Kuva: 10tons Ltd.

Kuva: 10tons Ltd.

Alustat: PS4, PS3, PSVita, Xbox One (testattu), Android, iPhone, Windows phone, Windows 8
Kehittäjä: 10tons Ltd
Julkaisija: 10tons Ltd
Genre: Puzzle
Pelin kotisivu:
http://www.10tons.com/Game/king_oddball.html

King Oddballin idea on hyvin yksinkertainen; vastustajia tuhotaan heittelemällä kivenlohkareita. Koska kuningas on pelkkä pyöreä naama, ei hän pysty heittämään lohkareita käsillään. Mutta ei hätää; kiviä heitellään kielellä! Kyllä, luit oikein: Pelissä kuningas viskoo kielellään kiviä pahaa-aavistamattomien vastustajien päälle.

Pelaaminen on riemastuttavan yksinkertaista: Yhden napin painallus riittää. Kuningas heiluttaa lohkaretta heiluriliikkellä, ja pelaajan pitää vain päättää koska lohkare päästetään vapaaksi. Pelin fysiikka on hyvin realistinen, ja lohkare tosiaan lentää juuri sinne minne sen kuvittelikin menevän. Vastustajia on erilaisia, ja tasojen edetessä ne seisovat mitä mielikuvituksellisimpien esteiden takana. Onneksi esteiden ja vihollisten joukossa on myös räjähdelaatikoita, joihin osumalla pelialuetta saa tyhjennettyä entistä tehokkaammin. Pelatessa huomasin myös, että kiviä voi heitellä nopeastikin peräkkäin, joka mahdollistaa erilaiset klikkaukset. Ja pienenä spolerina: Myös kuninkaaseen itseensä osuneista kivistä saa pisteitä!

Kuva: 10tons Ltd.

Kuva: 10tons Ltd.

Vaikka pelaajalta ei vaadita kuin yhden napin painamista, peli ei kuitenkaan ole helppo. Ensimmäiset tasot selvittää vielä leikiten, ja jossain vaiheessa itsellekin tuli sellainen tunne, että peli on ehkä liian helppo. Vaikeustaso kuitenkin onneksi nousee pelin edetessä, ja asettaa pelaajalle sopivasti haastetta. Pelialueella edetään karttaruutu kerrallaan, eli jos jokin kenttä tuntuu liian vaikealta, voi koettaa jotain toista kenttää.

Pelin grafiikat ovat selkeät ja hyvällä tavalla erilaiset. Peleissä usein tavoitellaan realistisuutta tai varsinkin kännykkäpeleissä kirkkaita värejä. King Oddballissa värit ovat sopivan hillityt. Grafiikat näyttävät jopa hieman käsin piirretyiltä. Pelin edetessä kuningas irvistelee ja näyttää huutavan riemusta, mutta oma lempparini on kuninkaan pettynyt ilme, kun vihollisia ei saatukaan tuhottua. Hieman yllättäen kuningas ei olekaan raivostuneen näköinen, vaan selkeästi vain surullinen.

Pelin taustalla soi hieman vinksahtanut musiikki. Turha kuitenkaan huolestua; haitarimusiikki tässä tapauksessa ei ole laisinkaan ärsyttävä, vaan sopii täydellisesti pelin muutenkin vinksahtaneeseen maailmaan.

Testasin peliä alun perin Xboxilla, mutta lopulta latasin pelin myös puhelimeen. King Oddball onkin täydellinen ajantappopeli vaikka bussia odotellessa. Peli on ehkä hieman liian yksinkertainen ja samaa asiaa toistava konsolilla pelattavaksi. Pelissä on mahdollista kerätä erilaisia saavutuksia, mutta ainakaan itse en jaksanut niitä kauheasti tavoitella.

Itseäni jäi pelissä hieman harmittamaan liika samankaltaisuus Angry Birdsin kanssa, vaikka toki kielellä heittely onkin hyvin omaperäinen idea. Tietysti jos pelin perusidea kiinnostaa, mutta kokee Angry Birdsin liian kaupallistetuksi, voi King Oddball olla oiva valinta. Kuitenkin esimerkiksi Angry Birdsissä vastustajia voi heitellä erilaisilla linnuilla, joka tuo mukavasti monipuolisuutta peliin. King Oddballissa tätä mahdollisuutta ei ole, vaan kivi on aina samanlainen ja tekee samanlaista tuhoa. Tämä lyhentää peliaikaa selvästi, koska kyllästyminen tapahtuu huomattavasti nopeammin. Pelissä on mukana toki myös erilaisia haasteita, jotka avautuvat pelin edetessä. Näissä voi esimerkiksi kivien sijaan heitellä kranaatteja. Kranaatit ovat kuitenkin saatavilla vain haasteen omilla tasoilla, eikä niitä voi hyödyntää pääpelissä. Kiva kuitenkin huomata, että lisää pelattavaa löytyy haasteiden kautta.

Kuva: 10tons Ltd.

Kuva: 10tons Ltd.

Tiivistelmä

+ Vinksahtanut musiikki
+ Kivat grafiikat
+ Haasteet tuovat lisää pelattavaa

– Liika samankaltaisuus Angry Birdsiin
– Ei tarpeeksi variaatiota, kyllästyttää nopeasti

Arvosana

Ihan söpö naapurin tyttö.

Ihan söpö naapurin tyttö.

 

**********
Peli on saatu ilmaisena arvostelukappaleena.