harry-potter-and-the-cursed-child

Teksti sisältää spoilereita Harry Potter- kirjasarjasta ja Harry Potter and the Cursed Child- näytelmästä.

Harry Potter- sarjan uusin teos, näytelmä Harry Potter and the Cursed Child parts 1 and 2, sai ensi-iltansa Lontoossa 30.7.2016 ja ilmestyi maailmalla näytelmäkäsikirjoituksena 31.7.. Näytelmä on monessa mielessä keskustelua herättävä teos. Se vastaa moniin kysymyksiin, kuten miten kirjasarjan päähenkilöiden lapset oppivat elämään vanhempiensa varjossa, ja mitä Harry Potterille ja kumppaneille kuuluu yhdeksäntoista vuotta kirjasarjan päättymisen jälkeen. Teos tuo valoa myös Tylypahkan tupien elämään; Harry Potterin nuorin poika, Albus Severus Potter, päätyy Rohkelikon sijaan Luihuisen tupaan yhdessä Scorpius Malfoyn kanssa. Näytelmässä Scorpius ja Albus matkustavat ajankääntäjällä takaisin menneisyyteen, tarkoituksenaan estää Cedric Diggorya kuolemasta. Asiat eivät kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan ja lapset päätyvät muuttamaan tulevaisuutta dramaattisesti.

timeturnerAina tulevaisuutta ei kuitenkaan ole pystytty saagan kirjoissa muuttamaan. Aikamatkustus esitellään ensimmäisen kerran Azkabanin vanki -kirjassa, joissa Hermione saa ministeriöltä ajankääntäjän voidakseen käydä useilla päällekkäisillä tunneilla. Kirjan lopussa Hermione ja Harry päätyvät käyttämään ajankääntäjää pelastaakseen hevoskotka Hiinokan hengen ja Sirius Mustan sielun. Azkabanin vangissa ajankääntö esitellään suljettuna ympyränä: Menneisyyttä ei voi muuttaa sillä tulevaisuus ja menneisyys ovat kytköksissä toisiinsa; Menneisyyteen voi matkustaa, mutta siellä päätyy tekemään ainoastaan sen, mikä tulevaisuudessa on jo tapahtunut. Hyvänä esimerkkinä tässä toimii kolmoskirjan tapaus, jossa tulevaisuuden Harry pelastaa menneisyydessä oman ja kummisetänsä Siriuksen hengen; hän luo suojeliuksen karkottaakseen hahmoja ahdistelleet ankeuttajat. Menneisyyden Harry Potter näkee vastarannalla itsensä luomassa suojeliuista. Tulevaisuuden Harry muistaa nähneensä itsensä vastarannalla ja hyppää esiin oikeaan aikaan pelastamaan itsensä ja kummisetänsä.

Vaikka ajankääntäminen esitellään kolmannessa kirjassa suljettuna silmukkana, annetaan kirjassa kuitenkin ymmärtää, että menneisyyttä voidaan muuttaa.

Minerva McGarmiwa varoittaa Hermionea ajankääntäjän käytön mahdollisista seurauksista. Monet ovat tappaneet menneisyyden tai tulevaisuuden itsensä törmätessään toisiinsa ja useat ovat tulleet hulluksi nähdessään itsensä menneisyydessä. Tämä ennakoi sitä, ettei aikamatkustus olekaan suljettu luuppi kuten kirjoissa annetaan ymmärtää. J.K. Rowling myös kieltää suljettu silmukka -teorian kertomalla, että tulevaisuutta voi muuttaa: Pisin aika mennä turvallisesti mennisyyteen ilman suuria seuraamuksia, on viisi tuntia. Menemällä kauemmas takaisin menneisyyteen, voi tulevaisuus muokkautua rankalla kädellä, joku saattaa olla naimisissa eri henkilön kanssa, tai joku henkilöhahmoista saattaa jäädä syntymättä.

Kirottu lapsi -kirjassa esitellään siis aivan toisenlainen aikamatkustusteoria. Albus Potter ja Scorpius Malfoy matkustavat useita vuosia takaisin menneisyyteen ja muuttavat tulevaisuutta dramaattisesti. Loppukirjan ajan lapset pyrkivät muuttamaan tulevaisuuden samanlaiseksi, kuin se oli ennen kuin he päätyivät sorkkimaan menneisyyttä. Todellisuudessahan menneisyyttä tai tulevaisuutta ei voi muuttaa, vaan ajankääntäjän avulla henkilöt liikkuvat eri ulottuvuuksissa. Kaikki menneet ja tulevat tapahtumat ovat samanaikaisesti olemassa, ajankääntäjän avulla vain liikutaan erilaisissa todellisuuksissa. Kirottu lapsi  käsikirjoituksessa lapset liikkuvat erilaisissa todellisuuksissa. Ulottuvuuksissa, joissa Hermione ja Ron eivät ole yhdessä, joissa Scorpius ei ole koskaan syntynyt tai joissa Voldemort on voittanut sodan.

Uudessa kirjassa siis esitellään aikamatkustus, jossa menneisyyden muuttaminen on mahdollista. Miten tämä siis osuu yhteen kolmannessa kirjassa esitellyssä aikamatkustuksessa, jossa aikamatkustus esitetään suljettuna ympyränä? Yksinkertaisesti siten, että kolmannessa kirjassa liikutaan sellaisissa ulottuvuuksissa, joissa menneisyys ja tulevaisuus ovat linkittyneitä toisiinsa niin, että menneisyyden tapahtumat ovat tapahtuneet myös tulevaisuudessa. Emme kuitenkaan voi olla varmoja, että suljettu silmukka -tyyppinen ajankääntö ei muokkaa tulevaisuutta. Näemme kirjojen lävitse ainoastaan pienen osan maailmasta ja lisäksi kolmen tunnin ajankääntömuutokset ovat pieniä verrattuna useiden vuosien ajankääntömuutoksiin.

Vaikka ajankääntäjä vaikuttaa ainoastaan sen käyttäjiin ja heidän kokemuksiinsa, sillä universumi, josta käyttäjät lähtevät, on edelleen olemassa, samoin kuin se todellisuus, johon he ajankääntäjän avulla menevät, on Rowlingin tekstissä selkeästi esillä se, että ajankääntäminen on niin vaarallista kuin ei-toivottavaakin. Rowlingin kirjoittamissa ajankääntötapahtumissa menneisyyden muokkaaminen johtaa usein epätoivottuihin todellisuuksiin. Ainoastaan suljettu silmukka -tyylinen ajankääntäminen, jossa mennyttä ei muokata, on suotavaa. Suljettu silmukka -ajankääntäminen on kuitenkin pidemmällä ajankäännöllä yhtä riskialtis kuin tavallinen ajankääntäminen: Mitä pidemmälle menneisyyteen mennään, sitä epävarmempaa on, että menneisyys on tulevaisuudessa jo määritelty ja pienikin menneisyyden muokkaaminen saattaa aloittaa tulevaisuutta muokkaavan ketjureaktion.