivat päivät Stardew Valleyssa tuntua pitkiltä.

Mutta niille, joille hidastempoisuus on plussaa ja maalaiselämä kuulostaa rentouttavalta, Stardew Valleylla on paljon tarjottavaa. Peli sisältää varmasti monia salaisuuksia, joita en muutaman tunnin peliaikanani kerennyt selvittämään. Ympäri kylää on esimerkiksi pikku patsaita, joissa on eri värinen valo. Ne vaikuttavat jonkinlaisilta pyhätöiltä. Ja mitä ovatkaan pikku henkiolennot, jotka majailevat rapistuneessa Yhteisökeskuksessa?

Stardew Valley_20170522144327

 

Vaikka en henkilökohtaisesti varmaan enää ainakaan kovin usein aio palata Stardew Valleyn ääreen, arvostan sitä teoksena suuresti. Se on moderni taidonnäyte, ja myös todiste pienten indie-tiimien ja soolokehittäjien voimasta.

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö

(Peli saatu ilmaisena arvostelukappaleena).