Kehittäjä & julkaisija: Stray Fawn StudioKoko näytön kaappaus 12.3.2017 13657
Julkaisu: Early Access 15.9.2016, virallinen julkaisupäivä ei vielä tiedossa, vuoden 2017 aikana
Genre: Simulaatio, Strategia, Puzzle
Ikäraja: Ei ikärajaa, parental supervision is advised
Alusta: Windows, Mac, Linux
Kotisivu: niche-game.com

Sisältövaroitus: raiskausteemoja
 

Taustatietoja – Lopputyöstä Kickstarteriin ja Early Accessiin

Niche – A Genetic’s Survival Game on indiefirma Stray Fawn Studiosin selviytymissimulaatiopeli, jonka tavoitteena on jalostaa eläimiä, joiden geenit auttavat laumaa pysymään hengissä mahdollisimman pitkään. Koska peli pohjaa vahvasti biologiaan, on syytä todeta heti alkuun, että pörröisistä eläinhahmoista huolimatta Niche on hyvin realistinen populaationjalostuspeli, jossa on paikoin hyvin raakojakin eläinten kohtaamia vastoinkäymisiä. Etenkin myöhemmin pelissä mukaan tulevat, lauman ulkopuoliset villit urokset, jotka haluavat jakaa huonoja geenejä kantavaa sukulinjaansa kysymättä ensin lupaa lauman naarailta voivat järkyttää herkimpiä. Näin ollen kyseessä ei ole lasten peli, vaikkei ikärajaa olekaan määritelty.

Niche oli alun perin pelisuunnittelija Philomena Schwabin lopputyö vuonna 2014. Valmistumisen jälkeen hän ja kaksi muuta pelisuunnittelijaa jatkoivat Nichen kehittämistä. Tällä hetkelle Team Niche on viiden hengen työryhmä, joka sisältää pelisuunnittelijoiden lisäksi niin taitelijoita kuin muusikonkin. Nichen taustalla soi hyvin miellyttävä melodia, jota jaksaa kuunnella vaikka peliä pelaisi kymmenien tuntien ajan. Uskokaa pois – olen nimittäin pelannut Nicheä tämän artikkelin kirjoitushetkellä jo 40 tuntia ja katsonut YouTuben naispelaajien, kuten Seri! Pixelbiologist!in, JessieMewin ja Sarcastic Lynxin videoita moninkertaisesti sen verran.

Kickstarterissa rahoitettu, digitaaliseksi lautapeliksikin kuvailtu Niche julkaistiin viime vuoden syyskuussa early accessina, eikä sen tarkkaa julkaisupäivää ei ole vielä kerrottu. On kuitenkin ilmoitettu, että se julkaistaan vuoden 2017 aikana. Nicheen julkaistaan jatkuvasti uusia päivityksiä, mikä kertoo pelintekijöiden palavasta innosta tuotettaan kohtaan. Viimeisin iso päivitys eli versio 0.3 julkaistiin helmikuun lopulla. Se toi mukanaan paljon uudistuksia, esimerkiksi eläinten kuulo- ja hajuaistin hyödyntämisen, uusien saalis- ja petoeläinten ja kokonaan uudentyyppisen ympäristön eli viidakkosaaren muodossa. Myös uusia geenejä lisättiin jo muutoinkin laajaan valikoimaan, tehden pelin pelaamisesta aiempaakin kiinnostavampaa. Bugien vuoksi viimeisin täysin ongelmitta toimiva versio pelistä on 0.2.4, josta tein Let’s Play -videon, joka löytyy postauksen lopusta. Artikkelin kuvat ovat aikasemmin pelaamastani versiosta 0.2.1.

Koko näytön kaappaus 2.3.2017 13058

Alussa oli Aatami ja Eeva (pesässä)

 

Pelimekaniikasta – Villejä uroksia ja elämän kiertokulusta

Nichen pelaaminen tuo mieleen 90-luvun lapsuuden lauantait, kun tv:stä tuli Avara luonto, jonka uusin jakso piti nähdä joka viikko. Ainakin minulla kävi tuolloin ohjelmaa katsoessani usein mielessä, että miksi kuvaajat eivät puutu näkemiinsä tapahtumiin, esimerkiksi kun jokin eläin ruudulla oli hengenvaarassa. Niche tarjoaakin mahdollisuuden vaikuttaa eläinpopulaation evoluutioon, taistella petoja vastaan, kasvattaa uusia sukupolvia ja yrittää pitää lauman kaikki jäsenet elossa mahdollisimman kauan.

Pelin alussa on vain kaksi eläintä, uros ja naaras, jotka on nimetty humoristisesti Adamiksi ja Eveksi. Aloitusparin genetiikka luodaan jokaista uutta pelinavausta varten satunnaisgeneraattorilla (lukuunottamatta Adamin huonoja geenejä, jotka ovat aina samat), samoin kuin lauman eläinten nimetkin. Nimet pystyy myös vaihtamaan helposti mieleisiksi. Nichen eläinhahmot näyttävät monen nisäkkään sekoitukselta, ollen yleensä söpöjä ja pörröisiä, muutamaa geneettistä poikkemaa, kuten spitsnout-kuonoa (ks. kuvan musta uros alla) lukuun ottamatta. Jotta eläinyhdyskunta selviytyisi, se tarvitsee erikoistuneita jäseniä. Otuksille voikin jalostaa mm. marjanpoimintaan, kalastukseen ja petoja vastaan puolustautumiseen soveltuvia käpäliä, häntiä ja kuonoja. Erilaiset jalat vaikuttavat eläinten nopeuteen ja osa sopii paremmin veteen kuin maalle. Kidukselliset eläimet voivat hengittää myös veden alla.

Nichen tapahtumaympäristö on saari, jolta voi edetä kolmeen eri suuntaan: helpolle kukkasaarelle, vaikeammalle viidakkosaarelle tai todella haastavalle, lihansyöjäpetoja täynnä olevalle saarelle. Alkusaari on yleensä puuton, ruohikkoinen pikkusaari, myöhemmillä saarilla on puiden lisäksi erikoistuneita maalaattoja kuten aavikkoa ja suota, jotka tuovat omia haasteitaan peliin. Suolaatoilla esimerkiksi sairastuu helpommin, mutta ruohon seasta on mahdollista löytää parantavia hedelmiä. Aloitussaari on hyvin helppo, eikä siellä ole paljoa lihansyöjiä uhkaamassa laumaa. Se ei toisaalta ole kovinkaan suuri, oman lauman ulkopuolisia eläimiä ei juurikaan tule mukaan liitettäväksi ja ruokaakin on tarjolla rajallisesti. Onkin siis hyvä lähteä melko pian isommille saarille. Saarille matkustetaan portaalien kautta ja vain rajoitettu määrä olentoja mahtuu mukaan. Tämä tekeekin Nichen pelaamisesta mukavaa aivojumppaa, kun pelaaja joutuu miettimään ketkä lähtevät ja millaisia ominaisuuksia niille tulee kehittää, että lauma pärjäisi uudessakin miljöössä.

Koko näytön kaappaus 11.3.2017 231349

Huonoja geenejä kantava lauman ulkopuolinen kiimainen uros haluaa paritella naaraiden kanssa, mutta ne ovat jo kaikki raskaana

Alussa jokainen saari on korkean heinän peittämä ja eläimiä täytyy lähettää katkomaan korsia niin pesänrakennusmateriaaliksi kuin näkyvyyden parantamiseksi. Aikaisemmissa versiossa pesiä löytyi saarilta vain valmiina, mutta versiossa 0.2.4 mahdollistui pesien rakentaminen itsehaluttuun paikkaan, mutta pesät voivat nyt myös rikkoutua. Ruohikosta voi odottamatta tulla esiin paitsi pesän valtaava dodomingo-lintu, peto tai pupu, myös ystävällinen eläin, joka hyvällä tuurilla voi tuoda uusia geenejä laumaan, tai vain huonoja geenejä kantava horny male (”kiimainen uros”), jonka tarkoituksena on paritella lauman naaraiden kanssa omien huonojen geenien eteenpäin levittämiseksi. Kynsillä, sarvilla tai myrkkyhampailla varustetut urokset pystyvät puolustamaan naaraita villejä uroksia vastaan, mutta koska ne liikkuvat paljon, voi välillä olla vaikeaa estää niitä loputtomiin. Maalla elävien petojen lisäksi myöhemmillä saarilla on myös yksin jätettyjä vauvaeläimiä sieppaava lintu.

Lauman eläimet ovat sekasyöjiä, eli niille kelpaavat niin liha, kala, simpukat, marjat ja pähkinät kuin juuretkin. Jopa voitettujen petojen liha kelpaa syötäväksi. Aikaisemmissa versiossa ruoka kului käytettyjen vuorojen mukaan, myöhemmissä versioissa ruokaa kuluu yksi jokaista eläintä kohtaan jokaisen vuorokauden lopussa ja ennen ilmainen uuden eläimen kutsuminen laumaan maksaa uusimmassa versiossa viisi ruokaa. Näin ollen pelaajan onkin oltava tarkkana, että resurssit riittävät kasvavan lauman ruokkimiseksi. Jos ruokaa ei riitä kaikille, vähennetään nälkäisiltä eläimiltä yksi päivä eliniästä. Eläinten elinikä on yleensä 25 päivää. Eläimille voi antaa myös alfa-, beta- tai omega-luokituksen sen mukaan, kenen haluaa syövän ensin. Omega-luokitellun yksilön pystyy nykyään myös karkottamaan laumasta, eli jos jonkin olennon genetiikka ei miellytä, siitä pystyy hankkiutumaan eroon – jos ei ole liian tunteellinen pelaaja.

Yllävät käänteet pitävät pelaajan hereillä ja tarkkailemassa jatkuvasti, missä lauman jäsenet kulkevat. Olen tosin omilla pelikerroillani huomannut, että välillä on haastavaa muistaa kaikkia lauman jäseniä, jos ne ovat hajaantuneet hyvinkin laajalle alueelle. Perinteisesti pidän lauman hyvin yhtenäisenä aloistussaarella ja seuraavalla saarella jaan erikoistuneita eläimiä omiksi pienemmiksi ryhmikseen. Nopeajalkaiset yksilöt tutkivat saarta, kalastukseen, simpukoiden avaamiseen sekä pähkinöiden ja marjojen poimintaan erikoistuneet eläimet hakeutuvat ravintolähteiden ääreen ja vain lisääntyvät parit jäävät kiinteämmäksi ryhmäksi. Hyvän näkökyvyn omaavat eläimet ovat tärkeässä roolissa muiden turvallisuuden takaamiseksi. Ruohikosta löytyy välillä myös kantoja, joiden päällä seisova tarkkailija saa hetkellisesti paremman näkyvyyden ympäristöön.

Koko näytön kaappaus 12.3.2017 13636

Heinien lomasta kurkistaa kaunis harmaa muukalainen.

Kaikilla eläimillä on mahdollisuus tehdä kolme toimintaa, esimerkiksi liikkua, kerätä ruokaa, katkoa heinää tai taistella petoa vastaan. Nuorilla eläimillä liikkeitä on vähemmän ja kasvaessaan lauman jäsenet saavat timantin rintakehäänsä osoittamaan ikää. Kolme timanttia saaneet eläimet ovat sukukypsiä ja voivat siis haluttaessa tehdä vauvoja. Timanttien värejä voi muuttaa ja niillä voi luoda itselle merkityksiä, kuten taistelijaluokka, pariskunnat jne. Seri! Pixel Biologist! esimerkiksi kehittää Nichen hahmoille roolipelimäistä kerrontaa. Hän luo eläinpareille tarinoita ruohikosta tulleeseen muukalaiseen rakastumisesta ja tiettyjä ulkonäköominaisuuksia kantavista olennoista hän tekee tulevaisuutta tutkivia papittaria.

Niche on peli, jonka pelaaminen on juuri niin stressaavaa tai rentoa kuin siitä haluaa itse tehdä. Aluksi ei kannata lähteä liian kriittiseen jalostamiseen, vaan kokeilla muutamaankin kertaan pelimekaniikkaa. Kun geenien periytyminen, ominaisuudet ja ympäristön asettamat rajoitukset tulevat tutummaksi, voi kehittää lauman sekoituksella geenejä, joka takaa sen selviytymisen lähes loputtomiin. Pelissä ei ole ainakaan vielä varsinaista lopputavoitetta, vaan sitä voi pelata niin kauan kuin se tuntuu mielekkäältä. Ainoa tapa jolloin pelissä voi epäonnistua, on kun kaikki eläimet kuolevat joko sairauteen, vanhuuteen tai lihansyöjien kynsiin.

Nicheä on helppo lähteä pelaamaan, vaikka muutoin ei olisikaan paljoa videopelejä pelannut. Strategisointi tekee pelistä vuoroin hidas- ja vuoroin nopeatempoisen, sen mukaan mitä kukin saari tarjoaa resurssien ja vastoinkäymisten osalta. Peli saattaakin päättyä nopeasti, jos satunnaisgeneraattori päättää heittää jo alussa useita petoja lauman kimppuun ennen kuin eläinten joukossa on kunnollisia puolustajia. Koko lauma saattaa kuolla muutamassa päivässä. Samoin voi käydä nuhan kanssa, jos laumassa on paljon tiettyä immuniteettigeeniä kantavia olentoja, varsinkin kaksi samaa geeniä omaavien jäsenten elinikä on tuolloin vaarassa lyhentyä radikaalisti.

Vaikka pelillä ei ole ikärajaa, ei se söpöistä eläinhahmoistaan huolimatta sovellu alle kouluikäiselle ja vanhemman tulisikin ensin pelata Nicheä itse tai katsoa esimerkiksi YouTubessa Let’s Play-videoita, ennen kuin antaa sen kovin nuorelle pelattavaksi. Etenkin kiimaisten urosten tapa saattaa lauman naaraita väkisin raskaaksi ei sovellu herkimmille pelaajille. Vauvojen tekeminen kuitenkin tapahtuu söpön sydängrafiikan kautta, eikä siis sen puolesta ole oppikirjamaisen kuvaileva tapahtuma. Toisaalta Niche opettaa loistavasti geenien periytymistä, selviytymisen periaatteita ja luonnon kiertokulkua raskauden, vanhenemisen ja kuoleman sykleissä.

Koko näytön kaappaus 12.3.2017 13644

Ruohikossa voi vaania lihansyöjiä

Tiivistelmä

+ Sopii vähemmänkin pelanneelle
+ Kaunis grafiikka ja musiikki
+ Jokainen pelikerta on uniikki
+ Pohjautuu vahvasti ja uskottavasti biologiaan

+/- Pelillä ei ole ikärajaa, vanhempien tulee kuitenkin miettiä soveltuvuutta nuoremmille lapsille

– Voi käydä stressaavaksi
– Ei varsinaista loppua
– Sattumanvaraisuus saattaa johtaa välillä nopeaan game overiin

 

 

Arvosana

Todellinen nörttityttö

Todellinen nörttityttö

 


Peli on saatu ilmaisena arvostelukopiona.