Joskus vaan ahistaa! Kuva: Sini Handolin

Joskus vaan ahistaa! Kuva: Sini Handolin

Tässä muutamia rentoutumistekniikoita akuutteihin ahdistuskohtauksiin. Olen itse käyttänyt näitä kaikkia ja havainnut ne toimiviksi. Eri ihmisille toimivat tietysti eri asiat. Kerro kommenteissa oma vinkkisi!

Kun meinaa tulla vellit housuun
Tämän tekniikan luin noin kuusitoistavuotiaana jostain Peter O’Donnellin Modesty Blaise -kirjasta – en valitettavasti muista, mistä. Kirjassa kaksi tavisnuorta on joutunut seikkailun pyörteisiin ja pahikset ovat juuri ottaneet heidät vangiksi. Tavikset ovat siis kirjaimellisesti sellissä ja ovat hyperventiloinnin ja pyörtymisen rajamailla. Heidän onnekseen vankina on myös Modesty Blaisen uskollinen bestis Willie Garvin, joka tietää, miten pää pidetään kylmänä.

Willie komentaa nuoret seisomaan ja käskee heidän vetää keuhkonsa täyteen ilmaa, laskea viiteen henkeä pidättäen ja puhaltaa sitten keuhkonsa aivan tyhjiksi. Sitten taas alusta. Jonkin aikaa jatkettuaan vangit huomaavat, että heidän kehonsa eivät enää ole romahduksen partaalla ja ajatuskin kulkee paremmin.

Otin tämän tekniikan itse käyttööni pian kirjan lukemisen jälkeen, kun sain pahoinvointi/paniikkikohtauksia, joissa minua alkoi huimata ja oksettaa. Minulla ei koskaan diagnosoitu paniikkihäiriötä, mutta sen tyyppisiä kohtauksia koin todella paljon vuosien ajan. Tämä hengitystekniikka auttoi usein pahimman yli esimerkiksi julkisilla paikoilla ja liikennevälineissä.
Tunnekuohuissa
Netflixin hienossa Jessica Jones -sarjassa Jessica kärsii jonkinlaisesta traumaperäisestä stressistä tai pelkotiloista, joihin terapeutti on neuvonut listaamaan kadunnimiä: Jessica luettelee mielessään aiempia kotikatujaan. Tämä tietysti saa myös toisen merkityksen tv-sarjassa, mutta asioiden listaaminen on oikeastikin varteenotettava tapa rauhoittaa itseään. Oli listalla sitten kotikatujen nimiä, numerosarjoja, tekeillä olevia projekteja tai mitä vain.

 

rentsh

Ankaraa hengittelyä ja kyllä se siitä! Kuva: Sini Handolin

 

Rentoutuneeksi vaikka väkisin!
Tämän hengitystekniikan näin jossain Facebookin uutisvirran postauksessa. Hakemalla netistä nimellä 4-7-8 löytää useitakin lähteitä tälle.

Eli taas hengitetään syvään – muistutuksena myös se, että hengittäessä tulee käyttää palleaa eli sisäänhengittäessä vatsan tulee pullistua ulos (ja rinta pysyy paikoillaan), ja vastaavasti uloshengittäessä vatsa kutistuu. Tätä voi harjoitella seisomalla tai istumalla suorassa ja panemalla käden rinnan ja vatsan päälle, jolloin voi tarkkailla hengittäessään, missä hengittäminen tapahtuu.

Joka tapauksessa tekniikka menee siis siten, että hengitetään sisään laskien samalla neljään, pidätetään hengitystä laskien samalla seitsemään ja sitten puhalletaan ulos hitaasti laskien samalla kahdeksaan. Sydämensyke hidastuu ja keho rentoutuu pakostakin, kun tätä tekee tarpeeksi pitkään. Ainakin näin netissä luvataan, ja itse allekirjoitan tämän täysin. Olen itsekin joskus ihmetellyt, kun stressitaso on ollut katossa tai olen ollut aivan raivoissani, ja sitten tämän tekniikan hyödyntämisen jälkeen olo on muuttunut täysin rentoutuneeksi ja ikävät asiat tuntuvat kaukaisilta.

Ilmeisesti tämä hengittämisen tahti rentouttaa, mutta osansa voi tietysti olla silläkin, että 4-7-8 laskiessa ei oikein voi ajatella muutakaan – saa siis heti sopivan irtioton kuohuttavista asioista!