Kun puhutaan peleistä joihin voi uppoutua useammaksi tunniksi ilman että ajankulua huomaa, tulee ensimmäisenä mieleen World of Warcraft, Skyrim ja Civilization V. Mutta entä jos peli onkin ihan jotain muuta kuin raidaamista, lohikäärmeiden metsästämistä tai maailman valloittamista, voiko sellainen peli viedä mukanaan useammaksi tunniksi ilman että kelloa huomaa katsoa välillä?

Kyllä voi. Edellä mainitut pelit ovat toki minullakin olleet kovalla kulutuksella ja ajantaju mennyt ihan täysin, mutta yksi pelisarja on vienyt elämästäni satoja tunteja jo vuodesta 2002. Kyseessä on The Sims.

The Sims 4 - GeekCon

Lanit menneillään? The Sims 4: City Living toi mukanaan GeekCon tapahtuman, jossa voi tietokonetaitoja kehittää nopeammin kuin kotona.

Tutustuin kavereiden ansiosta The Sims-peliin kesällä 2002. Sain lainaan perusosan ja ensimmäisen lisäosan, Livin’ Large, jotta sain tutustua peliin ilman että joutuisin maksamaan. Ja siitä se sitten lähti. Pian minulla oli omana The Sims ja sen lähes kaikki lisäosat. Sitä pelatessa aika meni simien elämän hallintaan.

Kun kuulin, että pelisarjaan tulee uusi osa, The Sims 2, täysin uusilla grafiikoilla ja monilla muilla parannuksilla, olin innoissani. Pelin ilmestymispäivänä syksyllä 2004, suuntasin heti kauppaan ostamaan sen. Ja peli vei jälleen kerran mennessään. Tässä vaiheessa aloin viettämään paljon aikaa myös rakentaen taloja ja sisustaen niitä. Saatoin viettää jopa kokonaisen päivän yhden talon kimpussa. Myös tähän minulta löytyi lähes kaikki lisäosat.

Sitten päästäänkin pelisarjan kolmanteen osaan joka ilmestyi 2009. The Sims 3 toi mukanaan avoimen maailman, vielä paremmat grafiikat kuin edeltävissä ja enemmän mahdollisuuksia simien luonnissa. The Sims 3 sisälsi yhteensä 11 lisäosaa, joista ehdottomasti suosikiksi nousi viimeinen ilmestynyt lisäosa, Into the Future. Siinä pääsi matkustamaan tulevaisuuteen ja tapaamaan omia tulevaisuuden sukulaisia. Ja toki kaikki nykyajassa tehdyt asiat vaikuttivat tulevaisuuteen. Jos olit nykyajassa rikas, niin sukulaisesi asuivat ns. rikkaalla alueella tulevaisuudessa. Jos taas halusit että sukulaisesi kärsivät köyhyydestä tulevaisuudessa, oli parasta itsekin elää köyhänä.

The Sims 4 - selfie

Simsit voivat ottaa selfieitä kännykällään. Tässä oma simsini on GeekConissa merirosvoksi pukeutuneena.

Ja jälleen 2014 oli ilon aika kun The Sims 4 julkaistiin. Uusi osa toi mukanaan mm. uusia keinoja rakentaa, kuten valmiiksi sisustettuja huoneita, talon perustuksen korkeuden säätäminen, huoneiden koon muuttaminen ja huoneiden siirtäminen ilman että koko talo täytyy tehdä uusiksi. Lisäksi simien luontiin oli jälleen kerran tehty parannuksia ja simit saivat itsellensä tunteet, jotka vaikuttavat heidän käytökseensä. Toki paljon myös otettiin pois, kuten avoin maailma, taaperot, kellarit ja uima-altaat. Avoimen maailman poistamista perusteltiin sillä, että peli toimii sujuvammin myös ns. peruskoneilla, jopa läppäreillä joita ei ole suunniteltu pelikäyttöön. Kellarit ja uima-altaat tulivat myöhemmin peliin ilmaisina päivityksinä, mutta edelleen tänäkin päivänä taaperot puuttuvat. Itse olin innoissani kaikesta, varsinkin kun pystyin pelaamaan peliä omalla läppärilläni joka on kaukana kunnollisesta pelikoneesta.

Jossakin vaiheessa minulle tuli kuitenkin ikävä avointa maailmaa. Tympäisi kun ei voinut enää käydä naapurustossa ilman että joka kerta tulee latausnäkymä, tuntui että oli vankina omassa kodissa. Pidinkin taukoa pelaamisesta ja sen sijaan pelasin muita pelejä joihin sain upotettua aikani. Sitten tuli se päivä kun päätin antaa pelille uuden mahdollisuuden, ja onneksi annoin. Sinä aikana oli tullut jo uusi lisäosa ja muuta lisäsisältöä, joten se sai minut innostumaan taas pelin pelaamisesta. Tällä hetkellä on ilmestynyt 3 lisäosaa, joista viimeisin lisäosa, City Living, on ehdoton suosikkini. Se toi mukanaan mahdollisuuden asua kerrostaloasunnossa, kolme uutta ammattia joista yksi on sosiaaliseen mediaan keskittyvä, sekä erilaisia tapahtumia, kuten nörteille suunnatun GeekConin!

The Sims 4 - naapuriraivo

Kun naapurit häiritsevät yöllä, on ihan sallittua käydä raivoamassa.

Edelleenkin toki kaipaan jotain asioita The Sims 3 ajoilta, kuten mahdollisuutta kustomoida huonekalujen värit yhteen sopiviksi, ja olisihan se kivaa jos ne taaperot tulisivat myös takaisin.

PC-versioiden lisäksi olen pelannut myös PlayStation 2:lle julkaistuja The Sims pelejä, eli The Sims, The Sims: Bustin’ Out ja The Urbz: Sims in the city. Nämä pelit eivät kuitenkaan koskaan saaneet minua läheskään yhtä innostuneeksi kuin PC-pelit.

Kaikki kuvat otettu pelatessani The Sims 4.