Jo pelin aloitusikkuna on kaunis maalaus.

Testattu:  Microsoft Windows
Muut alustat:  Mac, Linux
Hinta: 9,99 €
Kehittäjä:
Wispfire

Pelin kotisivu: http://heraldgame.com/

Tekijöiden haastattelu Nörttitytöissä kaksi vuotta sitten.

 

Herald on neljän kirjan pituinen interaktiivinen tarinapeli, kuten nimikin jo kertoo.  Peli sijoittuu vaihtoehtoiseen maailmaan 1800-luvulle. Länttä hallitsee kolonialistinen valta “the Protectorate”, jolla on hallussaan maa, jota se kutsuu nimityksellä “the Eastern Colonies”. Tässä on nähtävillä paljon yhtäläisyyksiä Britti-imperiumiin ja Intiaan.

Tarinan päähenkilö on Devan Rensburg -niminen nuori mies, joka on syntyisin itäisistä siirtomaista mutta kasvanut lännessä. Hän värväytyy HVL Herald -kauppa-alukselle päästäkseen synnyinmaahansa. Hän aloittaa juoksupoikana, mutta pelin alussa ylenee stuertiksi. Tämä on pelin lähtötilanne.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan peli on “point&click” -peli, jossa on lisänä tarinan valintaa. Jokainen valinta jonka tekee vaikuttaa tarinan jatkoon. Tämän ansiosta peli ei ole pelattu ensimmäisellä, toisella tai edes kolmannella kerralla läpi.

Pelissä kerrotaan myös merimiesten elämästä.

Peli on puhdasta silmänkarkkia, vaikka osa animaatioista on hieman kulmikkaita, ei se haittaa menoa, värimaailman yltäkylläisyys on henkeäsalpaavaa ja värejä käytetään loistavasti. Esimerkiksi ero miehistön tilojen ja matkustajien ja upseerien tilojen välillä on huikea. Myös valaistus vaihtuu hienosti sen mukaan, onko hahmo sisällä vai ulkona. Hahmojen suunnitteluun on selkeästi käytetty aikaa, jokainen hahmo on yksilö, myös ne joiden kanssa varsinaista kommunikointia ei tapahdu.

Äänimaailma on sitten toinen, joka saa minulta suunnattomasti kiitosta.  Laiva narisee ja aallot iskevät laitoihin, taustamusiikki on kaunista ja eteeristä. Siinä tapahtuu myös muutoksia tilanteen mukaan, kuitenkaan kertaakaan katkaisematta musiikin virtausta. Joka hahmolla on oma tapansa puhua ja näiden kansalaisuus tulee ilmi myös aksenteissa. Myöskin sosiaalinen asema kuuluu usein hahmon äänestä ja sanavalinnoista.

Ulkonäkönsä, värimaailmansa ja äänensä perusteella voisi luulla tämän olevan hyvinkin kepeä ja iloinen höttöpeli, vaan ei. Enemmän väärässä ei voisi olla. Pelissä päätyy selvittämään muun muassa miehistön salaisuuksia ja laivamatkan oikeaa syytä. Kaikkea tätä kuorruttaa hyvin vahva luokkayhteiskunta, uskonto ja ajatus rotujen eriarvoisuudesta. Peli heittää pelaajan eteen tilanteita joissa tuntuu ettei ole oikeaa vastausta, joku kärsii aina. Joissain valinnoissa on omasta mielestään tehnyt loistavaa työtä ja sitten peli heittää, kuten elämälläkin on tapana, asian ympäri. Pelissä on myös selkeästi nähtävissä 1800-luvun ajatukset rodusta ja siihen liittyvistä uskomuksista. Pelaaja joutuu miettimään miten selvitä maailmassa jossa on vahvana epätasa-arvo ja epäoikeudenmukaisuus.

Kapteenin hytti on rikas niin väreiltään kuin esineistöltään.

Samalla kaiken tämän joukossa oppii asioita merenkäynnistä, englanninkielistä sanastoa ja millä tavalla merellä toimittiin. Kaikki tämä myöskin tallentuu Devanin päiväkirjaan, josta luonnollisesti löytyy myös tehtävät ja kartta.

Pelin tarina imaisee mukaansa, itse pelasin kaiken yhdeltä istumalta parissa tunnissa. Onneksi pelin voi pelata useasti niin se ei ollut vain siinä. Itseäni hieman häiritsi se, että animaatioihin ei saanut tekstitystä kun oma kuullun ymmärtämiseni englannin kanssa on huomattavasti heikompi kuin luetun ymmärtäminen. Lisäksi kirjojen 3 ja 4 julkaisuajankohtaa ei ole vielä kerrottu, joten tarinan loppua joutuu odottamaan.

 

Tiivistelmä

+ Upea värimaailma
+ Loistava musiikki
+ Monisyinen tarina
+ Helppo pelattavuus

– Animaatioista puuttuu tekstitys
– Hahmon ohjaaminen on välillä hankalaa
– Kirjat 3&4 ovat hamassa tulevaisuudessa

 

 

Arvosana

Mrs. Darth Vader

Mrs. Darth Vader

 


Peli on saatu arvostelukappaleena.
 

Tallenna