Dead_rising_4_cover_art

Dead Riosing 4 -pelin kansikuva. Capcom Vancouver 2016. Lähde: wikipedia

Alustat: Xbox One (testattu), Microsoft Windows
Kehittäjä: Capcom Vancouver
Julkaisija: Microsoft Studios
Genre: toiminta
Ikäraja: 18

 

Dead Rising -sarjan neljäs osa tarjoilee hauskaa zombien lahtausta ja aivan valtavasti kaikenlaista puuhaa ja keräiltävää. Tuttuja juttuja edellisistä peleistä ovat massiiviset zombilaumat, erikoisaseiden rakentelu ja hassujen vaatteiden kokeilu. Muutoksia aiempiin osiin on ainakin aikarajojen poistuminen tehtävistä sekä pomovastustajien muuttaminen vain vähän normaaleja vihollisia haastavimmiksi. Olen aiemmin pelannut vain ihan minimaalisen vähän sarjan ensimmäistä osaa, joten katson peliä tuoreilla silmillä. Minulle nämä muutokset ovat pelkästään positiivisia asioita, sillä aikarajat ja pomotappelut kuuluvat inhokkeihini peleissä.

DeadRisingAsu

Kuvakaappaus pelistä Dead Rising 4. Capcom Vancouver 2016.

Pääosassa huhkii ensimmäisestä osasta tuttu entinen toimittaja, nykyinen opettaja Frank West, joka joutuu tahtomattaan taas zombiruton keskelle. Pelin alussa mukana ollut Frankin oppilas Vicky Chu lähtee omille teilleen yrittäessään selvittää katastrofin syitä ja Frank seuraa hänen jalanjäljissään. Olisi ollut mahtavaa saada valita kummalla hahmolla pelaa, vaikka Vicky tekeekin matkan varrella moraalisesti epäilyttäviä ratkaisuja uutisjuttua jahdatessaan. Frank on toki viihdyttävä nakellessaan sarkastisia kommenttejaan, mutta kyllä näitä valkoisten miesten maailmanpelastustarinoita on nähty jo ihan liikaa.

Varsinaisen päätarinan edelle hauskuudessaan nousee paikkojen tutkiminen, uusien aseiden rakentelu ja hassujen asujen päälle kokeileminen.  Dead Rising 4 toteuttaa meidän kaikkien salaisen haaveen päästä rellestämään isoon kauppakeskukseen ja myöhemmin toisten ihmisten koteihin. Hassujen hattujen ja asujen päälle kokeileminen ja niistä selfieiden ottaminen on aivan mahdottoman hauskaa puuhaa. En tosin oikein osaa päättää, oliko hirveän hyvä idea se, että Frank tunkee päälleen myös naisten vaatteita. Toisaalta niitä ei nosteta mitenkään erityisesti esille, joka normalisoi asiaa. Toisaalta peli tarjoaa mahdollisuuden halvalle huumorille, kun hyvin maskuliininen Frank pukeutuu hyvin feminiinisiin vaatteisiin.
 

Keräilijän taivas

DeadRisingKartta

Kuvakaappaus pelistä Dead Rising 4. Capcom Vancouver 2016.

Paikkojen tutkiminen ja joka nurkan koluaminen on hyvin palkitsevaa, sillä kerättävää löytyy jos jonkinlaista. Erityisen hienoa on se, että suurin osa keräiltävistä asioista on tarinavetoisia. Sanomalehdet kertovat alueella tapahtuneista asioista juuri ennen kuin kaikki meni pieleen ja kännykät kertovat tekstin, kuvan sekä äänen avulla zombi-invaasion jalkoihin jääneistä ihmisistä ja heidän kohtaloistaan. Podcasteista voi kuulla, kuinka toivoa ja taisteluhenkeä pidetään yllä ja Vickyn pilveen lataamat äänitiedostot kertovat, mitä hän on puuhaillut ja ajatellut.

Keräiltävistä asioista ainoastaan graffitit eivät tuo mukanaan mitään tarinallista tai konkreettista hyötyä, mutta on niitä silti hauska etsiä. Eri aluille ripotellut paniikkihuoneet ovat täynnä aseita ja muuta mukavaa, mutta sekä niiden sijainti että avaimet täytyy ensin löytää. Kaikki täytyy kerätä -mentaliteetin omaavana olen todella tyytyväinen siitä, että eri alueiden väestösuojista saa ostettua päivityksiä karttaan, kunhan vain tarpeeksi siviileitä on pelastettuna. Päivitykset näyttävät keräiltävien esineiden tarkat sijainnit kartalla. Ainoa negatiivinen seikka isossa pelialueessa on se, että alueiden kaikki väestönsuojat ja paniikkihuoneet ovat kuin samasta muotista valettuja. Omaperäisempi ote olisi tuonut mukanaan virkistävää vaihtelua. Onneksi alueiden asuintalot on sisustettu yksilöllisesti ja se tuo hauskasti esiin eri asukkaiden ja perheiden persoonallisuuksia.

Ympäriinsä siroteltujen asioiden joukkoon kuuluvat myös erikoisaseiden rakennusohjeet. Niiden avulla kahdesta ihan erilaisesta esineestä voi rakentaa päheitä erikoisaseita, jotka tekevät zombeille paljon vahinkoa. Omiin suosikkeihini kuuluvat jääsapeli, tulimoukari, ilotulitusraketteja ampuva jousi sekä sähköiskuaaltoja aiheuttavat aseet. Ja tietenkin kaikki erikoisajoneuvot, joiden avulla voi huoletta kyntää zombimerta eteenpäin. Siinä on jotain todella tyydyttävää, kun iso lauma zombeja lakoaa aseen tai ajoneuvon edessä kuin vilja ikään.

DeadRisingSelfie

Kuvakaappaus pelistä Dead Rising 4. Capcom Vancouver 2016.

Aseiden lisäksi Frankilla on aina mukanaan kamera, jonka eri asetusten avulla pääsee välillä tutkimaan tarinalle tärkeitä paikkoja. Se tuo kaivattuja suvantohetkiä toiminnan keskelle. Vapaaehtoisia valokuvaushaasteita on pilvin pimein ja mikäs olisi sen hauskempaa kuin kesken lahtauksen pysähtyä ottamaan kuvaa esimerkiksi erityisen verisestä kamppailusta. Kuvia ja kerättyjä tarinanpätkiä voi katsella, lueskella ja kuunnella valikon kautta. Valikkomusiikki tosin saa pelaajan helposti raivon partaalle, sillä vaihtuvuudessaan noin kolmen biisin pituinen soittolista sisältää kaksi jatsahtavaa versiota joululauluista, jotka jäävät soimaan äärimmäisen helposti päähän. Teemallisesti ne toki sopivat peliin, sillä zombien ilmaantuminen tapahtui juuri ennen joulua. Mutta en jaksaisi joka pelikerran päätteeksi kuunnella pipodiskossani toistuvasti jauhavaa ”We wish you a merry Christmas”-renkutusta.
 

Moninpeli

DeadRising

Kuvakaappaus pelistä Dead Rising 4. Capcom Vancouver 2016.

Yksin pelattavan tarinamoodin lisäksi Dead Rising 4:ssä on netin yli pelattava moninpelikampanja neljälle pelaajalle. Mahtavaa on, että sentään tässä moodissa neljästä hahmosta kaksi on naisia. Kampanja ei vaadi pakollisena neljää pelaajaa ja kenttiä voi mennä läpi jopa yksin. Kenttinä toimivat pääpelin eri jaksoista tutut paikat, mutta moninpelissä suoritetaan ihan omia tehtäviä. Ne sisältävät lähinnä paikkojen tyhjennystä zombeista ja valokuvien ottamista, eivätkä ne vaadi kovinkaan kummoista yhteistyötä tai koordinointia.

Muille hahmoille ei saa tehtyä vahinkoa, joten toisten peliä ei saa onneksi pilattua. Tehtäviä ei ole kuitenkaan pakko suorittaa ryhmänä ja jos haluaa vain lahdata zombeja tehtävistä välittämättä, se ei ketään haittaa. Nopean kokeilun perusteella tuntemattomien kanssa pelailu oli ihan kivaa, mutta kaverin kanssa oikein hauskaa. Harmillista on se, että aseita on hieman kitsaammin saatavilla kuin peruspelissä ja ne hajoavat huomattavasti nopeammin.

Kokonaisuutena Dead Rising 4 on todella viihdyttävää ajanvietettä. Peli ei ota itseään ollenkaan vakavasti ja mitään kovin syvällistä tarinaa siltä on turha odottaa. Se kuitenkin tarjoaa kevyttä zombieteurastusta ja paljon mukavaa tutkimista ja keräilyä. Ensi kertaa sarjaan tutustuville se on mainio kohta loikata mukaan, sillä edellisten osien tuntemista ei tarvita.
 

Tiivistelmä:

+ Paljon kerättävää ja tutkittavaa
+ Zombien tappaminen erikoisaseilla ja ajoneuvoilla
+ Kiva moninpeli

-Valikkomusiikki
-Tylsät väestösuojat ja paniikkihuoneet
-Ei mahdollisuutta pelata Vickyllä

Arvosana:

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö

**********

Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.