Nörttitytöt

ow

Kehittäjä & julkaisija: Blizzard Entertainment

Julkaisu: 24.5.2016

Genre: FPS (first person shooter)

Ikäraja: 12

Alusta: Windows, PS4, Xbox One

 

Overwatch pähkinänkuoressa

Blizzard teki sen taas. Overwatch on loppuun asti hiottu, hyvännäköinen ja koukuttava peli. Perusräiskintöjen ankeista aavikoista ja bunkkereista eroava kauniiseen karkkimaailman sijoittuva peli tarjoaa sekä silmänruokaa että sopivasti haastetta pelaajilleen. Pelihahmot ovat monipuolisia, ja tarinoista kiinnostunut pelaaja voi tutustua suosikkihahmoonsa videotrailereiden avulla.

Overwatchin käraja on 12, joten myös nuoremmat pelaajat pääsevät mukaan pelaamaan. Ikäraja on fps-pelille huomattavan alhainen, mutta tämän pelin kohdalla se tuntuu olevan paikallaan. Kukaan ei varsinaisesti kuole, eikä pelissä esiintyvä väkivalta näytä aidolta. Tämä toki tarkoittaa myös sitä, että ikänäöstä kärsivällä satunnaispelaajalla on mahdollisuus saada köniinsä aina vaan nuoremmilta pelaajilta.

ow4

Winston, sankari silmälaseissa.

 

Pelin pelaaminen

Pelissä kaksi tiimiä ottaa mittaa toisistaan ja molemmissa tiimeissä on kuusi pelaajaa. Peli pyrkii tekemään tiimejä suunnilleen samalla tasolla olevista pelaajista. Tasoja saa vain pelaamalla, ja kokemustasojen lisäksi pelaaja saa arkkuja, joista paljastuu erilaisia kosmeettisia juttuja, kuten uusia varusteita ja ääniä sankareille. Arkkuja voi halutessaan myös ostaa ihan oikealla rahalla Blizzardin verkkokaupasta.

Pelissä on tällä hetkellä 23 sankaria joista valita. Hahmoluokkia on neljä: offensive, defensive, tank ja support. Käytännössä voit siis hyökätä, puolustaa, suojata ja parantaa. Useimmat hahmoista toki voivat toimia monipuolisesti, mutta parhaisiin tuloksiin pääsee, kun tutkii hieman mitä hahmon olisi tarkoitus tehdä. Peli tarjoaa erilaisia karttoja, joissa taistelu tapahtuu. Kartoissa olevat tehtävät vaihtelevat hieman mutta ovat muista peleistä tuttuja, eli lipunvaltaamista ja -puolustamista, kuorman saattamista päätepisteeseen ja näiden yhdistelmiä.

ow10Pelihahmoilla on selkeästi toisistaan erottuva ulkonäkö ja ääni. Myös sankareiden kyvyt poikkeavat toisistaan. Muutaman usein käytettävän ja nopeasti latautuvan peruskyvyn lisäksi jokaisella sankarilla on ultimate-kyky, jossa on pitkä cooldown-aika ja joka usein tekee vastustajista silppua. Kun McCree murahtaa ”It is High Noon”, tiedät olevasi pulassa.

Pelissä on myös ns. kilpasarja, competitive play. Kilpailulliseen peliin pääsee mukaan vasta sitten, kun on saavuttanut riittävästi kokemustasoja ja ainakin teoriassa osaa jo pelata. Competitive playssa on kausia, joiden aikana parhaat pelaajat kilpailevat pistesijoista. Korkeimmat pisteet saavuttaneet saavat erilaisia (taas kosmeettisia) palkintoja aina uuden kauden alkaessa.

Jos haluat aloittaa Overwatchin pelaamisen, sinun täytyy valita ensin alusta: haluatko pelata tietokoneella vai konsolilla? Kannattaa huomata, että peliä ei voi pelata yhdessä kaverin kanssa joka pelaa eri alustalla. Tutorial on hyvä ja monipuolinen ja se kannattaa kahlata aluksi läpi. Pelejä voi harjoitella tekoälyä vastaan, ja se helpotti ainakin allekirjoittaneen pelaamista hurjasti: voi tutkia hahmoja, niiden taitoja ja pelin erilaisia karttoja ilman pelkoa siitä, että sotkee muiden pelaajien pelin kokemattomuudellaan.

Sisältää kyseenalaista materiaalia?

ow11

D.Va. Tässä pelissä voit pukeutua pinkkiin robottipukuun ja räjäyttää vastustajat.

Tracerin, pelissä seikkailevan sankarin, voittoposeeraus oli vielä sunnitteluvaiheessa melko perinteinen pin up -poseeraus. Pelaajayhteisö kuitenkin koki sen hahmolle sopimattomaksi ja seksistiseksi, ja poseerausta muutettiin. Blizzard osoitti hyvää pelisilmää muokkamalla hahmoa, sillä nettiyhteisö tuntuu suhtautuvan varsin nihkeästi siihen, että moka myönnetään mutta mitään ei muuteta. Tracer on hahmona aiheuttanut paheksuntaa Venäjällä, missä hahmoon liittyvä sarjakuva kiellettiin kokonaan. Syynä oli sarjakuvaan piirretty suudelma, jossa Tracer suuteli tyttöystäväänsä Emilyä. Tämän katsottiin olevan homopropagandaa, jolta valtion tulee alaikäisiä suojella.

Overwatchista tehty Playboy-henkinen fanitaide sai Blizzardin ärtymään, ja sitä levittävä sivusto suljettiin. Syyksi mainittiin tekijänoikeudet, sillä kuvien piirtäjällä ei ollut minkäänlaista sopimusta pelin julkaisijan kanssa. Kuinka ollakaan kuvitteelliseen Playwatch-lehteen pääsivät esiintymään vain pelin naisoletetut hahmot.

Matalan kynnyksen räiskintää

Peli on parhaimmillaan rennossa kaveriseurassa, mutta sitä voi mainiosti pelata myös satunnaisen porukan kanssa, sillä Overwatch ei rankaise virheistä ihan yhtä rankasti kuin muut räiskintäpelit. Kuten aiemmin mainitsin, kuoleminen tarkoittaa vain pientä aikalisää ja juoksua pelipaikalle, ja peli ei mittaa pelaajien huonommuutta millään lailla. Hahmon vaihtaminen tekee pelaamisesta joustavaa, ja aloittelijakin voi auttaa tiimiään vaikka parantamalla hieman kauempaa. Peliseuraa voi etsiä esimerkiksi Facebookin kautta.

Yksi matsi ei kestä kovin kauaa, joten peliä voi helposti pelata vaikka aikaa olisi rajoitetusti. Vartissa ehtii jo! Tosin vasta äskettäin peliin lisättiin ominaisuus, jonka valitsemalla peliä voi jatkaa saman tiimin kanssa. Erityisen hyvin sujunut peli ja kannustava palaute houkuttelee jatkamaan, vaikka viisainta olisi jo olla nukkumassa.

Pidin pelissä erityisesti siitä, että saan räiskiä menemään sellaisella hahmolla, joka ei ole keski-ikäinen, valkoihoinen mies. Hämmentävää kyllä, pelistä löytyy myös muutama hieman pyöreämpi tai lihaksikkaampi naishahmo! Lisäpisteitä antaisin siitä, jos enkelinsiipinen parantaja ei olisi niin selkeän feminiininen.

Olen pelannut Overwatchia sekä tietokoneella että konsolilla. Vaikka koen olevani konsolipelaajana tumpelo, Overwatchia oli silti melko helppo pelata. Sankareilla on riittävän vähän kykyjä ja kontollit ovat suhteellisen selkeät. Pelaamista helpottaa se, ettei hahmoille voi hankkia mitään pelin kulkuun vaikuttavaa varustusta, vaan jokainen pelaaja on samalla linjalla.

Jos mietit, onko mahdollista tipahtaa ulos kartalta ja kuolla: on se. Kokeilin. Kahdesti!

ow7

Zarya. Pelissä on valtavirrasta poikkeavia naishahmoja.

 

Tiivistelmä

+ peli on aloittelijaystävällinen
+ ja nätti ja koukuttava!
+ matsit ovat sopivan lyhyitä
+ hahmoissa on valinnanvaraa

– muutama naishahmo keikkuu edelleen liian vähissä vaatteissa

 

Arvosana

Mrs. Darth Vader

Mrs. Darth Vader


Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.