Nörttitytöt

Minkälaista musiikkia nörtti kuuntelee? Nörttimusiikkia tietysti. Useat artistit ja yhtyeet hakevat inspiraationsa fantasiasta, mytologioista tai vaikkapa pelimaailmasta. Nörttitytöt esittelevät nyt omat nörttimusiikkisuosikkinsa.

————–

Battlelore kuuluu niihin bändeihin, joita minun täytyy aina säännöllisen epäsäännöllisin väliajoin kuunnella. Nyt on ollut taas sellainen hetki. 2000-luvun alkupuoliskolla Lappeenrannassa perustetun yhtyeen koko tuotanto perustuu J. R. R. Tolkienin maailmaan. Viimeisimmän levynsä Doomboundin yhtye julkaisi vuonna 2011. Levy kertoo bändin sanoin Túrin Turambarin tarinan.

Battlelore: House of Heroes

 

Tutustuin yhdysvaltalaiseen Powergloveen mieheni kautta. Kyseessä on pääasiassa instrumentaalista powerheviä tekevä bändi, joka coveroi sekä peli- että TV-ohjelmien musiikkia. Pelimusiikista he ovat coveroineet muiden muassa Duck Huntin musiikkeja, TV-puolelta mainittakoon Simpsonien tunnari.

Powerglove: Gotta Catch ‘Em All (Feat. Tony Kakko)

 

Jos sotahistoria kiinnostaa, ruotsalainen Sabaton on sen alan ehdoton osaaja. Yhtyeen kappaleet kertovat historiallisista tapahtumista ja keskittyvät ensimmäiseen ja toiseen maailmansotaan. Levy Art of War käsittelee Sunzin teosta Sodankäynnin taito. Luonnollisesti myös Suomi on mainittu useassa Sabatonin biisissä, kuten Talvisota, White Death (kertoo Simo Häyhästä) sekä Soldier of 3 Armies (Lauri Törni).

Sabaton: Ghost Division

-Riikka

————-

Jokainen vanhan ajan figuharrastaja tietää Bolt Thrower -hevipumpun, jonka biiseissä viitattiin suoraan Games Workshopin Warhammer- ja Warhammer 40,000 -figupelien maailmoihin. Games Workshopin omassa White Dwarf -lehdessä jopa mainostettiin bändiä, no mikä ei tullut yllätyksenä kenellekään kun katseli firman tyyppien pitkiä lettejä, takatukkia ja hihattomia paitoja. Kultaisella 80-luvulla Games Workshop antoi jopa luvan käyttää peliensä kuvituksia levynkansina. Bolt Thrower ei suinkaan ollut ainoa heviyhtye, jota firma sponsoroi, mutta merkittävin ja musiikillisilta ansioiltaan huomattavin. En tiedä, miksi juuri raskaampi musa on nörttien mieleen tai miksi niin moni hevibändi ammentaa juuri nörttikulttuurista, mutta vuorovaikutus on kiistaton.

Nykyään tosin Games Workshopilla on eri johto ja meno sen mukainen. Bolt Throwerin levy-yhtiön ottaessa yhteyttä Realm of Chaos ,levyn uusintapainoksen myötä he saivat vain lakimieskaartin uhkauksien ryöpyn niskaansa, menneistä yhteistyökuvioista ei tiedetty mitään.

Bolt Thrower: Realm of Chaos

-Jonas

————–

Gavin Dunnen tuotannon kattaminen näin lyhyessä jutussa tuntuu milteipä mahdottomalta. Irlannin suosituimmaksi indie-artistiksi tituleeratun Dunnen musiikkiprojekti Miracle of Sound keskittyy originaaleihin, peleihin ja muihin nörttiteoksiin perustuviin musiikkikappaleisiin, jotka mies tuottaa pääasiasiassa yksinään pienessä kotistudiossaan. Tämä epäilyttävästi Jeesus Kristusta muistuttava irlantilaisheppu hoitaa siis kaiken aina kappaleiden säveltämisestä instrumenttien soittamiseen ja vielä miksaukseen.

Dunnen suurin taito on kuitenkin multitaskaamisen sijaan hänen kykynsä muokata musiikkityyliään lähdemateriaaliin sopivaksi. Esimerkiksi juuri julkaistuun Battlefield 1:en perustuva Pawns of War mukailee vanhoja sotamarsseja, Indie-rakas Journeyn mukaan sovitettu Stay By My Side on täynnä herkkää melodiaa ja puolalaiseen Witcher 3:een perustuvasta Wake The White Wolfista löytyy keskieurooppalaisen kansanmusiikin vivahteita. Alkuperäisteosten tunnelmat, teemat ja tarinat paistavat lävitse paitsi kappaleiden melodioista, myös tarkkaan mietityistä lyriikoista jotka paljastavat alkuperäisteoksista ulottuvuuksia, joita ei välttämättä olisi päältäpäin huomannut.

Dunne on myös toiminut yhteistyössä suurten peliyhtiöiden kuten Ubisoftin, EA:n ja Bethesdan kanssa ja hänen Cries Of A Dead World -kappaleensa oli mukana Wasteland 2 -hittijulkaisussa. Miehen koko tuotannon löytää hänen Youtube-kanavaltaan ja sen saa ostettua itselleen mm. Bandcampista ja iTunesista.

Miracle of Sound: Stay by My Side

-Niko

————–

Saksalaisen metallibändin Blind Guardianin kappaleet ovat saaneet inspiraationsa elokuvista, peleistä ja fantasiakirjallisuudesta. Biisejä löytyy niin  Blade Runnerista, Twin Peaksistä kuin Dungeons and Dragonsistakin. Vuonna 1998 ilmestynyt teemalevy Nightfall in Middle-Earth perustuu Tolkienin Silmarillioniin. Blind Guardian on mukana myös Sacred2-pelissä, jossa on tehtävä “Blind Guardian Quest”. Tehtävän palkintona pääsee katsomaan Blind Guardianin konserttia, joka on tietysti toteutettu hienona peli-animaationa.

Blind Guardian: The Lord of the Rings

 

Oma suosikkibändini on Anthrax, jonka jäsenet ovat tunnettuja sarjakuva- ja elokuvanörttejä. Anthraxin nörttihenkisyys näkyy ainakin heidän sanoituksissaan, levyjen kansissa ja t-paidoissakin. Anthraxin tunnetuin biisi lieneekin I Am the Law, joka kertoo sarjakuvasankari Judge Dreddistä.

Anthrax: I Am the Law

 

Chameleon Circuit on brittiläisen vloggarin Alex Dayn bändi, joka omien sanojensa mukaan soittaa “time lord rockia”. Bändin Doctor Who -aiheiset kappaleet ovat tarttuvia poprock-melodioita scifi-hengessä. Bändin animaatio-videot ovat katsomisen arvoisia.

Chameleon Circuit: An Awful Lot of Running

-Katja

————-

Alestorm on skotlantilaista piraattimetallia. Siinä missä hevibändit ovat perinteisesti nojanneet fantasia- ja mytologiakuvastoon, Alestormin kappaleissa riehutaan merirosvoina pitkin seitsemän meren aaltoja, Pirates of the Caribbean -henkisessä merirosvofantasiassa kirouksineen ja merihirviöineen.

Alestorm: Death Throes of the Terrorsquid

 

Abney Park on amerikkalainen steampunk-bändi. Monenlaisia elementtejä musiikissaan yhdistelevän yhtyeen biiseissä on höyryä, ilmalaivoja, maailmanlopun jälkeisiä tunnelmia ja eetteriä.

Abney Park: Tribal Nomad

-Mikko

————

Vanha Nightwish on täynnä viittauksia muun muassa Tolkienin teksteihin, DragonLance-sarjaan sekä mytologiaan.

Nightwish: Wishmaster

 

Todella monet metallibändit käyttävät sanoitustensa ja imagonsa inspiraationa oman alueensa mytologiaa. Hyviä esimerkkejä suomalaisesta mytologiahevistä ovat muun muassa viikinkiretkistä laulava Turisas, Kalevala-kuvastoa hyödyntävät Ensiferum ja Amorphis, esikristillisestä Suomesta inspiroituvat Moonsorrow ja Korpiklaani, sekä peikkomaiseen ulkoasuun luottava Finntroll. Ruotsalainen Amon Amarath käyttää inspiraationaan viikinkimytologiaa, sveitsiläinen Eluveitie leikkii kelttikuvastolla ja saksalainen Equilibrium ammentaa germaanisesta mytologiasta. Equilibriumin live-settiin kuuluu myös cover-versio Skyrimin tunnarista, joka kuultiin myös Nummirockissa juhannuksena 2016.

Ensiferum: Ahti

 

Equilibrium: Dragonborn (cover)

 

Finntroll: Häxbrygd

 

Omanlaistaan nörttimusiikkia tekee ruotsalainen Machinae Supremacy, jonka musiikkiin kuuluu olennaisena osana SiD-sirulla tehty 8-bittinen äänimaailma. Lisäksi bändin sanoitukset käsittelevät vahvasti nörttikulttuuria: pelaamista, internettiä ja sananvapautta, sekä monille nörteille tuttua irrallisuuden tunnetta tavallisten ihmisten yhteiskunnasta.

Machinae Supremacy: Rise of a Digital Nation

 

Mikäli kaipaa kauhupeleihinsä sopivaa taustamusiikkia kannattaa lyödä soittolista täyteen Nox Arcanaa. Kyseessä on amerikkalainen dark ambient -duo, jonka musiikki on saanut inspiraationsa klassisista kauhuteoksista, goottiestetiikasta, keskiaikaisesta mystiikasta ja muinaisista mytologioista.

Nox Arcana: Descent into Madness

-Reetta

————–

Jäikö oma suosikkisi mainitsematta? Kerro se kommenteissa!