Christine Thorel, Liskon häntä

Kustantaja Osuuskumma

Lähde: Osuuskumma

Lähde: Osuuskumma

Christine Thorelin esikoisteos Liskon häntä seuraa Aalmein matkaa kaupungn ylhäisön viihdyttäjästä ja vakoojasta vallankumousjohtajaksi. Kirjan aikana Aalmei joutuu pohtimaan omaa identiteettiään, suhdettaan muihin ihmisiin ja asemaansa yhteisössä useampaan kertaan.

Tarina alkaa siitä, kun päähenkilö – jota siinä vaiheessa vielä kutsutaan Khalmeiksi – saa tehtäväkseen johdattaa rikkaan kauppiaan julman ja arvaamattoman autiomaan läpi toiseen kaupunkiin. Todellisuudessa hänen tehtävänsä on varmistaa, että viesti, jota kauppias kantaa, ei koskaan pääse perille.

Simppeli alku syvenee hyvin nopeasti mielenkiintoiseksi juonittelukuvioksi, ja huomasinkin lukeneeni melkein koko kirjan yhdeltä istumalta. Hieman puolivälin jälkeen tempo kuitenkin hidastuu, ja ehdin jo vähän tuskastua henkilöiden jahkailuun, tilanteen etenemättömyyteen ja päähenkilön uskomattomaan typeryyteen siinä vaiheessa tarinaa. Samaan paikkaan ja samaan tilanteeseen jäätiin jumittamaan vähän turhan pitkäksi aikaa, ja jostain syystä maailmakin jäi odottamaan, että henkilöt saavat sivutehtävänsä tehtyä ennen takaisin pääjuoneen siirtymistä.

Kirja sisältää paljon vertauskuvallista kieltä ja sen kantavia teemoja ovat ainakin yksilön rooli osana yhteisöä ja ihmisen  tasapainoilu omien halujen ja toiveiden ja mukavuudenhalun välillä. Filosofisesta pohdinnasta ja toisaalta kirjan maisemista tulee jollain tavalla mieleen Paulo Coelhon Alkemisti, josta kymmenisen vuotta sitten kohuttiin, kuinka herättelevä ja puhutteleva teos onkaan. No, kaikkien Alkemisti-fanien kannattaa ehdottomasti lukea Liskon häntä, sillä tämä teos onnistuu pohdiskelussaan huomattavasti Alkemistia paremmin.

Aalmei ei pohdiskele omaa ihmisyyttään ja rooliaan maailmassa siksi, että se on kivaa, vaan siksi, että hänen on pakko. Hänen tuntemansa maailma on ajautunut tilanteeseen, jossa kaikki ihmiset ovat loppujen lopuksi  vaarassa, eikä Aalmei pysty enää pitämään itseään irrallaan muun yhteiskunnan tapahtumista. Toisin kuin hän on aikaisemmin kuvitellut, yksinäisyys ei pelasta häntä, vaan ainoastaan tappaa hitaammin. Saavuttaakseen sen, mitä hän kaikista eniten haluaa ja kaipaa, hän joutuu astumaan kauas omalta mukavuusalueeltaan. Toisin kuin Alkemistissa, tässä teoksessa henkilöillä on ihan oikeat ja enimmäkseen uskottavat ja järkevät motiivit toimi niin kuin toimivat, ja vaikka kieli on todella vertauskuvallista, Liskon häntä ei sorru mukasyvällisiin latteuksiin.

Aalmein tarinassa on luettavissa myös jälleensyntymän ja vapahtamisen tematiikkaa. Etenkin kirjan viimeinen osio tuntuu suorastaan raamatulliselta, sillä siinä on selkeästi havaittavissa elementtejä niin Jeesuksen kuin Mooseksenkin tarinoista.

Lukujen väliin on ripoteltu maailman mytologiaa kansantarumaisessa muodossa. Nämä tarut ja legendat, vaikka eivät viekään juonta millään tavalla eteenpäin, toimivat mainioina hengähdyspaikkoina muuten intensiivisessä tarinassa. Lisäksi ne valottavat maailman kansojen ajattelu- ja toimintatapoja syventäen puolihuomaamatta useita sivuhahmoja. Mytologiapätkät toimivat myös mukavana vastapainona Aalmein kristillishenkiselle hahmolle, sillä nämä tarinat muistuttavat tyyliltään hyvin paljon afrikkalaisten heimojen ja Amerikan alkuperäisheimojen  tarinoita.

Liskon häntä on mukaansa tempaava, ärsyttävä, hämmentävä, kummallinen ja mielenkiintoinen kirja. Se ei asetu selkeästi oikein mihinkään genreen. Se on nopeasti luettu, kerronnaltaan hyvin kevyen ja helpon oloinen, mutta sen teemat ja kerrokset jäävät pyörimään mieleen pidemmäksi aikaa. Ehkä Liskon häntä on se kirja, jonka teininä odotin sen hiton Alkemistin olevan. Ei täydellinen teos eikä uusi suosikkini, mutta varsin viihdyttävä ja samaan aikaan pohdiskeleva. Thorel onnistuu luomaan hyvin todentuntuisen maailman, joka jättää tilaa lukijankin mielikuvitukselle. Voisin suositella Liskon häntää luettavaksi yläasteella tai lukiossa pohjustuksena filosofian, elämänkatsomusaineiden tai jopa yhteiskuntaopin keskustelulle.

geekgirl_3

 

(Kirja on saatu blogille ilmaisena arvostelukappaleena)