Nörttitytöt

Ihon todellisuus on läsnä ainoastaan katsojan ollessa läsnä

Osuuskumma 2016

Osuuskumma 2016

Juha Jyrkkään ja Maija Haaviston toimittama novellikokoelma Marraskesi kertoo tarinoita iholta ja ihon alta. Yhdentoista novellin ja yhden runon kokoelma pitää sisällään katsauksen toisenlaiseen maailmaan, joka on silti lähempänä meitä kuin mikään muu. Tarinat kumpuavat scifiä, fantasiaa tai muuten vain uuskummaa.

Antologia on huolella koottu ja toimitettu. Vaikka jokainen osa toimii täysin itsenäisenä kokonaisuutena, alkavat tarinat kuitenkin keskustella keskenään – ainakin tällaiselle lukijalle, joka lukee kokonaisuuden lähestulkoon kertaistumalta. Lukija löytää punaisen langan tarinoiden moninaisuudesta huolimatta. Toinen tapa lukea novellikokoelmia on toki yksi tarina kerrallaan ja palata seuraavaan novelliin myöhemmässä vaiheessa. Uskon, että Marraskesi toimii myös tällaisena hajautettuna lukukokemuksena mainiosti. Harmi vain, että antologian osat ovat hieman epätasaisia laadultaan. Osa novelleista on kieleltään herkullisia ja soljuvia, joita tekee mieli ahmia eteenpäin, mutta joukossa on muutama, jotka puolestaan hieman takkuavat ja joiden yli tekee mieli lähinnä hypätä.

Kaikkia tarinoita yhdistää se, ettei mikään ole sitä, miltä se ensisilmäyksellä näyttää. Eivätkä kaikki tarinat muutu siihen suuntaan, mihin oivaltava lukija olettaa niiden muuttuvan – odottaessaan sitä ei-niin-ilmeistä ratkaisua.

Pitkästä aikaa oli mukava lukea myös hiukan fantasiaa. Tosin joskus kymmenen vuotta sitten hankittu fantasiayliannostus vaikuttaa yhä, vaikka Nupponen ja Meresmaa kirjoittajina olivatkin ihan hyviä. Taru Kumara-Moision Menninkäistwist puolestaan avasi karkealla tavalla sen, miten paljon ulkonäöllä on merkitystä ja miten konkreettisesti se on kiinni ihosta.

Kokoelman avaa Juha Jyrkkään kalevalamittainen runo Keräilijä. Miten piristävää sitä olikaan lukea näin tuoreessa teoksessa! Ehkei tämä kansallispoljentomme olekaan täysin menetettyä kansanperinnettä, vaan elää yhä taitavien runoniekkojen kynissä.

Antologiassa mukana: Maria Carole, Maija Haavisto, Anu Holopainen, Juha Jyrkäs, Taru Kumara-Moisio, J. S. Meresmaa, Mia Myllymäki, Nina Niskanen, Anni Nupponen, Minna Roininen, Tarja Sipiläinen, M. A. Tyrskyluoto.

Teos on saatu blogille ilmaisena arvostelukappaleena.