Kuva: Tero

Alusta: lautapeli

Suunnittelija: Laurent Escoffier, David Franck

Julkaisija: Lautapelit.fi

Genre: lastenpeli, lautapeli, perhepeli, toiminta / näppäryys, fantasia

Ikäraja: 8+

Arkadian maailmojen halki uudeksi kuninkaaksi!

Loony Quest on suurelta osin videopelien innoittama lautapeli, jossa 2-5 pelaajaa yrittävät voittaa piirtämällä. Pelaajat tutkivat erilaisia maailmoja, pelaavat 2D- ja 3D-tasoja, törmäävät outoihin otuksiin ja isoihin pomoihin, löytävät erikoiskenttiä, keräävät bonuksia, haittaavat kilpailijoiden peliä ja keräävät mahdollisimman monta kokemuspistettä voittaakseen pelin.

Loony Quest on peruspelimekaniikaltaan samanlainen kuin pelinkehittäjien aiempi merenalaisiin maisemiin sijoittuva Doodle Quest, joka on huomattavasti karumpi ja yksinkertaisempi. Doodle Quest soveltuu siten vieläkin nuoremmalle kohderyhmälle kuin Loony Quest. Loony Quest on uudelleentoteutettu tarinaltaan ja ulkoasultaan hauskaksi ja kiinnostavaksi. Peli on kehitetty monipuolisemmaksi ja haastavammaksi tuomalla peliin bonus- ja sakkomerkit sekä kepposet.

Pelin tavoite

Pelaajat ovat seikkailijoita, jotka yrittävät kerätä mahdollisimman paljon kokemuspisteitä itselleen matkatessaan seitsemän erilaisen Arkadian maailman läpi. Jokainen maailma on jaettu kuuteen kenttään, joista viimeistä puolustaa hirmuinen Pomo. Jokaisessa kentässä on tehtäviä, joita pelaajat yrittävät suorittaa aikarajan puitteissa piirtämällä haasteruudun ohjeiden mukaisesti piirtoruuduilleen eli läpinäkyvälle muovikalvolle.

Pelaajille voidaan määritellä erilaisia tehtäviä, esimerkiksi piirtää yhtäläinen viiva tietyillä ehdoilla, ympyröidä tai merkitä pisteellä kentällä olevia kohteita tai yhdistää viivoilla esineitä toisiinsa. Pelaajien tulee kuitenkin tehtävää suorittaessa välttää osumasta ennalta määriteltyihin rakennelmiin, pommeihin ja otuksiin tai he saavat miinuspisteitä. Samalla pelaajat voivat yrittää kerätä lisäpisteitä bonuksista.

Kun käytettävä aika on kulunut, jokainen pelaaja asettaa piirtoruutunsa kenttälaudan päälle ja tarkistaa piirrostensa oikeellisuuden, kirjaa keräämänsä kokemuspisteet ja tarvittaessa ottaa ansaitsemansa bonus- ja sakkomerkit varoen samalla ansoja. Pelin voittaa se pelaaja, jolla on eniten kokemuspisteitä, kun yhden maailman kaikki kentät on pelattu.

Pelin grafiikka on hyvin videopelimäistä.

Pelin grafiikka on hyvin videopelimäistä. Kuva: Tero

Tutki, piirrä, vertaa

Ensisilmäyksellä Loony Quest vaikutti siltä, kuin minipeleistä tunnettu Warioware ja kuva-arvoituksista tunnettu Pictionary olisi yhdistetty. Peli on graafisesti hyvin videopelimäinen, tehtävät ovat kuin Wariowaresta ja peruspelimekaniikka on piirtämistä. Peli vaikutti konseptina hyvin omalaatuisen kiinnostavalta, jota luultavasti jaksaisi pelata useamman maailman kerralla. Piirtäminen ja pyyhkiminen piirtoruudun pinnalla toimivat hyvin. Kunhan muistaa, etteivät piirrokset kosketa toisiinsa tai haaraudu, jolloin ne hylätään. Tämän alkoi myöhemmissä kentissä muistamaan paremmin, vaikka tiukka aikaraja lisäsi haastetta.

Kun peliin pääsi paremmin sisälle, se alkoi vaikuttaa enemmän perhe- tai lasten peliltä tai oikeastaan lasten party-peliltä. Pelinkulkuun on lähes mahdoton vaikuttaa. Bonusmerkkejä tuli harvoin käytettyä, sakkomerkkejä ja ansoja tuli eniten varottua, koska ne heikensivät eniten seuraavan tason piirtämistä ja ansat vähensivät piirrettävän tason loppupisteitä.

Muiden pelaajien pärjäämiseen pystyy parhaiten vaikuttamaan sillä, että häiritsee muita pelaajia kepposilla: heittämällä banaanin piirtoruudulle, pakottamalla pitämään hyttynen tussin päällä kentän ajan tai antamalla yhden sakkomerkeistään valitsemalleen pelaajalle. Näitä saa pelikierroksen aikana hyvinkin nihkeästi bonusmerkeistä, jos niihin sattuu huonompi piirtäjä osumaan, ja ne harvoin häiritsevät kovinkaan merkittävästi muiden pelaajien kentän suoriutumista. Lisäksi niistä on mahdollista saada suojakilven tai lisäpisteitä kepposten sijaan, mikä helpottaa marginaalisesti omaa peliä.

Omaa peliä on huomattavasti helpompi sabotoida kuin toisten, koska sakkomerkit ovat sijoitettu helpompiin paikkoihin kuin bonusmerkit ja ne haittaavat piirtämistä huomattavasti enemmän kuin kepposet. Toisin sanoen hyvällä hahmotuskyvyllä, muistilla ja piirtotaidolla oleva pelaaja on täysin mahdoton voittaa, mutta muuten peli on sopivan haastava samantaitoisella peliporukalla. Tästä syystä peli onkin suurimmaksi osaksi taito- kuin tuuripeli. Olisin toivonut peliin vähän enemmän satunnaiselementtejä kuin pelkkää suorittamista. Tästä syystä Loony Questistä ei uutta lempparipeliä tule.

Pelin ehdoton vahvuus on itse piirtäminen, mutta siihen jaksaa paneutua vain lyhyissä pätkissä varsinkin, kun muu ajatustyötä vaativa sisältö jää kovin laihaksi. Etenemisvaihtoehtojen ja päätösten tekemisen puute ja satunnaiselementtien vähyys tekevät pelistä suorituskeskeistä. Upea graafinen ulkoasu ja tekemisen meininki varmasti kiinnostaa pikkuväkeä, mutta lautapeliltään enemmän haluava suuntaa katseensa muiden pelien suuntaan. Loony Questin sijaan kokoperheen peliksi Takenoko soveltuu mielestäni sisällön ja tarinan puolesta kiinnostavammaksi vaihtoehdoksi, vaikka Loony Quest ei ole missään nimessä huono peli.

Lisäosa

Peliin on julkaistu myös lisäosa Loony Quest: The Lost City (2016), jonka mukana tulee 32 uutta tasoa, joihin on keksitty uusia teemoja, ideoita, 3D-pyramidiavaruuslaiva, erikoistasoja, bonus- ja sakkomerkkejä.

Tiivistelmä

Esiteinelle kohdistettu videopelimäinen ja lapsekas piirtelypainoitteinen party-peli, jonka uutuudenviehätys lopahtaa varttuneemmassa seurassa turhan nopeasti.

+ Piirtäminen
+ Lapsiystävällinen
+ Upean eläväinen pelimäinen grafiikka

+/- Yksinkertainen pelimekaniikka

– Suorituskeskeinen
– Tuuri ja taito epätasapainossa
– Peliä jaksaa pelata pieninä annoksina

Arvosana

Ihan söpö naapurin tyttö.

Ihan söpö naapurin tyttö.

**********

Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.