Uopuudet kuulokkeet sievästi paketissaan.

Uopuudet kuulokkeet sievästi paketissaan.

Kun pitkään käytössäni olleen pc-kuulokesetin mikrofoni alkoi pätkiä ja pitää kummallista sirinää, päätin kerrankin panostaa ja ostaa tilalle jotain muuta kuin sen halvimman vaihtoehdon. Pitkän vertailun ja youtube-arvostelusession jälkeen päädyin ostamaan Logitechin G633 Artemis Series kuuloke-mikrofoni -setin. Näin pari kuukautta myöhemmin olen panostukseni erittäin tyytyväinen, vaikka 125 euron kertaostos meinasikin vähän hirvittää.

Aloitetaan kuulokkeiden ulkonäöstä ja tuntumasta. Kuulokkeet ovat aika jykevät ja painavat kädessä pidettäessä. Koristevalot saa ohjelmoitua joko pysymään yhden värisinä tai tekemään värikiertoa. Valot ovat varsin nätit, värisävyt ovat kauniit ja vaihtuvat saumattomasti, mutta koska valot ovat takana, ne eivät käytössä näy mihinkään. Eivät käyttäjälle itselleen (mikä on ihan positiivinen asia), eivätkä kameralle. Sotkuisella työpöydällä ilman telinettä valoefekti menee vähän hukkaan.

Monissa arvosteluissa sanottiin, että kuulokkeet meinaavat valua kohti takaraivoa ja tippua. Omalla kohdallani tämä ei pidä paikkaansa, vaan luurit pysyvät jämäkästi päässä myös ilman nutturaa. Voi olla, että ajan ja käytön myötä ne löystyvät ja lähtevät valumaan, mutta toistaiseksi voin ravistella päätäni, nojata taaksepäin ja vaikka hyppiä nämä päässäni ilman että ne valuvat mihinkään. Säätövaraa on melko reilusti, mutta kovin pienipäiselle nämä eivät välttämättä sovi. Itse pidän näitä tiukimmalla mahdollisella asetuksella, joten jos olisin pienempi, valumista alkaisi ihan varmasti tapahtua. Kuulokkeissa on myös saranat, eli niiden asentoa voi vähän muokata.

User comments

Vasemman kuulokkeen takaa löytyy volumen säätö sekä muutama nappi, joihin voi tallentaa pika-asetuksia.

Setti on painoonsa nähden yllättävän mukava. Kuulokkeiden kupit asettuvat hyvin korvien ympärille ja niiden materiaali on hyvin hengittävää. Korvat eivät pidemmässäkään pelisessiossa hiostu tai kipeydy. TÄHÄN VÄLIIN LISÄYS/TARKENNUS: Facebookin puolella tuli fiksu kysymys, kuinka pitkiä aikoja käytän kuulokkeita kerrallaan. Vastaus: yleensä noin 2-3 tuntia putkeen. Siinä ajassa ei vielä esimerkiksi setin paino rupea tuntumaan, mutta 8 tunnin kohdalla se saattaa jo hyvinkin tuntua.

Kuulokkeet myös blokkaavat ympäristön äänet hyvin pois, joten superimmersiivinen peli- tai elokuvaelämys on mahdollinen. Hyvä äänieristys voi olla myös ongelma; useamman kerran teepannuni on saanut kiljua hellalla monta minuuttia ennen kuin olen tajunnut, että vesi kiehuu.

Täytyy myöntää, että en ole ottanut kuulokkeiden äänimiksausominaisuuksista kaikkea iloa vielä irti, vaan ainoastaan testannut asetuksia pari kertaa. Hearthstonessa äänimaailma ei kuitenkaan ole pelielämyksen kannalta välttämätön, joten toistaiseksi olen mennyt lähes täysin oletusasetuksilla. Odotankin kauhunsekaisella innolla, että pääsen näiden kanssa pelaamaan Call of Cthulhua. Surround-äänen luulisi pääsevän oikeuksiinsa juurikin kauhupelissä. Mutta noin yleisesti ottaen kuulokkeiden äänen laatu on hyvä, toistoalue on tarpeeksi laaja eivätkä äänet puuroudu.

Mikrofoni on pois päältä aina ollessaan taitettuna piiloon.

Mikrofoni on pois päältä aina ollessaan taitettuna piiloon.

Tärkeämpi osa settiä itselleni oli oikeastaan mikrofoni. Tykkään setissä olevasta mikistä, sillä se suodattaa hyvin ylimääräiset kohinat ja muun ambienssin pois. Videolle tuleva ääni on olennaista, eikä tietokoneen tuulettimen hurinaa. Mielestäni mikrofoni ottaa paremmin korkeat taajuudet ja leikkaa vähän matalia pois esimerkiksi puheesta. Mutta jos sillä tosiaan päästään eroon videoilla kuuluvista taustahurinoista, se kyllä passaa. Mikrofoni on mukavan huomaamaton, joskaan sen asentoa ei pysty kovin paljoa säätämään, ja se tulee aika ylös lähelle nenää. Mikrofoni kääntyy kivasti kulokkeen viereen turvaan, ja uskon, että tämän ansiosta se pysyy ehjänä pidempään.

Huono puoli setissä on se, että mikrofonin ollessa päällä kuulokkeisiin kiertää hiljainen sähkösurina. Jos mitään muuta ääntä ei ole, surina alkaa hyvin nopeasti ärsyttää, vaikka se ei nauhoitukselle tulekaan. Oletusasetuksenä myös on, että kuulet oman puheesi kuulokkeista sellaisena kuin se menee nauhalle. Alan tässä vaiheessa olla jo melko tottunut oman ääneni kuunteluun, mutta koska puheen ja sen uudelleen kuulemisen välillä on pienenpieni viive, se häiritsee ja sekoittaa.

20170225_163243

Tältä setti näyttää käytössä.

Kuulokkeiden asetuksia ei pysty juurikaan muokkaamaan suoraan kuulokkeista. Sitä varten Logitechin sivulta pitää ladata erillinen ohjelma, jolla kyllä sitten pystyy tekemään vaikka ja mitä. Ohjelma on onneksi ilmainen, mutta kieltämättä oli hivenen ärsyttävää, että en pystynyt esimerkiksi laittamaan omaa ääntäni pois kuulokkeista ilman sitä.

Setissä tulee mukana noin 3m pitkä usb-piuha sekä 1,5m pitkä kaukosäätimellä ja 3,5mm liittimellä varustettu piuha, jolla kuulokkeet saa yhdistettyä esimerkiksi puhelimeen. Kieltämättä punttisalilla tai lenkillä voisi olla mukava kunnolla blokata kaikki muut äänet pois ja kuunnella omaa musiikkia, mutta setti on kuitenkin sen verran painava ja kömpelö (ja kallis), että en lähtisi urheillessa sitä käyttämään.

 

+ Mukavat ja tukevat päässä, eivät hiosta

+ Hyvä äänenlaatu ja laaja toistoalue

+ Monipuoliset ääniasetukset ja mahdollisuus surround-ääneen

+ Kuulokkeissa hyvä äänieristys

+ Mikrofonin melukorjaus ja -suodatus

+ Mikrofonin saa suojaan kuulokkeisiin

 

– Korvissa surisee aina kun mikrofoni on päällä

– Asetusten muokkausta varten tarvitsee erillisen ohjelmiston

– Isokokoinen

Tällä headsetillä nauhoittamani Hearthstone video: https://www.youtube.com/watch?v=CZZqqxRZ7oI

HardwareCanucks-kanavan arvostelu setistä. Mikrofonista kiinnostuneet, katsokaa kohdasta 3:30 eteenpäin: https://www.youtube.com/watch?v=KQfNZ0H-wfc