ranskalainen-sarja

Emmanuel Moynotin sarjakuva Ranskalainen sarja – Myrsky kesäkuussa perustuu Irène Némirovskyn samannimiseen romaaniin. En ollut kuullutkaan alkuperäisteoksesta, mutta törmättyäni tähän sarjakuvasovitukseen, kiinnostuin heti – pidän sarjakuvista ja toinen maailmansota kiinnostaa minua. Ranskalainen sarja sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen Ranskaan. Teoksessa ei keskitytä rintaman tapahtumiin, vaan sotaa käsitellään kolmen eri perhekunnan näkökulmasta.

Olen lukenut viime aikoina enimmäkseen supersankariaiheisia sarjakuvia, joten Ranskalainen sarja tarjosi minulle vaihtelua tavanomaiseen. Kyseessä ei ole ensimmäinen lukemani vakavamielinen sarjakuva, mutten ole lukenut pitkään aikaan sarjakuvaa, jossa kaikki tapahtumat ovat realistisia ja todellisesta elämästä poimittuja. Sotakirjallisuus on kuitenkin minulle entuudestaan tuttua erilaisista näkökulmista – Moynotin sovitus Némirovksyn romaanista on siis mielenkiintoinen yhdistelmä tuttua ja uutta.

Kirjan tarina kuvaa sodan vaikutuksia siviilen elämään ja kuinka kriisitilanne vaikuttaa ihmisluonteeseen. Sarjakuva on hyvin nopelukuinen ja Moynotin mustavalkoinen kuvitus sopii teoksen epävarmaan ja synkeään tunnelmaan erinomaisesti. Sillon tällöin kuvitusjälki näytti tosin hieman suttaiselta, jolloin piti miettiä jonkin aikaa, mitä kuvassa oikein tapahtuu. Tarinaa oli enimmäkseen helppoa seurata, mutta välillä se tuntui hyppivän hyvin äkillisesti paikasta ja tapahtumasta toiseen aiheuttaen hiukan epäselvyyttä.

Kokonaisuudessaan Ranskalainen sarja – Myrsky kesäkuussa -romaanin sarjakuvasovitus on mielenkiintoinen. Pidin tarinasta ja sen tarjoamista lukuisista näkökulmista, vaikka jotain jäi puuttumaan: minulle ei kehittynyt hahmoihin kovin vahvaa tunnesidettä ja suurin osa teoksen tapahtumista jäi hiukan etäisiksi. Sarjakuva olisi kenties tarjonnut enemmän, jos alkuperäisteos olisi minulle entuudestaan tuttu, mutta kyllä tarina kaikesta huolimatta toimi sellaisenaankin. Jos Ranskalaisen sarjan toinenkin osa muokataan sarjakuvaversioksi, lukisin sen. Sarjakuva herätti myös mielenkiintoni Némirovskyn romaaneja kohtaan, joten tulen varmasti lukemaan ne tulevaisuudessa.

Sain kirjasta arvostelukappaleen kustantajalta.