Farming Simulator 17, kansi. Giants Software.

Farming Simulator 17, kansi. Giants Software.

Alustat: iOS, Android, Kindle, Microsoft Windows, Mac OS, PlayStation 3, PlayStation Vita, Xbox 360, Nintendo 3DS, PlayStation 4, Xbox One (testattu), Nintendo Switch
Kehittäjä: Giants Software
Julkaisija: Focus Home Interactive
Genre: Simulaatio
Kotisivu:
http://farming-simulator.com/
 
Arvostelut yleensä aloitetaan pienellä alustuksella pelin juonesta. Mutta ei tällä kertaa. Tässä pelissä nimittäin ei ole varsinaista juonta. Eli ei kosteta mitään eikä kellekkään, ei etsitä kadonneita rakkaita, ei valloiteta maailmaa eikä taistella. Tässä pelissä viljellään vain maata ja kasvatetaan eläimiä. Ja sitten myydään eteenpäin kaikkea, mitä saa irti viljellystä maasta ja kasvatetuista eläimistä. Ja tietenkin ajellaan traktoreilla ja muilla hienoilla maatalouskoneilla!

Farming Simulator 17 on jo sarjan kahdeksas peli. Idea on pelissä ollut alusta asti sama, uusiin versioihin on sitten paranneltu grafiikkaa ja pelimoottoria, sekä tuotu joitain uusia konsepteja. Tähän uusimpaan on tuotu mm. junat, possut ja naisfarmarit, sekä uusia viljeltäviä kasveja. Yksi lisäys on näin suomalaisittain mielenkiintoinen; pelissä pääsee ensimmäistä kertaa ajamaan Valtran traktoreilla. Torilla tavataan!

Ihan päämäärättömästi pelissä ei kuitenkaan tarvitse pyöriä, vaikkei sitä juonta kovasti olekaan; luonnollisesti maanviljelyllä yritetään saada mahdollisimman suuri tuotto, ja saaduilla rahoilla sitten taas ostetaan parempia ja monipuolisempia maatalouskoneita. Nopeampi ja yksinkertaisempi tapa saada rahaa on osallistua missioihin. Tällöin pelaamisella on tarkempi, aikarajattu päämäärä, jolla onnistuessaan saa tehtyä ihan mukavasti rahaa.
 

Maalaisromantiikkaa

Suosittelen lämpimästi tutoriaalin läpikäyntiä ennen pelaamisen aloittamista, varsinkin jos et ole koskaan sarjan pelejä pelannut. Itsehän en mihinkään ohjekirjoihin ikinä koske (paitsi silloin kun on jo liian myöhäistä), ja samalla idealla kohtaan myös uudet pelit; tutoriaalit ovat nynnyjä varten. Tässä pelissä huomasin kuitenkin hyvin pian, että joskus se nynnyily ihan oikeasti kannattaa. Pelistä ei saa juuri mitään irti, ellet tiedä mitä teet, mihin teet ja millä teet. Onneksi tutoriaalit ovat hyvät ja selkeät.

Kokemuksesta voin myös todeta, että kannattaa olla varovainen traktoriensa (ja muiden laitteiden) kanssa, koska jos esimerkiksi sen traktorinsa ajaa järveen, se jää sinne. Hyvä on myös huomioida se, että yksin ei tarvitse maataloutta pyörittää, vaan aina voi palkata itselleen apulaisia.

Pelin grafiikat ovat kauniit, ja niitä katselee ihan mielellään. Kuitenkin jos traktorilla ajaa esimerkiksi kovin pitkään heinän päältä, heinä tuppaa läpi traktorista. Mutta mitäpä pienistä, kun muuten on niin nättiä. Traktorilla ajellessa voi myös kuunnella radiota, joka soittaa tunnelmaan sopivaa musiikkia. On muuten hämmentävän rentouttava kokemus laittaa musiikki soimaan ja traktorilla körötellä auringonlaskuun. Tämäkö on nyt sitä maalaisromantiikkaa?
 

Kuvakaappaus pelistä. Giants Software.

Traktorilla ajelu auringonlaskussa voi olla yllättävän hauskaa! Kuvakaappaus pelistä. Giants Software.

 

Taistelut rahojen ja traktorien kanssa

Tietysti peli tarjoaa myös haastetta, ja pelin vaikeusastetta säätämällä voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten viljojen hinnat muuttuvat. Myös esimerkiksi missiot ovat usein aikarajoitettuja, eli missioiden aikana ei ole ihan hirveästi ylimääräistä aikaa kruisailuun. Pellot pitää myös niittää ajoissa, koska jos viljaa seisottaa pellolla liian kauan, se menettää arvonsa ja lopulta muuttuu käyttökelvottomaksi.

Itse huomasin taistelevani pian myös rahojen kanssa; mitä pitäisi ostaa että saisi mahdollisimman paljon vastinetta rahoilleen? Mistä saisin nopeasti rahaa ostaakseni juuri tuon koneen, kun en voi kaikkia rahoja siihen pistää, kun rahaa pitäisi riittää myös tankkaamiseen?

Toinen asia, minkä kanssa taistelin pitkään, oli traktorien ajaminen. Pelkän traktorin ajaminen on vielä ihan suhteellisen helppoa, mutta perävaunun kanssa tuli roimasti ongelmia. Sain tämän yhdistelmän esimerkiksi jumiin lyhtypylvään ja puun väliin. Piti vain nopeasti käydä kääntämässä, koska peruuttamisesta ei tullut mitään.
 

Miksi tämä on niin suosittu?

Koska peli on sarjassaan jo kahdeksas, joutuu pakostakin miettimään että miksi ihmeessä maanviljelysimulaatio on niin suosittu, että siitä kannattaa tehdä uusi versio vuosittain (ensimmäinen Farming Simulator on julkaistu vuonna 2008, ja vuosi 2011 on ollut ainoa jolloin uutta versiota ei ole julkaistu). Mutta kuten jo aiemmin mainitsin, traktorilla köröttely auringonlaskuun on yllättävän rentouttavaa. Ei tarvitse pelätä takaa hiipiviä örkkejä, ei modailla aseita eikä koko ajan pitää silmällä paikkoja joihin piiloutua. Eikä tarvitse seurata juonta. Moneen peliin on vaikea palata pidemmän tauon jälkeen, koska on jo unohtanut mitä pelissä on tapahtunut ja mitä pitäisi seuraavaksi tehdä. Toki tässäkin pelissä varmasti joutuu tauon jälkeen muistelemaan mitä pitikään tehdä, mutta onneksi kartta tulee tässä apuun: karttaan on värikoodattu pellot sen mukaan, missä tilassa ne ovat, ja mitä niille pitäisi seuraavaksi tehdä.

Peli on mindfulnessia parhaimmillaan: Ei vaadi liikaa ajatusta, vaan on mukavaa rauhallista puuhailua. Peli rakentaa pelaajalle kunnon feelgood-ympäristön, jossa sade tai myrskyt eivät tuhoa satoa, maataloustuista ei tarvitse käydä paperisotaa eikä farmaria saa tapettua edes hyppäämällä korkeasta tornista. Ehkä pelin suosion salaisuus on juuri siinä yksinkertaisuudessa, pienessä puuhastelussa. Ehkä maanviljelijän maailma on niin kaukana stereotypisen kaupunkilaispelaajan elämästä, että se on jo eksoottista; ajatelkaa, joku oikeasti elää näin!
 

Mikäs tässä on viljaa puidessa. Kuvakaappaus pelistä. Giants Software.

Mikäs tässä on viljaa puidessa. Kuvakaappaus pelistä. Giants Software.

 
Tässä välissä haluankin esittää kysymyksen teille lukijoille: oletteko itse tai tunnetteko ketään maanviljelijää, joka pelaisi tätä peliä? Jos tällaisia ihmisiä on, kiinnostaisi tietää mitä he saavat irti tästä pelistä. Jotenkin, jos omalta kohdalta mietin, en ehkä haluaisi työpäivän jälkeen pelata Office Simulator -peliä, jossa aamubussissa taiteillaan ruuhkan seassa, työpaikalla yritetään osua kahvinkeittimen luokse juuri silloin kun siellä on kahvia, ja ruokatauolla yritetään löytää lounasravintola joka kelpaa kaikille. (Ja sivumissioina on esimerkiksi hurjanhauska “kuka pysyy hereillä palaverissa” -tehtävä.) Eihän sitä halua pelata kukaan, joka elää sitä joka päivä. Pelien tarkoitus on kuitenkin tarjota pakoa todellisuudesta ja antaa virtuaalisia kokemuksia jostain, mitä ei välttämättä ole edes olemassa. Enkä usko että kovinkaan moni Farming Simulatoria pelaava haluaisi oikeasti ryhtyä maanviljelijäksi: fyysinen työ kun on parasta virtuaalisesti, konsolin vieressä istuen.

 

Tiivistelmä

+ Ei aiheuta suuria sydämentykytyksiä
+ Tunnelma kohdillaan
+ Näyttää tosi kivalta

– Ei aiheuta suuria sydämentykytyksiä
– Vaatii alkuun opettelua
 

Arvosana

Ihan söpö naapurin tyttö.

Ihan söpö naapurin tyttö.

 
**********
Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.