Löysin vanhan joulukirjeen. Kuudessa vuodessa lapset ovat kasvaneet, mutta muutoin toiveet ovat kovin ajankohtaisia edelleen.

Raahessa joulukuun ensimmäisenä 2010

Rakas Joulupukki,

tuletko tänä jouluna käymään ihan itse vai jätätkö lahjat oven taakse? Jos veljentytöt ovat paikalla, ne voivat kyllä jännittää pahemman kerran, joten kysy niiden vanhemmilta ensin, sopiiko tulla. Meidän perheen puolesta kyllä passaa. Olen tyttäreni kanssa lukenut Joulupukista ja Noitarummusta (Mauri Kunnas). Toivottavasti teillä ei ole useampia entisiä tonttuja tuolla tavalla riehumassa ja häiriköimässä.  Meillä ei kukaan häiriköi ketään (paitsi kaikki möykkäävät liikaa ja väärään aikaan). Meillä ollaan oltu myös aika sopuisasti (huudetaan pää punaisena). Mutta siitä huolimatta me toivotaan lahjoja. Mieluiten sellaisia, jotka ei vie kovin paljoa tilaa ja joiden kääreet ynnämuut voi kierrättää.

Tässä on vähän tarkempi lista:

– Toivon joululahjaksi (käytettyjä) kirjoja, jos antajaa ei harmita se, ettei kirja todennäköisesti loppuikäänsä vietä juuri minun hyllyssäni, vaan kierrätän sen eteenpäin.
– Ekokassit ja muut kestävää kehitystä tukevat tuotteet ovat mieluisia hyötylahjoja.
– Tyttärelle saa antaa käytettyjä leluja, lehtiä ja kirjoja, kunhan ne ovat suhteellisen ehjiä ja käyttökelpoisia.
– Kaikki itsetehty on kivaa. Kunhan niihin syötäviin tekeleisiin ei ole laitettu oliiveja eikä meetwurstia, no joo, eikä sieniä eikä pekoniakaan.
– Myös lahjakortteja otamme vastaan, myös sellaisia itse keksittyjä kuten “tällä kupongilla ikkunanpesu”.

Koska en ole missi eikä näin ollen minulta koskaan suorassa lähetyksessä kysytä, mitä toivon kaikkein eniten, en voi vastata että maailmanrauhaa. Mutta voisitko kuitenkin, hyvä Joulupukki, edistää rauhan ja tasa-arvon ja hyvinvoinnin etenemistä maailmassa? Tuntuu pahalta viettää ähkyjoulua, kun jossain päiväntasaajalla lapsi kuolee, kun sillä ei ollut moskiittoverkkoa. Jos meille ei tule joulukortteja, oletan, että ystävät ja sukulaiset ovat lähettäneet kortti- ja postimerkkirahansa jollekin hyväntekeväisyysjärjestölle. Jos meille ei tule lahjoja, oletan, että lahjarahat ovat menneet korttirahojen perässä muiden auttamiseksi.

Joten loppujaan, en minä nyt niitä kirjoja ja ekokassejakaan loputtomiin tarvitse. Että jos vaikka niitä moskiittoverkkoja, vesijohtometrejä ja lehmiä Afrikkaan mieluummin.

Joulunodotusterveisin Stina

Kirje joulupukille. Kuva: Pixabay, editointi kirjoittajan.

Kirje joulupukille. Kuva: Pixabay, muokkaus kirjoittajan.